Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

sambata, 23.07.2016

Două exemple utopice

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Încă o sesiune parlamentară, încă o porţie de legi strâmbe sau incomplete.

Odată rezolvată problema alegerilor - care, de fapt, nu era o problemă - aleşii se pot întoarce la ale lor. Moftul schimbării de la un singur tur pentru alegerea primarilor la două tururi de scrutin mai poate fi satisfăcut acum doar dacă se amână alegerile. Premierul a explicat limpede, după consultările de luni cu liderii partidelor, că nu are de gând să irosească ordonanţele guvernamentale ca să facă pace între două sau mai multe partide opace. Ar fi fost şi o intervenţie imorală cu doar patru luni înaintea datei preconizate pentru alegerile locale. Sigur, nu şi pentru Parlament. Nu degeaba legislativul a fost nominalizat din nou, săptămâna trecută, la premiul MCV pentru rolul personajului negativ din filmul Democraţia românească faţă cu Justiţia.

La ce legi ne putem aştepta în această sesiune parlamentară? Dacă pomana electorală urmează să se dea o singură dată la locale, aleşii vor încerca să-şi motiveze altfel candidaţii partidelor din care provin. Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată neconstituţională, urmează să fie pusă în acord cu legea fundamentală. Altfel spus, sunt mari şanse ca alegătorii să nu scape fără să fie jecmăniţi legal de încă un rând de pensii nesimţite, după cele pe care şi le-au luat parlamentarii la sfârşitul anului trecut.

Dar, dacă parlamentarii şi criteriile de performanţă sunt două mulţimi care nu au niciun punct comun, altfel stă treaba în cazul aleşilor locali. Un primar care în mod evident nu face nimic pentru oraş sau, mai rău, face lucrurile de-a-ndoaselea este mai vizibil decât un ales camuflat în mulţimea jilţurilor parlamentare. Un asemenea primar ar trebui să poată fi dat jos la fel de repede pe cât şi-ar încasa o pensie nesimţită. Pariu că legea de mituire... adică de pensionare specială a aleşilor locali nu va conţine o asemenea prevedere, după cum nici cea a parlamentarilor nu suflă un cuvânt în acest sens?E adevărat că organizarea unui referendum de demitere a unui primar este prevăzută în altă lege. Dar tot o misiune imposibilă este.Mai precis, un fel de tabu. Nichita, de exemplu, a făcut în Iaşi ce l-a tăiat capul şi nu l-a tras de mânecă nici măcar un pesedist din tagma care l-a ţinut la putere.

Revenind, în loc să se preocupe de pensiile unora care n-au făcut nimic bun, parlamentarii ar putea să corecteze o altă lege găsită neconstituţională - cea care permitea ridicarea maşinilor parcate aiurea. În sensul ca primarul să fie obligat ca, la un cvartal cu 1000 de locuinţe să asigure minim 250 de locuri de parcare. Cu toată birocraţia trecerii unor asemenea proiecte urbanistice prin consiliul local. E doar o idee. Dar staţi liniştiţi, nu vom vedea prea curând asemenea aberaţii legislative cu iz de civilizaţie.

Dacă vorbim de venituri pentru băieţii deştepţi care au căpuşat sistemul administraţiei centrale, trebuie amintită şi ordonanţa emisă vara trecută de Gabriel Oprea, prin care unii demnitari beneficiază de majorarea lefurilor. Actul normativ urmează să treacă prin Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus, inclusiv în ceea ce priveşte procentul ce revine aleşilor din acest tort. Evident, fără a pune în balanţă vreun merit real, palpabil, sau vreun criteriu de performanţă.

E ca şi cu sistemul de management al traficului ieşean: după două luni de „reglaje”, claxoane, proteste şi ambuteiaje, rămân valabile sfintele reguli româneşti: ori umbli la butoane, ori stai până la Sfântu' Aşteaptă, ori dai 10 la sută ca să se facă verde mai repede. Toate celelalte posibilităţi sunt iluzii.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Nu e puci, ci o biată frondă

Nicolae GRECU

Nu e puci, ci o biată frondă

Vina integrală pentru toată babilonia din Liga I aparţine FRF, dar este corectă aruncarea pisicii de către Liga Profesionistă de Fotbal, organizatoarea competiţiei?

Filmuletul zilei

opinii

Boborul

Briscan ZARA

Boborul

Poporul, în ansamblul lui, nu este niciodată mulţumit, nici măcar de decizia lui care s-a întâmplat foarte de curând. Şi atunci ce sens are să te iei după el? Nu are nici măcar logică pentru că nu poţi găsi un numitor comun, un fir constant al coerenţei pe care să îl duci mai departe şi să-l foloseşti pentru a construi un raţionament. El este schimbător ca apa şi nestatornic ca vântul, iar cine se ia după el, cine se bazează pe el, greşeşte invariabil.

De la entuziasm juvenil la îngrijorări nefondate

pr. Constantin STURZU

De la entuziasm juvenil la îngrijorări nefondate

Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie şi Constituţie, care a strâns peste 3 milioane de semnături în vederea modificării Constituţiei României, în sensul de a se menţiona explicit, în articolul 48, aliniatul 1, că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţităîntre un bărbat şi o femeie", nu "între soţi", cum se precizează acum, a mai parcurs o etapă legală. 

Despre Coaliţia Etc.

Sorin CUCERAI

Despre Coaliţia Etc.

Dacă te uiţi cu atenţie, Coaliţia asta pentru Familie e o chestie tare hazlie. Fiindcă ce promovează ea de fapt? Familia nucleară heterosexuală, adică fix idealul burghez de familie.

pulspulspuls

Chir Nica şi Jiji - 15 asemănări izbitoare. Oare chiar am schimbat premarele?

Chir Nica şi Jiji - 15 asemănări izbitoare. Oare chiar am schimbat premarele?

Dom'le, la cât de arogant şi plin de sine auzim că ar fi de la alegeri încoace junele premare Chir Nica atât la slujbă, cât şi la partidoi, tare ne mai mănâncă palmele să facem o micuţă, dar vioaie comparaţiune cu fostul premare, Jiji. 

Caricatura zilei

Fuziunea PMP - UNPR

Editia PDF

Bancul zilei

10 lucruri despre pokemonii românesti: Cel mai valoros Pokemon e în ANAF, dar trebuie sa stai câteva ore la c (...)

Intrebarea zilei

Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.