Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„După operaţie, mai pot apărea pietre la bilă?“

GALERIE
colecistectomia laparoscopica Foto operarme.es
  • colecistectomia laparoscopica Foto operarme.es
- +

După colecistectomia laparoscopică, nu vor mai apărea calculi biliari. Deoarece, se scoate vezicula biliară care îi forma. Atenţie, dacă nu se respectă regimul alimentar recomandat după operaţie pot apărea complicaţii. 

Elena din Iaşi: „Sora mea de doar 17 ani a fost diagnosticată cu pietre la bilă - 6 pietre - şi i s-a recomandat operaţia. Dacă se operează, pot să mai apară pietre la bilă? De ce apar pietrele la bilă ? E grav dacă apar la o persoana aşa de tânără? Cu tratament nu se poate rezolva problema? Se poate face la vârsta ei operaţie laparoscopică? E riscantă ? Cât ar trebui să stea în spital pentru operaţie? Este adevărat că va sta mai puţin în spital dacă operaţia se face laparoscopic? După operaţie trebuie să ţină regim? Ce fel de regim ? Cât timp? Vă mulţumesc“. 

Prof. dr. Eugen Tîrcoveanu, Secţiei Clinică Chirurgie Generală I, Spitalul „ Sf. Spiridon“ Iaşi: „Cauzele apariţiei calculilor biliari pot fi multiple, dar în general discutăm despre cauze metabolice (tulburări ale metabolismului colesterolului). Chiar dacă în cazul surorii dumneavoastră, aceste probleme au apărut la o vârstă tânără, nu este ceva grav şi nu trebuie să vă speriaţi. În ceea ce priveşte variantele terapeutice, s-ar putea apela la un tratament pentru calculii de colesterol pur, dar în acest caz sunt prea mulţi şi atunci singura variantă de real succes o reprezintă operaţia. Şi, da, intervenţia laparoscopică este indicaţia şi tehnica preferată într-un astfel de caz.

Singurul tratament indicat în litiaza biliară simptomatică este colecistectomia laparoscopică. În pofida tuturor alternativelor terapeutice dezvoltate de-a lungul timpului, tratamentul cel mai avantajos al litiazei biliare rămâne colecistectomia - scoaterea bilei - laparoscopic sau prin intervenţie chirurgicală clasică.

La ora actuală, colecistectomia laparoscopică se poate efectua fără riscuri la majoritatea pacienţilor cu litiază biliară simptomatică, preferabil în fazele iniţiale, înaintea apariţiei complicaţiilor. Pentru o astfel de operaţie, trebuie să veniţi la spital cu sora dumneavoastră cu un billet de trimitere de la medicul de familie. Poate fi consultată şi programată pentru intervenţie, perioada de spitalizare fiind de 5 zile. Şi nu vor mai apărea calculi biliari, deoarece se scoate vezicula biliară care formează calculii.

Regim alimentar şase luni după operaţie 

După colecistectomie trebuie evitate următoarele alimente: carne grasă de porc, oaie, gâcă, raţă, vânat, mezeluri, drob de miel, carne tocată (ardei umpluţi, sarmale), icre şi peşte gras, ouă prăjite, ouă de raţă, prăjeli, maioneze şi sosuri, untură, slănină, brânzeturi fermentate, cartofi prăjiţi, castraveţi, varză, vinete, gulii, murături, hrean, muştar, nuci, alune, cacao, toate tipurile de băuturi alcoolice.

Regimul alimentar strict va fi păstrat cel puţin şase luni după colecistectomie. Cel mai bine ar fi ca în cazurile în care există tulburări ale metabolismului colesterolului, pacientul să se alimenteze sănătos toată viaţa.

De altfel, ca principiu, ideal ar fi ca bolnavii colecistectomizaţi să ţină un regim alimentar hipocaloric, cu care să-şi controleze greutatea, deoarece obezitatea este responsabilă de hipertensiune, boli coronariene şi multe alte boli grave.

O persoană cu vezicula biliară operată poate consuma: lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, caş, telemea desărată, pâine albă prăjită, paste făinoase, orez, griş, mălai (fierte bine), cereale integrale, fructe, morcovi, cartofi fierţi sau copţi, ardei gras, spanac, mazăre verde, carne de pasăre sau vită slabă preparate prin fierbere sau la grătar, peşte proaspăt slab, miere de albine, sucuri naturale de fructe, cafea naturală.

Atenţie nerespectarea regimului alimentar poate favoriza apariţia unor complicaţii, dintre care cea mai gravă este pancreatita acută“. 

Mobilizare precoce după intervenţia laparoscopică 

După colecistectomia laparoscopică cele mai frecvente simptome acuzate postoperator de pacienţi sunt durerile (circa 30% din cazuri), de intensitate relativ scăzută. Vărsăturile se semnalează în prima zi postoperator şi sînt ameliorate prin administrarea de antiemetice. Tranzitul intestinal se reia după 12-24 de ore; din acest motiv, în prima zi se administrează doar lichide, iar din a doua zi postoperator se pot administra preparate semisolide uşor digerabile.

După doar 3-4 zile de la intervenţie, pacientul îşi poate relua activităţile fizice cu efort moderat, iar după 7-14 zile se poate reintegra profesional. Mobilizarea precoce şi reluarea rapidă a alimentaţiei naturale sunt principalii factori care determină scurtarea perioadei de spitalizare după colecistectomia laparoscopică. 

Sindromul postcolecistectomie 

Aşa-zisul „sindrom postcolecistectomie“ apare rar şi reprezintă, de fapt, o altă boală din sfera hepato-bilio-pancreatică, concomitentă cu litiaza biliară, care nu a fost diagnosticată preoperator (pancreatită cronică, hepatită cronică, ulcer gastroduodenal, boală de reflux gastroesofagian, hernie hiatală, litiază reziduală coledociană, sindrom de intestin iritabil.

Sindromul postcolecistectomie are aceleaşi semne pentru care s-a internat bolnavul iniţial: dureri în hipocondrul drept, greţuri, vărsături, balonări postprandiale. Explorările se fac în clinicile de gastroenterologie, unde se vor preciza diagnosticul şi tratamentul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri