Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Două exemple utopice

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Încă o sesiune parlamentară, încă o porţie de legi strâmbe sau incomplete.

Odată rezolvată problema alegerilor - care, de fapt, nu era o problemă - aleşii se pot întoarce la ale lor. Moftul schimbării de la un singur tur pentru alegerea primarilor la două tururi de scrutin mai poate fi satisfăcut acum doar dacă se amână alegerile. Premierul a explicat limpede, după consultările de luni cu liderii partidelor, că nu are de gând să irosească ordonanţele guvernamentale ca să facă pace între două sau mai multe partide opace. Ar fi fost şi o intervenţie imorală cu doar patru luni înaintea datei preconizate pentru alegerile locale. Sigur, nu şi pentru Parlament. Nu degeaba legislativul a fost nominalizat din nou, săptămâna trecută, la premiul MCV pentru rolul personajului negativ din filmul Democraţia românească faţă cu Justiţia.

La ce legi ne putem aştepta în această sesiune parlamentară? Dacă pomana electorală urmează să se dea o singură dată la locale, aleşii vor încerca să-şi motiveze altfel candidaţii partidelor din care provin. Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată neconstituţională, urmează să fie pusă în acord cu legea fundamentală. Altfel spus, sunt mari şanse ca alegătorii să nu scape fără să fie jecmăniţi legal de încă un rând de pensii nesimţite, după cele pe care şi le-au luat parlamentarii la sfârşitul anului trecut.

Dar, dacă parlamentarii şi criteriile de performanţă sunt două mulţimi care nu au niciun punct comun, altfel stă treaba în cazul aleşilor locali. Un primar care în mod evident nu face nimic pentru oraş sau, mai rău, face lucrurile de-a-ndoaselea este mai vizibil decât un ales camuflat în mulţimea jilţurilor parlamentare. Un asemenea primar ar trebui să poată fi dat jos la fel de repede pe cât şi-ar încasa o pensie nesimţită. Pariu că legea de mituire... adică de pensionare specială a aleşilor locali nu va conţine o asemenea prevedere, după cum nici cea a parlamentarilor nu suflă un cuvânt în acest sens?E adevărat că organizarea unui referendum de demitere a unui primar este prevăzută în altă lege. Dar tot o misiune imposibilă este.Mai precis, un fel de tabu. Nichita, de exemplu, a făcut în Iaşi ce l-a tăiat capul şi nu l-a tras de mânecă nici măcar un pesedist din tagma care l-a ţinut la putere.

Revenind, în loc să se preocupe de pensiile unora care n-au făcut nimic bun, parlamentarii ar putea să corecteze o altă lege găsită neconstituţională - cea care permitea ridicarea maşinilor parcate aiurea. În sensul ca primarul să fie obligat ca, la un cvartal cu 1000 de locuinţe să asigure minim 250 de locuri de parcare. Cu toată birocraţia trecerii unor asemenea proiecte urbanistice prin consiliul local. E doar o idee. Dar staţi liniştiţi, nu vom vedea prea curând asemenea aberaţii legislative cu iz de civilizaţie.

Dacă vorbim de venituri pentru băieţii deştepţi care au căpuşat sistemul administraţiei centrale, trebuie amintită şi ordonanţa emisă vara trecută de Gabriel Oprea, prin care unii demnitari beneficiază de majorarea lefurilor. Actul normativ urmează să treacă prin Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus, inclusiv în ceea ce priveşte procentul ce revine aleşilor din acest tort. Evident, fără a pune în balanţă vreun merit real, palpabil, sau vreun criteriu de performanţă.

E ca şi cu sistemul de management al traficului ieşean: după două luni de „reglaje”, claxoane, proteste şi ambuteiaje, rămân valabile sfintele reguli româneşti: ori umbli la butoane, ori stai până la Sfântu' Aşteaptă, ori dai 10 la sută ca să se facă verde mai repede. Toate celelalte posibilităţi sunt iluzii.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

O acuzaţie extrem de gravă

Cosmin PAȘCA

O acuzaţie extrem de gravă

Dacă a minţit, fostul preşedinte trebuie să plătească scump momentul de iresponsabilitate. Dacă nu a minţit, e vai de noi.

Filmuletul zilei

opinii

Despre ingrat

Codrin Liviu CUȚITARU

Despre ingrat

E acel mărinimos care, prin acţiunile lui altruiste, a pus, de la bun început, problema apariţiei - fie şi ipotetice - a gratitudinii la un moment dat (în timp). Generosul respectiv a stârnit întreaga tevatură, prin obsesiile sale caritabile şi neegoiste.

Oraşul din octombrie (II)

George ŢURCĂNAŞU

Oraşul din octombrie (II)

Nu are sens să demontăm aici miturile urbane (sau nu), ce alimentează această centrifugă a inteligenţei din regiunea noastră spre alte zări, când resorturile acestei mobilităţi ţin mai degrabă de imaginea de marcă negativă a Moldovei, construită cu meticulozitate în cadrul diverselor geometrii teritoriale ale României şi inoculată moldovenilor timp de decenii: la Bucureşti e centrul, Ardealul e civilizat,Banatul e fruncea. 

Un apanaj de sinucigaş

Ghenadie NICU

Un apanaj de sinucigaş

Presa, în enclave cum e asta care se pretinde stat independent, e o bâtă la dispoziţia politicului, un mercenariat în fond. Un fel de serviciu de presă, pe zeci de parohii, toate cu moţ, desigur, afectând echidistanţa, libertatea de opine, drapată, într-un cuvânt, sub stratul acesta colorat şi, vai (deşi prin părţile locului nici nu se poate altfel), cât se poate de emfatic.

pulspulspuls

Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

Precipitaţii abundente cu lacrimi mari şi rotunde la mal cică s-ar fi înregistrat ieri într-un anumit berou de sinator de Iaşi, dar şi într-unul de advocat fost prifect şi stripăr, stimaţi telexpectatori. 

Caricatura zilei

Spitalul de urgenta

 

Editia PDF

Bancul zilei

La micul dejun, sotia: - Dragul meu, esti foarte stresat, toata noaptea m-ai injurat in somn! - In somn? Dar, draga mea, n-am in (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.