Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 25.05.2016

Două exemple utopice

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Încă o sesiune parlamentară, încă o porţie de legi strâmbe sau incomplete.

Odată rezolvată problema alegerilor - care, de fapt, nu era o problemă - aleşii se pot întoarce la ale lor. Moftul schimbării de la un singur tur pentru alegerea primarilor la două tururi de scrutin mai poate fi satisfăcut acum doar dacă se amână alegerile. Premierul a explicat limpede, după consultările de luni cu liderii partidelor, că nu are de gând să irosească ordonanţele guvernamentale ca să facă pace între două sau mai multe partide opace. Ar fi fost şi o intervenţie imorală cu doar patru luni înaintea datei preconizate pentru alegerile locale. Sigur, nu şi pentru Parlament. Nu degeaba legislativul a fost nominalizat din nou, săptămâna trecută, la premiul MCV pentru rolul personajului negativ din filmul Democraţia românească faţă cu Justiţia.

La ce legi ne putem aştepta în această sesiune parlamentară? Dacă pomana electorală urmează să se dea o singură dată la locale, aleşii vor încerca să-şi motiveze altfel candidaţii partidelor din care provin. Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată neconstituţională, urmează să fie pusă în acord cu legea fundamentală. Altfel spus, sunt mari şanse ca alegătorii să nu scape fără să fie jecmăniţi legal de încă un rând de pensii nesimţite, după cele pe care şi le-au luat parlamentarii la sfârşitul anului trecut.

Dar, dacă parlamentarii şi criteriile de performanţă sunt două mulţimi care nu au niciun punct comun, altfel stă treaba în cazul aleşilor locali. Un primar care în mod evident nu face nimic pentru oraş sau, mai rău, face lucrurile de-a-ndoaselea este mai vizibil decât un ales camuflat în mulţimea jilţurilor parlamentare. Un asemenea primar ar trebui să poată fi dat jos la fel de repede pe cât şi-ar încasa o pensie nesimţită. Pariu că legea de mituire... adică de pensionare specială a aleşilor locali nu va conţine o asemenea prevedere, după cum nici cea a parlamentarilor nu suflă un cuvânt în acest sens?E adevărat că organizarea unui referendum de demitere a unui primar este prevăzută în altă lege. Dar tot o misiune imposibilă este.Mai precis, un fel de tabu. Nichita, de exemplu, a făcut în Iaşi ce l-a tăiat capul şi nu l-a tras de mânecă nici măcar un pesedist din tagma care l-a ţinut la putere.

Revenind, în loc să se preocupe de pensiile unora care n-au făcut nimic bun, parlamentarii ar putea să corecteze o altă lege găsită neconstituţională - cea care permitea ridicarea maşinilor parcate aiurea. În sensul ca primarul să fie obligat ca, la un cvartal cu 1000 de locuinţe să asigure minim 250 de locuri de parcare. Cu toată birocraţia trecerii unor asemenea proiecte urbanistice prin consiliul local. E doar o idee. Dar staţi liniştiţi, nu vom vedea prea curând asemenea aberaţii legislative cu iz de civilizaţie.

Dacă vorbim de venituri pentru băieţii deştepţi care au căpuşat sistemul administraţiei centrale, trebuie amintită şi ordonanţa emisă vara trecută de Gabriel Oprea, prin care unii demnitari beneficiază de majorarea lefurilor. Actul normativ urmează să treacă prin Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus, inclusiv în ceea ce priveşte procentul ce revine aleşilor din acest tort. Evident, fără a pune în balanţă vreun merit real, palpabil, sau vreun criteriu de performanţă.

E ca şi cu sistemul de management al traficului ieşean: după două luni de „reglaje”, claxoane, proteste şi ambuteiaje, rămân valabile sfintele reguli româneşti: ori umbli la butoane, ori stai până la Sfântu' Aşteaptă, ori dai 10 la sută ca să se facă verde mai repede. Toate celelalte posibilităţi sunt iluzii.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Moartea care convine

Radu MEȘNIȚĂ

Moartea care convine

Dacă şi scandalul dezinfectanţilor se va „dilua”, înseamnă că vom fi luaţi încă o dată de proşti.

Filmuletul zilei

opinii

Viitorul culturii ieşene. Raport din 1999 (I)

Florin CÎNTIC

Viitorul culturii ieşene. Raport din 1999 (I)

Având în vedere că după 5 iunie vom avea noi echipe de conducere atât la nivelul judeţului, cât şi al municipalităţii, mi-ar plăcea ca acestea să pună în discuţie, după alte priorităţi, şi o strategie de dezvoltare culturală a Iaşului pentru viitor. Voi face câteva sugestii în acest sens, dar pentru că lipsesc o perioadă din ţară, aş vrea să prezint cititorilor mei, câteva extrase dintr-un raport pe care l-am făcut, în 1999, pentru experţii internaţionali care au redactat o analiză asupra subiectului cerută de preşedintele Emil Constantinescu şi care au avut Iaşul ca studiu de caz. Las la latitudinea celor interesaţi identificarea progreselor după aproape două decenii.

Alte isprăvi ale poetului de partid

Radu PĂRPĂUȚĂ

Alte isprăvi ale poetului de partid

Într-o bună dimineaţă, când poetul Dan Deşliu (dar putea să fie şi Negoiţă Irimie, Maria Banuş, Mihai Negulescu, Niculae Stoian, Cristian Sîrbu; buni ar fi şi Haralambie Grămescu, Ion Brad, Alexandru Jar, A.E. Bakonsky sau alt autor), deci, când poetul numit cum am zis se trezi în patul lui, îşi aminti că trebuie să scrie urgent un vast poem epic, un cânt, cum spuneau poeţii de partid. 

Cum e posibilă viaţa fără internet...

Bogdan CREȚU

Cum e posibilă viaţa fără internet...

Ce o fi în mintea unui om care pur şi simplu se uită în gol? Şi care dă, cu toate astea, semne vădite de plictiseală? Că nu cugetă, asta e vizibil...

pulspulspuls

Ce bine e să nu fii în campanie: Jiji şi-a scos Beemweul la plimbare!

Ce bine e să nu fii în campanie: Jiji şi-a scos Beemweul la plimbare!

De când premarele suspendat are voie de la cremenal să zburde prin libertate, ghici cu ce maşină credeţi că umblă prin târg nea Jiji, stimaţi participanţi la trafic? 

Caricatura zilei

Accidentul lui Condrea

Editia PDF

Intrebarea zilei

Cine credeti ca va ajunge primarul Iasului?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.