Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ecuaţii cu trei sau mai multe necunoscute

GALERIE
radu popescu300
  • radu popescu300
- +

Enunţul este atât de neclar încât nici măcar Doamna Profesoară Cohal nu ar putea să ne dea soluţia corectă.

Ştiţi de ce nu se pot săruta doi îndrăgostiţi în Piaţa Centrală din Chişinău? Simplu: pentru că s-ar aduna prea multă lume ca să îşi dea cu părerea. Cam aşa este acum şi situaţia din politică de peste Prut: puţini iau parte, mulţi preferă doar să tragă cu ochiul, însă toată lumea face analize şi scenarii şi, cu o voluptate - parcă - a eşecului, cântă deja prohodul speranţelor europene ale basarabenilor. Singurul lucru concret pe care îl ştim astăzi despre zbaterile democratice de peste Prut este că la aproape două luni de la scrutinul din 30 noiembrie 2014 s-a reuşit, după mai multe trageri de timp, alegerea conducerii actualului Parlament. Ceea ce mai ştim cu siguranţă (noroc cu Constituţia, unul dintre puţinele lucruri din Basarabia cât de cât bătut în cuie) este în primul rând că Republica Moldova trebuie să aibă un Premier validat de către Parlament în maxim 100 de zile de la data scrutinului (altfel alegerile anticipate vor fi obligatorii) şi, în al doilea rând, că anul viitor, cam pe vremea aceasta, parlamentarii vor începe să se pregătească pentru alegerea unui nou Preşedinte al Republicii Moldova. De aici, însă, până la implementare mai e cale multă (şi întortocheată) de parcurs.

Revenind la singurul lucru concret petrecut la Chişinău după aproape două luni de la nişte alegeri pro sau contra Europa petrecute pe muchie de cuţit, în acest moment vorbim despre existenţa unei coaliţii majoritare conjunctural - politice formată între liberal-democraţi, democraţi şi ... comuniştii lui Voronin, esenţială pentru alegerea speaker-ului (preşedintelui Parlamentului). Pentru Basarabia, având regim de republică parlamentară, această alegere era esenţială, drept pentru care - după cum se şi vede - rezolvarea acestui lucru a fost prioritizată, chiar şi cu riscul unor pierderi de imagine pentru pro-europeni, prin cooptarea comuniştilor lui Voronin în ecuaţia majoritară. Încet-încet coaliţia pro-europeană care obţinea pe 30 noiembrie majoritatea voturilor faţă de anti-europenii lui Dodon s-a transformat într-o coaliţie pro-stabilitate, la fel cum îi plăcea atât de mult să spună şi lui Ion Iliescu. Liberalii moldoveni, cei care nu s-au mai regăsit în coaliţia majoritară din Parlament, acuză - prin vocea domnului Ghimpu - că au fost lăsaţi pe peron, deşi aveau şi ei bilet pentru aceeaşi cursă. Democraţii, prin domnul Lupu, susţin că e adevărat ca domnul Ghimpu avea bilet pentru acelaşi drum, însă biletul era la economy, nu la business-class, deci nici vorbă să stea toată lumea în faţă, pe scaunele matlasate, aşa că, domnule Ghimpu, dacă vreţi să staţi mai în spate, mai pe roată, bine, dacă nu, şi mai bine! Filat, în numele liberal-democraţilor, joacă rolul elevului de serviciu care sună clopoţelul şi anunţă că mai rămâne foarte puţin timp pentru a intra la ore, altfel se dă iar examenul. Dodon, socialistul cu cele mai multe voturi obţinute, pe care însă şi le poate pune doar în ramă, rămânând în opoziţie, îşi freacă palmele şi se pregăteşte să ridice telefonul pentru a culege numărul ca să sune la Kremlin raportând că totul merge conform planului şi că zăpăceala din Parlament chiar depăşeşte aşteptările. În toată nebunia asta apare Voronin care, plasat întocmai ca atacanţii italieni, la pomană, îşi prezintă disponibilitatea de a vota pentru alegerea Preşedintelui Parlamentului pentru a evita o primă criză constituţională. Zis şi făcut, majoritatea conjuncturală tricefală bifează prima reuşită, Preşedintele Parlamentului este ales, însă pentru votarea lui Leancă drept Premier mai rămâne să vedem.

De aici, mare atenţie!, începe încâlceala dusă la nivel de perfecţiune. Din punctul de vedere al liberal-democraţilor, o altă candidatură la funcţia de Premier decât cea a colegului lor, Iurie Leancă, nu este de conceput. Democraţii, care şi-au văzut deja primul sac în prima căruţă (alegerea domnului Candu în funcţia de Preşedinte al Parlamentului), declară că ei vor vota pe oricine vor propune „partenerii” liberal-democraţi. Voronin, regăsit ciudat în prima divizie a politicii moldoveneşti, începe să facă nazuri şi pune condiţii: „Leancă? Никогда, Niciodată!”, argumentând acest lucru prin faptul că partidul său a depus deja în sesiunea parlamentară trecută nu mai puţin de opt moţiuni de cenzură împotriva fostului Guvern Leancă. Vi se pare că se profilează o încurcătură? E doar începutul! Pe turnantă apare domnul Ghimpu, zicând că el ar vota pentru investirea domnului Leancă drept Prim Ministru, însă condiţia ar fi să se anuleze înţelegerile anterioare dintre liberal-democraţi, democraţi şi comunişti şi să se reia negocierile de la punctul 0, din varianta iniţială. Dar acest lucru, evident, nu ar mai garanta configuraţia parlamentară creată necesară alegerii domnului Candu în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. Şi atunci, cum rămâne? Desigur, vom vedea ce se va întâmpla în Parlament joia sau vinerea viitoare, când domnul Leancă îşi va prezenta potenţialul Cabinet şi va cere votul de încredere al Parlamentului. Însă, până atunci mai e mult, experienţa arătând că şi numai o săptămână este absolut suficientă pentru a avea răsturnări spectaculoase de situaţie în politica de la Chişinău.

În liceu, la orele de matematică ale Domnei Profesoare Cohal, ecuaţiile cu trei sau mai multe necunoscute aveau întotdeauna o soluţie. Poate că şi la Chişinău un matematician la fel de priceput ar putea să ne spună care este probabilitatea de a avea un anume rezultat, însă faptul că enunţul problemei este atât de greu de descifrat nu va face decât să altereze acurateţea soluţiei finale. Poate că ecuaţia ar fi fost mult mai simplă dacă una dintre variabile s-ar fi numit Mihai Ghimpu şi nu Voronin, măcar era clar înspre ce direcţie ar fi fost să meargă coaliţia pro-europeană din Republica Moldova.

Îmi aduc aminte de o piesă de teatru de mare succes de la Naţionalul Ieşean din anii ’80, „Cum s-a făcut de a rămas Catinca fată bătrână”: la fel ca şi eroina cu pricina, domnul Ghimpu, de la prea multe principii şi valori, are toate şansele să rămână doar cu amintirea vremurilor în care era tânăr şi ferice. Fiind un devorator de Seinfeld, imaginea cu unchiul domnului Chirtoacă, domnul Ghimpu plecat „la odihnă” la schi, în toiul negocierilor, îmi aduce aminte de zăludul de Kramer: „e adevărat că am plecat de la negocieri, însă nu am plecat departe, dacă mă chema cineva ajungeam înapoi destul de repede”. Din păcate, exact ca şi Kramer, domnul Ghimpu va rămâne în istorie ca cineva care a dus nimicul la rang de perfecţiune. Îngrijorător însă este că în tot acest timp în care domnia-sa îşi joacă partitura de primadonă, Dodon, împreună cu toată turma sa de deputaţi socialişti kremlinofili, efectuează vizite de lucru în Duma de la Moscova pentru a lua notiţe de la fratele mai mare şi mai violent, anunţând potenţiale alegeri anticipate în Basarabia. Ceea ce, privind la contextul ucrainean, ar fi bomboana de pe colivă (era să zic „cireaşa de pe tort”) pentru Republica Moldova.

Cu sau fără domnul Ghimpu în prime-time, rămâne să vedem săptămâna viitoare cum se vor înţelege pentru alegerea lui Iurie Leancă drept Premier pro-european Voronin (cel care a pus sârma ghimpată la hotarul cu „faşâştii” români, fostul partener de dialog al lui Putin), cu Filat (cel care a dat jos aceeaşi sârmă ghimpată de la hotarul cu fraţii români, partenerul de dialog al Preşedinţilor Băsescu şi Iohannis) şi cu Lupu (cel care acuza România de lovitură de stat pe 7 aprilie 2009, partenerul politic din Republica Moldova al lui Victor Viorel Ponta).

Radu Popescu este consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri