Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță vor traversa și România

GALERIE
munte Foto Agerpres
  • munte Foto Agerpres
- +

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul intitulat "Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță", proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

"Valoarea totală a proiectului este de 268.451 de CHF, din care contribuția elvețiană este de 242.565 CHF, ceea ce înseamnă 90% din proiect, iar 10% Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor. Din cei 10% , un procent de 5% înseamnă munca pe care o vor face voluntarii noștri, iar 5% o finanțare din partea Consiliului Județean Brașov, aproximativ 14.000 de euro. Sperăm să obținem aceste fonduri, având în vedere situația de la Consiliul Județean, pentru că altfel s-ar bloca proiectul. La lansarea proiectului au participat și doi experți elvețieni în domeniul infrastructurii pentru drumeție din partea Schweizer Wanderwege, asociația care proiectează și întreține toate potecile turistice din Elveția. Asociația elvețiană are rolul de partener în proiect, urmând să asigure consultanță și know-how în domeniu. Proiectul are ca termen de finalizare 36 de luni", a declarat, pentru AGERPRES, Marcel Șofariu, director executiv al SKV.

Pe parcursul proiectului, SKV va defini traseul european E8 și va continua lucrările pentru E3, segmentele românești ale celor două trasee având împreună 1.800 de km. De asemenea, vor fi marcate în premieră sau se va reface marcajul pe poteci cu lungime totală de 250 de km, vor fi realizate hărți, seminarii, întâlniri de lucru și numeroase acțiuni cu caracter educativ și de informare cu specific montan, în special pentru tineri.

În acest fel, două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță, definite de Asociația Europeană de Drumeție ( European Ramblers Association - ERA), vor traversa și țara noastră.

Asociația ERA reunește 60 de asociații din 35 de țări, care au împreună peste trei milioane de membri. România este reprezentată în ERA de către Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor, iar conferința anuală a ERA din anul 2017 se va desfășura la Brașov.

Cu ocazia lansării proiectului, specialiștii elvețieni, împreună cu colegii de la SKV, au parcurs trasee de drumeție din Masivul Postăvaru, pe unde vor trece E3 și E8, și de pe Muntele Tâmpa, discutându-se soluții pentru reconfigurarea optimă a potecilor existente în Masivul Postăvaru, lucrare apărută ca necesară după extinderea domeniului schiabil. Soluțiile au fost, de asemenea, corelate cu intenția realizării în zonă a unor trasee pentru mountainbike. S-a avut în vedere ca potecile să evite domeniul schiabil, urmând să fie practicabile și iarna, să ofere priveliști atractive, să străbată zone împădurite și să se intersecteze cât mai puțin și fără riscuri cu traseele pentru biciclete.

Tot în cadrul proiectului, o echipă formată din trei tineri membri ai SKV au pornit sâmbătă, 18 iulie, de la Soko Banja-Serbia, să străbată pe poteci de munte întreg lanțul carpatic, până la Bratislava, aproximativ 2.500 de km, din care 1.100 se vor suprapune cu traseul european E8 de pe teritoriul României, urmând să ajungă la Brașov la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit directorului executiv al SKV.

Acțiunea este o parte a contribuției SKV la eforturile depuse de autoritățile centrale și locale pentru desemnarea României, respectiv a Brașovului, ca sediu al Convenției Carpatice. Traseul a fost definit prin colaborarea SKV cu asociațiile partenere din Serbia, Ucraina, Slovacia, Polonia și Cehia și va conduce la materializarea unei poteci de lungă distanță specifică Munților Carpați, care se va numi Via Carpatica, a mai spus Marcel Șofariu.

Un traseu asemănător, realizat în perioada 2001-2008, alcătuit din mai multe segmente cu lungime totală de 5.000 de km - Via Alpina, reunite în Convenția Alpină ( Slovenia, Austria, Germania, Liechtenstein, Elveția, Italia, Franța, Monaco), este vizitat anual de milioane de turiști aducând o contribuție semnificativă la economia respectivelor zone montane.

"Aș vrea să vă spun că 90% dintre turiștii care se află pe cărările montane din munții României sunt străini. Îi impresionează munții noștri pentru că traseele au acea sălbăticie pe care o caută turiștii care parcurg kilometri întregi cu rucsacul în spate, dar și pentru peisajele pitorești care le ies în cale. Dorim cât mai mult să păstrăm aceste trasee și să nu mai construim tot felul de drumuri până în vârful munților, pentru că altfel, turiștii dornici de drumeții nu ne mai caută", a punctat președintele executiv al SKV. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri