Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Două exemple utopice

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Încă o sesiune parlamentară, încă o porţie de legi strâmbe sau incomplete.

Odată rezolvată problema alegerilor - care, de fapt, nu era o problemă - aleşii se pot întoarce la ale lor. Moftul schimbării de la un singur tur pentru alegerea primarilor la două tururi de scrutin mai poate fi satisfăcut acum doar dacă se amână alegerile. Premierul a explicat limpede, după consultările de luni cu liderii partidelor, că nu are de gând să irosească ordonanţele guvernamentale ca să facă pace între două sau mai multe partide opace. Ar fi fost şi o intervenţie imorală cu doar patru luni înaintea datei preconizate pentru alegerile locale. Sigur, nu şi pentru Parlament. Nu degeaba legislativul a fost nominalizat din nou, săptămâna trecută, la premiul MCV pentru rolul personajului negativ din filmul Democraţia românească faţă cu Justiţia.

La ce legi ne putem aştepta în această sesiune parlamentară? Dacă pomana electorală urmează să se dea o singură dată la locale, aleşii vor încerca să-şi motiveze altfel candidaţii partidelor din care provin. Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată neconstituţională, urmează să fie pusă în acord cu legea fundamentală. Altfel spus, sunt mari şanse ca alegătorii să nu scape fără să fie jecmăniţi legal de încă un rând de pensii nesimţite, după cele pe care şi le-au luat parlamentarii la sfârşitul anului trecut.

Dar, dacă parlamentarii şi criteriile de performanţă sunt două mulţimi care nu au niciun punct comun, altfel stă treaba în cazul aleşilor locali. Un primar care în mod evident nu face nimic pentru oraş sau, mai rău, face lucrurile de-a-ndoaselea este mai vizibil decât un ales camuflat în mulţimea jilţurilor parlamentare. Un asemenea primar ar trebui să poată fi dat jos la fel de repede pe cât şi-ar încasa o pensie nesimţită. Pariu că legea de mituire... adică de pensionare specială a aleşilor locali nu va conţine o asemenea prevedere, după cum nici cea a parlamentarilor nu suflă un cuvânt în acest sens?E adevărat că organizarea unui referendum de demitere a unui primar este prevăzută în altă lege. Dar tot o misiune imposibilă este.Mai precis, un fel de tabu. Nichita, de exemplu, a făcut în Iaşi ce l-a tăiat capul şi nu l-a tras de mânecă nici măcar un pesedist din tagma care l-a ţinut la putere.

Revenind, în loc să se preocupe de pensiile unora care n-au făcut nimic bun, parlamentarii ar putea să corecteze o altă lege găsită neconstituţională - cea care permitea ridicarea maşinilor parcate aiurea. În sensul ca primarul să fie obligat ca, la un cvartal cu 1000 de locuinţe să asigure minim 250 de locuri de parcare. Cu toată birocraţia trecerii unor asemenea proiecte urbanistice prin consiliul local. E doar o idee. Dar staţi liniştiţi, nu vom vedea prea curând asemenea aberaţii legislative cu iz de civilizaţie.

Dacă vorbim de venituri pentru băieţii deştepţi care au căpuşat sistemul administraţiei centrale, trebuie amintită şi ordonanţa emisă vara trecută de Gabriel Oprea, prin care unii demnitari beneficiază de majorarea lefurilor. Actul normativ urmează să treacă prin Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus, inclusiv în ceea ce priveşte procentul ce revine aleşilor din acest tort. Evident, fără a pune în balanţă vreun merit real, palpabil, sau vreun criteriu de performanţă.

E ca şi cu sistemul de management al traficului ieşean: după două luni de „reglaje”, claxoane, proteste şi ambuteiaje, rămân valabile sfintele reguli româneşti: ori umbli la butoane, ori stai până la Sfântu' Aşteaptă, ori dai 10 la sută ca să se facă verde mai repede. Toate celelalte posibilităţi sunt iluzii.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Tabăra Brexit a câştigat; şi acum ce urmează?

Alexandru LĂZESCU

Tabăra Brexit a câştigat; şi acum ce urmează?

După ce pe tot parcursul campaniei i-au încredinţat că toate scenariile pesimiste sunt doar nişte sperietori şi că oricum nu trebuie să se încreadă în experţi, e foarte posibil ca dezastrul să fie chiar mai mare decât îl estimaseră aceştia.

Filmuletul zilei

opinii

Despre rădăcinile sufletului poetei Luminiţa Cioabă

Nichita DANILOV

Despre rădăcinile sufletului poetei Luminiţa Cioabă

Versurile poetei din Sibiu respiră multă linişte şi candoare sufletească. Ele seamănă cu desenele făcute de copii pe zidurile caselor sau pe aleile parcurilor. Culorile sunt naive, vii, ca şi întrebările pe care vocile lor cristaline le  pun, aşa, în joacă, adulţilor aflaţi în preajmă.

La revedere, prieteni! (I)

Lucian DÎRDALA

La revedere, prieteni! (I)

La sfârşitul lunii februarie am publicat un text segmentat în două părţi (22 şi 29 februarie) intitulat „Referendum contra Europei”. Premierul Cameron tocmai se întorsese de la Bruxelles cu acordul ce includea câteva concesii menite să-i faciliteze campania pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Cititorii acestui articol sunt invitaţi - cu respect, ca întotdeauna - să acceseze şi acele două articole, spre a evalua în ce măsură intuiţiile mele de atunci s-au dovedit sau nu corecte. Mai jos, încerc să exprim câteva puncte de vedere, după victoria taberei Brexit.

Ciudăţeniile sorţii

Michael ASTNER

Ciudăţeniile sorţii

Marţi, înainte de Rusaliile ortodoxe, mi-am luat bilet de tren ca să plec la Amnaş. Pentru joi - vorba aia, să văd şi eu meciul României cu Elveţia. Mi-am pregătit ce era de pregătit încă de miercuri, mi-am cumpărat ce mai era de cumpărat joi dimineaţa (de la Lidl, din Piaţa Alexandru), apoi nu-mi rămăsese decât să-mi fac bagajele. Să pun toate cele necesare-n rucsac, iar cele trebuincioase pe drum în geanta de mână. N-am reuşit. 

pulspulspuls

Un ieşean, motivul pentru care şefii leberali înfruntă huiduielile şi scuipaţii la fuziunea cu uneperiştii

Un ieşean, motivul pentru care şefii leberali înfruntă huiduielile şi scuipaţii la fuziunea cu uneperiştii

Ştim că multă lume de prin zona leberalilor care aşteaptă rândul la ciolănel ar fi înjurat printre dinţi în ultimele zile, după ce s-a auzit că, deşi abia încap ei la împărţit posturi şi locuri pe liste, şefii de la Bucale vor să mai dea din acest puţin şi uneperiştilor. 

Caricatura zilei

Brexit

Editia PDF

Intrebarea zilei

Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.