Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Efectul care convine

GALERIE
ghenadie nicu
  • ghenadie nicu
- +

Din fericire, nu sunt singurul care face implozie la spectacolul tembel cu tricolor şi unire, cu poezii de aleasă simţire (neapărat). Tembel, fiindcă e fără de nici o finalitate practică şi nu e bun nici măcar ca supapă colectivă de evacuare a umorilor. 

Vorbeam într-un text anterior despre radicalizarea discursului politic, la noi. Ce-i drept, dinspre opoziţie (citam declaraţiile unei anumite mărimi liberale din zonă); dar tot e ceva, fiindcă şi opoziţia noastră, mult timp, n-a putut face pasul mai departe peste protestul gutural, peste clamoarea de stradă. Vine, acum, rândul, cum să spun? - nu al societăţii civile, inaptă şi ea, într-o prea tristă măsură spre a mai insista, să exprime, dar mai ales producă idei. Vine rândul - cât de aşteptat, vai! - al unor tineri care au stat nişte ani, vorba lui Vieru, fie la Bucureşti, fie prin alte părţi (Londra, Paris, Statele Unite), unde s-au dedat cu, hai să spun, aerul tare al democraţiei, au citit dar, mai ales, au asimilat şi şi-au adjudecat astfel o viziune asupra lucrurilor. Ca pe lupii tineri din Parlament şi Guvern (şi ca şi din partidele unde nasc!), îi deosebesc pragmatismul şi eficienţa. Îi deosebeşte, de fapt, un criteriu pe care nu mai credeam să-l văd cumva întrupat, chit că într-o formă uşor paradoxală: absenţa patetismului găunos, a grandilocvenţei demagogice. Sunt parcă de pe alte pământuri, deşi vorbesc, evident, aceeaşi limbă. În plan mental, mutaţia e spectaculoasă şi reprezintă, de fapt (nepatetic vorbind!), chiar linia demarcatoare între o lume - încă bine mersi, fizic vorbind, dar într-un mod iremediabil revolută - şi alta, care în fine îi calcă pe urme, începe s-o disloce. Dacă s-ar împlini cumva (şoptesc aşa, fără speranţe, în direcţia Ministerului Educaţiei...) o anume masă critică de moldoveni cu discernământ şi, bineînţeles, cu idei, nemernicii din guvern şi acefalii din parlament s-ar călători la primul tur de scrutin...

Vorbirea asta, în siajul unui articol de pe plazforma.md despre protestul din 3 mai, din centrul capitalei. S-a întâmplat să fiu eu însumi în ziua aceea la Chişinău şi mi-am regăsit cu oareşice uimire iritaţiile. Din fericire, nu sunt singurul care face implozie la spectacolul tembel cu tricolor şi unire, cu poezii de aleasă simţire (neapărat). Tembel, fiindcă e fără de nici o finalitate practică şi nu e bun nici măcar ca supapă colectivă de evacuare a umorilor. E, cu vorba semnatarilor (Petru Negură şi Vitalie Sprânceană), un cenaclu cu ridicolii din trecuţii ’90 ai secolului trecut. Ridicoli şi, cei mai mulţi, din pricini de calviţie şi abdomen, penibili.

Iată un început pe care, sub Druc, de exemplu, nu l-ai fi putut găsi, neam, nici în presa râncedă a comuniştilor:

„Majoritatea mişcărilor de protest moldoveneşti sfârşesc iremediabil cu adunări de 10-20 de mii de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la tribuna căreia se recită poezii despre Unire şi se vorbeşte despre «unitatea neamului românesc». Aşa a fost pe 8 aprilie 2009. Aşa a fost şi ieri, 3 mai 2015, la protestul organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Chiar dacă tema era iniţial alta.

Decorul şi scenografia sunt mereu aceleaşi, impresionante de fiecare dată: steaguri tricolore, cu şi fără stemă, pancarte, poeţi, declamatori şi interpreţi pe scenă, tineri înfăşuraţi cu steaguri, cântece cu versuri răscolitoare despre «vrăjmaşi», «frăţie», «străinii cei răi», «unire» etc. Un eveniment care nu e tocmai protest (îi lipseşte, bunăoară, un program de acţiuni) şi care seamănă mai degrabă cu un cenaclu sau cu un concert”.

Ca să fac un sfârşit durerii, spun că în felul acesta, halucinant-decorativ şi deprimant-carnavalesc, se încearcă la noi recuperarea miliardelor ţepuite de filaţii vremurilor noastre (o parafrază după titlul unui roman de Puşkin) şi duse pe calea cea fără de întoarcere a offchore-urilor de pretutindeni. Fain sarcasmul semnatarilor: „În acest sens, unionismul ca platformă de protest e în multe privinţe similar cu «like»-urile şi acţiunile de pe Facebook: pe de o parte, adeziunea la ele îţi dă confortul că participi activ, pe de altă parte, costurile şi riscurile participării sunt minime, aşa încât nu faci nimic ilegal sau ceva ce ar încălca în vreun fel rutina cotidiană. Un simulacru de protest care reuşeşte să consume şi să calmeze energiile protestatare”.

Aici e de spus, în fine, răspicat, că unionismul - în accepţia curentă şi ca practică, mă rog, de stradă - e şi lax, şi contraproduciv. Întâi, fiindcă e văzut ca un panaceu (lumea îl crede capabil, de pildă, să rezolve „problema calităţii proaste a drumurilor”), pe urmă, că ambiţionează prin definiţie exclusivismul („în el nu încap niciodată bulgarii, găgăuzii, ucrainenii sau ruşii din Moldova (de exemplu, n-a fost nici un vorbitor de limba rusă la mitingul de ieri, deşi rusolingvii din Moldova sunt la fel de afectaţi de furtul miliardului ca şi ceilalţi!)”).

Dar problema unor astfel de manifestări e lipsa de viziune. Raptul modern şi-a complicat enorm mijloacele, acţionează teribil de sofisticat, nu-i poţi contrapune declamaţii de pe scenă şi mărşăluiri prin centrul capitalei.

De unde însă facem noi rost de „expertiză locală, regională, internaţională”, cum convocăm nişte minţi deopotrivă lucide şi bine mobilate, cum ne organizăm, cum ne elaborăm „platformele de mobilizare”? Sau poate - mă bate gândul - nu reconversiunea tensiunii sociale (în demersuri cu finalitate practică, musai) era miza, ci tocmai pulverizarea acesteia, descurajarea prin gratuitate a revoltei? E o întrebare de pus, fiindcă efectul, iacătă, convine de minune micilor mari combinatori de pe Bâc.

Ghenadie Nicu este corespondentul "Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri