Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

După 25 de ani

GALERIE
iutis ghe-prof fac istorie
  • iutis ghe-prof fac istorie
- +

Acum 25 de ani, într-o atmosferă entuziastă, teritoriul dintre Prut şi Nistru, RSS Moldovenească, îşi proclama independenţa faţă de Moscova, ieşind din componenţa URSS-ului.

A trecut un interval rezonabil de timp din existenţa ţării-surori cu România, numită Republica Moldova, în care locuiesc preponderent etnici români, chiar dacă la recensământul din 2014 circa 57 la sută s-au declarat moldoveni şi doar 23 la sută români. Ca o paranteză, amintim şi faptul că, sub presiunea regimului comunist, în anul 2004 se declaraseră români doar 2,2 la sută!

Au fost ani de mari căutări, frământări şi de intense dezbateri în spaţiul public moldovean asupra direcţiei de urmat a ţării - Est sau Vest, Uniunea Eurasiatică sau Uniunea Europeană? Nici acum disputa nu este tranşată definitiv, în ciuda faptului că R. Moldova a semnat un acord de asociere şi de liber schimb cu blocul comunitar european (ratificat în iulie 2014 de legislativul european), iar, pe de altă parte, România este principalul susţinător şi avocat al procesului de integrare în Europa pentru ţara condusă de la Chişinău.

Actualmente se poartă intense negocieri în vederea participării cu şanse reale la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. O radiografie foarte realistă şi la obiect a fost realizată de colegul profesor de la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chişinău, Sergiu Musteaţă, care este vicepreşedinte al PAS, formaţiune condusă de fostul ministru reformator al educaţiei, Maia Sandu. Referindu-se la situaţia negocierilor din jurul desemnării unui candidat unic al forţelor politice de drepta la alegerile prezidenţiale, istoricul citat a precizat că "se încearcă găsirea modului în care să fie selectat candidatul unic, negociază cele trei partide de centru-dreapta, deşi am început patru, iar după declaraţiile recente ale liderului PPEM, cred că este clară poziţia lor". 

Cu privire la miza/ interesele/ semnificaţia alăturării lui Iurie Leancă/ PPEM la coaliţia de guvernare, condusă de PDM, Sergiu Musteaţă a menţionat că "această întrebare trebuie adresată celor din PPEM, deoarece miza acestui demers ar putea fi legată de prezidenţiale". Abordând chestiunea perspectivelor/ sondajelor de opinie pentru alegerile prezidenţiale, profesorul Musteaţă a menţionat că "şi noi aşteptăm sondajele să vedem care este tabloul şi spiritul populaţiei înaintea alegerilor, dar cele mai apropiate sondaje/ rezultate vor fi în septembrie". Ţinând cont de rezultatele sondajelor anterioare, lider rămâne a fi Igor Dodon, după care urmează candidaţii de dreapta Maia Sandu, Andrei Năstase ş.a. De aceea, candidatul unic sau unirea eforturilor partidelor de centru-dreapta rămâne a fi un obiectiv important.

La justificata întrebare dacă, în condiţiile actuale, nu ar exista posibilitatea ca preşedintele să nu fie totuşi ales direct, vicepreşedintele PAS a precizat că "situaţia este incertă, speculaţii sunt multe la acest subiect. Dar, dacă se vor bloca sau se va schimba chestiunea scenariului alegerilor prezidenţiale, atunci cu siguranţă va fi o dovadă în plus că suntem un stat capturat, unde regulile se schimbă la dorinţa unui grup restrâns de oameni".

Pe de altă parte, mult aşteptatele reforme în societatea moldoveană, în situaţia de criză economică şi politică existentă, sunt greu sesizabile de către cetăţeanul moldovean, care vede mai mult o mimare a reformelor. Un alt fenomen îngrijorător, generat în bună parte de situaţia existentă, este cel al depopulării ţării (de la 3,3 milioane persoane în 2004 la 2,9 milioane persoane în 2014), Republica Moldova riscând să devină un stat nu doar sărac şi mic, ci şi fără cetăţeni.

Prin glasul unui reputat istoric, formator de opinie şi om de o probitate morală ireproşabilă, pentru care garantez, putem înţelege mai bine ceea ce se întâmplă cu fraţii noştri de peste Prut şi cu ţara care, la 27 august, a aniversat 25 de ani de la proclamarea independenţei. Orice cititor al ziarului nostru îşi poate astfel contura imaginea unei societăţi în continuă şi profundă criză, care nu îşi (re)găseşte încă identitatea, rădăcinile şi, mai mult decât atât, viitorul… Să sperăm că exemplul României, şi anume alegerea hotărâtă a căii euro-atlantice, va fi suficient de convingător şi că R. Moldova va face, nu peste multă vreme, parte dintr-o Europă aflată acum, şi ea, în căutarea unei noi identităţi după Brexit.  

Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri