Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Două generaţii, acelaşi Parlament

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Viaţa de parlamentar la începutul anilor ’90 era un rai, pe când azi seamănă tot mai mult cu un drum spre iad.

Cu exact 25 de ani în urmă, românii se buluceau la vot precum la magazinele de carne, până în decembrie ’89, sau la ambasade şi la punctele de trecere a frontierei, după aceea. Votul era atunci speranţa pură de mai bine şi prilejul mult aşteptat de a demonstra încrederea în viitor. Aşa se explică prezenţa istorică de peste 86 la sută dintre cei 17,2 milioane de alegători. A rezultat atunci un Parlament practic monocolor, FSN-ul şi Iliescu adjudecându-şi trei sferturi din numărul sufragiilor. Abia la alegerile parlamentare din 2012 câştigătorul (USL, la vremea aceea) a mai avut majoritatea absolută, respectiv 67 la sută din numărul mandatelor. În ambele cazuri, ciolanul s-a dovedit prea mic pentru aspiraţiile politice şi câştigătorul s-a divizat.

Dintre parlamentarii primei legislaturi, câţiva aleşi sunt şi astăzi pe baricade: Marko Bela şi Verestoy Attila - toate cele 7 mandate, Varujan Vosganian, Călin Popescu Tăriceanu şi Şerban Mihăilescu - 6 mandate, Petre Roman - 5 mandate. Cei mai mulţi, între care Ion Iliescu şi Ion Solcanu, s-au retras din cauza vârstei. Pe alţii, precum Adrian Năstase, i-a măturat justiţia de pe scena politică.

Ce a rămas în urma lor? În primul rând, un sistem legislativ construit anevoios, cu reveniri repetate pe legi abia adoptate - aşa cum se întâmplă zilele acestea pe Codul fiscal şi pe Codul penal - dar funcţional, totuşi. Apoi, noile valuri de politicieni, promovaţi tot de cei vechi, au preluat multe dintre metehnele înaintaşilor: chiulul susţinut, interesul personal (apropo de larga susţinere pentru proiectul legii speciale a pensiilor lor), neclintirea din mandat (în România, demisia de onoare şi alegerile anticipate sunt utopice) şi sfidarea alegătorilor (vezi referendumurile pentru Parlament unicameral de 300 de locuri, ignorate deja de două legislaturi de aleşi).

Dincolo de privilegiile aleşilor, ţara a evoluat mai degrabă de la sine, decât cu ajutorul lor. De la nivelul „nu ne vindem ţara”, companiile cu capital majoritar străin au cucerit mare parte din economie. De la golanii cotonogiţi de mineri în Piaţa Universităţii, am evoluat la „uniţi salvăm” ce ne-a mai rămas: Roşia Montană şi pădurile decimate deja. De la un salariu mediu de 3381 de lei în 1990 (potrivit Ziarului financiar), respectiv 4-500 de dolari la negru, am ajuns azi la 1750 de lei, adică aproape 450 de dolari la oficial. Au rămas constante migraţia forţei de muncă spre vest şi volumul disproporţionat al investiţiilor, foarte ridicat în Ardeal şi Bucureşti şi aproape inexistent în estul ţării.

Aparent paradoxal, numărul românilor cu drept de vot a crescut cam cu un milion din 1990 încoace (la prezidenţialele din noiembrie trecut, de exemplu, pe listele de alegători se regăseau 18,3 milioane de nume). În schimb, prezenţa la urne a scăzut constant, cu toate găleţile, mopurile şi ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană care se distribuie taman în ajunul scrutinurilor. Liviu Dragnea ar putea explica mai bine fenomenul, dar (încă) preşedintele executiv al PSD susţine, condamnat la puşcărie fiind, că orice ales îl cunoaşte. Este unul dintre motivele pentru care modificarea Codului penal a devenit prioritară. Viaţa de parlamentar la începutul anilor ’90 era un rai, pe când azi seamănă tot mai mult cu un drum spre iad. Bineînţeles, întotdeauna pavat cu intenţii bune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri