Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosar penal în cazul adolescentei dispărute în Parcul Naţional Retezat

GALERIE
retezat
  • retezat
- +

Poliţiştii hunedoreni au deschis dosar penal pentru ”lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate” în cazul adolescentei de 14 ani care provine dintr-un centru de plasament şi care a dispărut în urmă cu o săptămână în Parcul Naţional Retezat, unde se afla într-o tabără.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, a declarat, joi, că în urma dispariţiei fetei poliţiştii au deschis un dosar penal pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

”Activităţile de căutare, dar şi cele investigative vor continua şi în zilele următoare”, a precizat reprezentantul Poliţiei Hunedoara.

Timp de o săptămână, adolescenta dispărută a fost cautată de sute de poliţişti, salvamontişti, alpinişti, jandarmi, pădurari, rangeri, pompieri, scafandri şi voluntari.

La operaţiunile de căutare echipele de salvare au folosit câini special dresaţi pentru găsirea persoanelor dispărute, un elicopter care a survolat zona, un sonar cu care a fost scanat fundul lacului Gura Apei şi un aparat de zbor fără pilot la bord, ghidat de la distanţă, care a ajuns în zone greu accesibile. De asemenea, poliţiştii au audiat toţi tinerii şi însoţitorii care au făcut parte din tabară de unde a dispărut fata, turiştii care au văzut-o pe drum, familia şi cunoscuţii şi au distribuit pliante cu fotografia fetei în oraşele din apropiere, în special în gări şi autogări, în speranţa că va fi recunoscută de cineva.

Adolescenta de 14 ani, Daliana Rădoi, a dispărut în 20 august, când mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeţie spre Lacul Bucura din Munţii Retezat.

Fata era instituţionalizată în centrul de plasement din Lupeni şi plecase într-o tabără de vară organizată de preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru.

"De şase ani duc copii din centrele de plasament în tabere şi excursii şi niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Şi-a luat cu ea rucsacul cu haine şi a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipseşte şi am căutat-o. Turiştii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo maşină şi a dus-o în oraş. Sper ca aşa să fie şi să o găsim teafără şi nevătămată", declara preotul Cristian Olaru.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara spuneau că fata nu are probleme de sănătate, nu este un "copil problemă", a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Fata, care provine din Aninoasa, a intrat în grija statului în condiţiile în care mama sa este bolnavă, iar tatăl copilei nu este cunoscut. Astfel, adolescenta a locuit în apartamente familiale şi mai apoi într-un centru de plasament la Lupeni. Ea mai are în Aninoasa o mătuşă pe care uneori o vizita.

Până în luna ianuarie a acestui an, fata a fost elevă a Şcolii Generale "ID Sîrbu" din Petrila, localitate în care a trăit într-un apartament familial, într-o cameră în care mai erau alte două fetiţe în aceeaşi situaţie. La această şcoală ajunsese în anul şcolar 2012-2013, printr-un transfer de la o şcoală din Călan.

Diriginta fetei, Anamaria Mititelu, a declarat că nimic din comportamentul fetei nu a evidenţiat-o în mod special.

"Era o fetiţă introvertită, îngrijită şi care nu se manifesta gălăgios. Nu excela la învăţătură, mediile ei erau cele minime pentru promovare, însă ca disciplină nu a făcut niciodată probleme. Avea o prietenă de care era mai apropiată şi în rest participa alături de copii la toate activităţile extraşcolare", a spus Anamaria Mititelu.

Ea a precizat că fetiţa era bine îngrijită în apartamentul de la Petrila, iar personalul de acolo se interesa permanent de situaţia fetei şi contribuia la integrarea ei completă în mediul şcolar.

În luna ianuarie, activitatea din acest apartament familial a fost suspendată din cauza problemelor financiare, iar fata a fost transferată la un centru de plasament în Lupeni, ultimul aşezământ înainte de a dispărea în Retezat. Fetiţa a rămas însă în baza de date a medicului ei de familie din Petrila.

"Era sensibilă tare. De când a fost mutată la Lupeni, ea venea cu colegii ei la consultaţii. Copilul acesta nu era bolnav, era doar inadaptată la mediul în care trăia. Avea o problemă de adaptare acolo. Era peste nivelul intelectual al acelor copilaşi. Eu cred că fetiţa a fugit din viaţa ei", a declarat medicul Dana Popa, care spunea că fata s-a plâns că nu se poate adapta în acel centru.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri