Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Domnule primar, ieşenii au dreptul să ştie! Răspundeți acestor acuzații!

GALERIE
stalpi (1)stalpi (2)stalpi (3)stalpi (4)stalpi (5)
  • stalpi (1)
  • stalpi (2)
  • stalpi (3)
  • stalpi (4)
  • stalpi (5)
- +
Mihai Chirica, acuzat public de un „tun“ de 400.000 de euro. Liberalii ieşeni au ieşit ieri în stradă ca să demonstreze afacerile necurate pe care, potrivit lor, le „patronează“ primarul pe bani publici la Iaşi. Şefii filialei PNL, alături de consilieri locali şi judeţeni, au ţinut să facă declaraţii lângă unul dintre cei 350 de stâlpi ornamentali de iluminat public amplasaţi cu doi ani în urmă pe malul stâng al Bahluiului. Motivul invocat de liderii filialei ieşene a PNL îl constituie tocmai preţul de achiziţie al acestor 350 de stâlpi, la care se adaugă alţi 168, destinaţi segmentelor de drum de pe malul drept aflat în curs de reabilitare. Acuzaţiile au ca punct de plecare o serie de articole din săptămânalul ReporterIS pe această temă, cărora liberalii le-au adus ieri completări interesante. Primarul Mihai Chirica este astfel acuzat, cu documente, că a adus aceşti stâlpi prin firma unui amic, care e asociat într-o firmă şi cu soţia edilului, câştigul ilicit al afacerii, aşa-numitul „capac“, fiind de 400.000 de euro. În ciuda acuzaţiilor grave, Mihai Chirica a răspuns ieri evaziv, mai degrabă politic, făcând apel la democraţie şi opoziţie, nu la bani şi licitaţii. Având în vedere că acuzaţiile au substanţă, nefiind deloc politice, „Ziarul de Iaşi“ îi cere primarului public, în numele ieşenilor, să răspundă cât mai repede şi cât mai concret la toate acuzaţiile aduse. Este de datoria acestuia să lămurească o afacere atât de controversată!

„Am descărcat documentaţiile din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, n.r.), am luat legătura cu producătorul acestor stâlpi (firma braşoveană KroneMag, n.r.) şi cu alţi participanţi ofertanţi la această procedură de licitaţie, iar concluzia este una înfioră­toare: tot ce s-a întâmplat în această procedură a fost premeditat“, susţine Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Muni­cipale a PNL.

„Cred că, din păcate, vom ajunge în aceeaşi situaţie cum s-a întâmplat la Sistemul de Management al Traficului: acest prejudiciu de 400.000 de euro va fi suportat tot de către ieşeni“, a mai spus liderul liberal.

El a făcut aluzie la cele 7 milioane de euro plătite din bugetul oraşului pentru semafoarele amplasate în in­tersecţii în ultimul an dinaintea suspendării fostului primar, cer­cetat acum pentru luare de mită în acest dosar.

Bodea a explicat succint că, în anunţul de achiziţie publicat pe SEAP, Primăria a cerut un anumit tip de stâlp (turnat în fontă), pentru ca în final să fie achiziţionat un model diferit (cu elemente din fontă), de aproape trei ori mai ieftin în catalog, dar la preţul unuia scump. Aşa au apărut stâlpii de pe malul stâng. Pentru cei de pe malul drept, municipalitatea a trebuit să vină cu clarificări, potrivit cărora acelaşi model de stâlp cerut anterior este dorit şi acum - deşi era ciudat ca malurile să aibă stâlpi diferiţi.

Modelul impus costă 7.524 de lei. Până la urmă, tot stâlpi de vechiul tip s-au achiziţionat, dar nu la preţul de catalog (2.769 de lei), ci la 6.100 de lei bucata. Şi nu de la producător, - care a oferit un discount de 300 de lei la bucată -, ci de la Dragoş Gafiţa, prietenul domnului primar Chirica, cum îl prezintă liderul liberal. În total, plusul depăşeşte 1,7 milioane de lei, echivalentul a 375.000 de euro.

„Este vorba de bani europeni, iar acest tip de infracţiune este tratat diferit în Codul penal“, a precizat Marius Bodea, adăugând că „vom sesiza Curtea de Conturi, pentru că vrem ca aceşti bani să fie plătiţi de către cei care i-au băgat în buzunare“.

Este primarul captiv al unor reţele mafiote?

Legătura lui Dragoş Gafiţa cu Mihai Chirica este destul de strânsă: el este asociat cu soţia primarului, Cristina Elena Popa, într-o firmă înfiinţată în iulie anul trecut, Lactate Han Iaşi SRL.

„Am spus în mai multe rânduri că la nivelul Primăriei Municipiului Iaşi s-a instalat un sistem periculos, care acţionează în interesul clientelei din jurul primarului şi nu urmăreşte binele public“, a continuat Marius Bodea, exemplificând cu transportul public, căpuşat ani la rând de apropiaţii primarului, cu Planul Urbanistic General amânat de 10 ani, lăsând oraşul pradă rechinilor imobiliari, şi cu traficul infernal din cauza corupţiei din jurul proiectului de management al traficului.

„Primăria Iaşi trebuie eliberată de oamenii care, aceiaşi de 15 ani, împart resursele publice «în familie», în timp ce ieşenii cinstiţi care plătesc taxe şi impozite nu au parte de servicii publice de calitate. Îi solicităm primarului Chirica să ofere explicaţii publice cum prietenul său, cu care îşi face vacanţele la mare, a dat un «tun» la Primăria Iaşi de 400.000 euro şi să spună ieşenilor dacă acuzaţiile care i se aduc sunt veridice“, l-a somat Marius Bodea, în încheiere, pe primarul Iaşului.

Costel Alexe, preşedintele Organi­za­ţiei Judeţene PNL, a mers mai departe cu acuzaţiile, extinzându-le asupra  „trioului Chirica - Simi­rad - Tomorug, care a ţinut oraşul în subdezvoltare“.

Primarul a evitat însă un răspuns tranşant la acuzaţiile libe­ralilor.

„Dacă asta e tot ce poate să facă opoziţia pentru a crea un mediu democratic real şi faptul că o persoană de tip infracţional - şi am să fac o discuţie publică pe această temă - le face agenda PNL-ului, eu nu pot decât să-i felicit“, a spus Mihai Chirica într-o conferinţă de presă susţinută, tot ieri, la Primărie.

Chirica o scaldă

Ulterior, Chirica a afirmat că „noi n-am făcut licitaţie pentru stâlpii de iluminat despre care vorbesc dumnealor, noi am cum­părat lucrări de modernizare fă­cute pe Splai Stâng“, lăsând să se înţeleagă că asocierea Victor Construct - Eky Sam, care a reabi­litat această parte la sfârşitul lui 2015, ar fi răspunzătoare de achiziţie.

„Nu e nimic de comentat şi nu e nimic de ascuns. Dacă PNL, un partid istoric, se pune în slujba unei persoane care este, de regulă, - şi o să vă demonstrez -, un infractor, atunci suntem într-o mare gaură de democraţie. PNL a arătat de data aceasta că e un partid nu de stâlp, ci de ţăruş, care stă atârnat în jurul unor chestii care nu se ridică la nivelul unei astfel de formaţiuni politice“, a replicat primarul.

El i-a invitat pe liberali „să începem să facem putere şi opoziţie într-un mod real şi să terminăm cu copilăriile“.

„Nici nu cred că merită să-i bag în seamă pe acest subiect“, a încheiat Mihai Chirica, lăsând întrebările fără răspuns până la discuţia publică promisă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri