Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Educaţia, „prioritatea nr. 1” pentru Iohannis

GALERIE
MarianaCodrut200
  • MarianaCodrut200
- +

„Educaţia e cea mai puternică armă cu care poţi schimba lumea.” Nelson Mandela

Din tot ce-a spus Iohannis în campania pentru prezidenţiale, cel mai tare şi cel mai tare mi-a plăcut că prioritatea nr. 1 a dumnealui e Educaţia. E primul preşedinte postdecembrist care afirmă răspicat acest lucru şi mă bucur. Dar nu termin să mă mir de ce n-au făcut-o şi antecesorii la fel de răspicat, doar ei erau români, creştini ortodocşi etc., ca şi poporul majoritar păstorit! Unii ar răspunde la mirarea mea că taman asta au vrut: să lase turma neluminată, ca s-o poată conduce ei mai uşor. Şi cred.

Prioritatea nr. 1 a noului Preşedinte - care presupune bani mai mulţi alocaţi sectorului, oameni de răspundere potriviţi şi măsuri severe - va duce încet-încet la schimbări majore în învăţământul românesc, putred până în măduvă. Adică, în traducerea mea liberă (şi prea optimistă?):

- se va reduce procentul de analfabeţi, astfel că omul simplu, dobândind măcar oarecare instrucţie, nu se va mai lăsa prostit de orice promisiune electorală deşartă şi manipulat de orice clănţău, fie el şi preotul, primarul sau poliţisul din sat; să mai vorbesc despre faptul că neştiutorul va deprinde mai bine modul de folosire al spaţiului public, al săpunului şi al pastei de dinţi etc.?;

- se va reduce procentul semi-analfabeţilor cu liceu şi chiar cu facultate, prin introducerea unor concursuri serioase pentru admiterea în aceste instituţii de învăţământ; drept urmare, nu vom mai găsi pe toate drumurile absolvenţi incapabili să facă bine o meserie, inclusiv pe cea de... dascăl, dar cu pretenţii;

- în universităţi, examenul de doctorat nu va mai fi o simplă formalitate, nici pentru candidat, nici pentru proful îndrumător, nici pentru catedrele prin care trebuie să treacă lucrările, nici pentru cei din comisii; astfel candidatul nu va mai recurge în teze la bălmăjeli sinistre în limba maternă, plagiat pur şi dur sau furt cu carul din lucrări străine traduse imbecil de el însuşi şi schimbat pe ici-pe colo câte ceva; ba, şi mai mult, celui care nu citeşte, drept bibliografie, decât cursurile propriilor profesori (mulţi nişte parodii de profesori) - din care preia şi citatele din alţi autori! - nici nu-i va mai trece prin cap să aspire la cinstea de candidat la un doctorat; va fi greu, ştiu şi pot depune mărturie directă ca fost profesor şi mai ales ca redactor de carte universitară: sub miniştri precum Andronescu au ieşit în ultimele decenii, pe bandă rulantă, generaţii şi generaţii de ”profi dr. univ.”, deveniţi apoi conducători de doctorat, referenţi ştiinţifici, coordonatori de colecţii ş.c.l., care nu ştiu să scrie corect nici măcar o scrisoare în limba maternă;

- intelectualii adevăraţi vor fi puşi la locul care li se cuvine şi nu le vor mai râde în nas vreun premier plagiator şi tot felul de alţi posesori de titluri şi diplome academice dobândite prin furt şi mită.

Dacă Iohannis se va ţine de cuvânt, principiul competenţei - acel „Ai carte, ai parte!” - va fi repus în România la mare cinste. Sunt sigură că, drept urmare, ţara va dobândi alt puls. Şi, tot sigură sunt, mârlănia va scădea simţitor pe plaiurile noastre...

Mariana Codruţ este poetă, prozatoare şi publicistă 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri