Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Efectul Tamisa

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

 Amenzi usturătoare, nu alte taxe împovărătoare!

Ajuns parlamentar pe la 1689, genialul savant Isaac Newton ar fi luat o singură dată cuvântul în plen, când a cerut închiderea ferestrelor sălii, din pricina mirosului pestilenţial degajat de Tamisa. Pe vremea aceea, fluviul care traversa Londra funcţiona ca un soi de canal colector, preluând dejecţiile capitalei. Deoarece apa din zonă nu era potabilă, englezii preferau cidrul, miedul, vinul şi berea, pentru a se hidrata zilnic, obicei care s-a păstrat cu sfinţenie până în zilele noastre.
Abia mai târziu, cel mai puternic imperiu al lumii avea să înţeleagă cu adevărat cât de important este mediul înconjurător pentru o viaţă sănătoasă. Aşa că, de-a lungul secolelor, Tamisa a fost curătaţă şi dezinfectată de mai multe ori, una dintre ultimele acţiuni de acest fel având loc pe la sfârşitul veacului trecut. A izbucnit atunci un scandal monstru întrucât, imediat după finalizarea cu succes a operaţiunii, o firmă britanică importantă a poluat din nou în mod dramatic apele fluviului. Reacţia autorităţilor a fost pe măsură: amenda aplicată contravenientului (şi, evident, încasată!) a reprezentat peste jumătate din suma cheltuită de stat pentru purificarea Tamisei. Era vorba de multe zeci de milioane de lire sterline. Pe urmă, ani la rând, fluviul care l-a deranjat pe Sir Isaac a reprezentat una dintre cele mai curate ape ale Europei.
Aud că Ministerul Mediului din ţara noastră vrea să inventeze o nouă taxă, pentru a-i obliga pe români să selecteze gunoiul. Înainte de toate, o astfel de discuţie e o recunoaştere oficială a faptului că reciclarea reprezintă un dezastru total, în pofida fondurilor europene substanţiale consumate în acest domeniu. La noi, nimeni nu reciclează nimic. Doar ne prefacem că reciclăm, de vreme peste 90% din deşeurile produse de persoanele fizice şi juridice rămân deşeuri. În alte ţări, gunoiul a devenit demult  o excepţională resursă (secundară) de energie.
Am scris-o de foarte multe ori: România este o ţară murdară şi neîngrijită. Cu toate acestea, există tot mai mulţi români care iubesc natura şi respectă mediul, care aruncă peturile şi celelalte materiale reciclabile în ghena potrivită şi care au priceput rostul coşurilor de gunoi de pe stradă. Atunci, ce se întâmplă? Păi, în primul rând, e deajuns să vezi mizeria pe care o fac permanent cei care scormonesc prin gunoaie, dar şi modul în care firmele de salubritate ridică deşeurile. În imensa majoritate a oraşelor  şi comunelor din România (dar nu toate localităţile dispun de acest serviciu  esenţial!), preluarea gunoiului se face la grămadă, reamestecându-se. Cu alte cuvinte, degeaba tu ai fost corect, selectând, dacă firmele nu respectă niciun fel de regulă.
Însă, aspectul cel mai grav al problemei constă în păcătoasa indiferenţă a autorităţilor. Staţi lângă o cale ferată şi veţi decoperi rapid câţi ţărani îşi deşartă gunoiul împuţit din căruţe de-a lungul terasamentului. I-a amendat vreodată cineva? Poposiţi într-un refugiu al oricărei căi rutiere şi veţi admira (printre multe altele) o colecţie impresionantă de cutii de bere aruncate peste tot. Aţi văzut vreun poliţist luând la rost şoferii care produc mizerie? Urmăriţi orice traseu montan cât de cât accesibil şi veţi fi însoţiti mereu de gunoaie de toate felurile. Peste un an, vor fi şi mai multe, pentru a vă ajuta probabil să nu pierdeţi drumul. Priviţi albia unui râu. Ce vedeţi? Vizitaţi Lacul Bicaz, după o ploaie ceva mai lungă şi veţi fi atacaţi de piraţi! Mergeţi într-o pădure, ca să nu mai pomenesc de vreo pădurice în care se mai practică interzisele grătare de către petrecăreţi burtoşi etc. etc.
Prin urmare, de câte ori aţi văzut garda de mediu intervenind? La noi, nu se reciclează nimic, pentru că nu se face nicăieri curat aşa cum trebuie. Amendaţi-i usturător pe cei care nu respectă regulile în privinţa salubrităţii (începând chiar cu firmele de salubritate), şi veţi avea frumoasa surpriza să vedeţi că şi selectarea deşeurilor începe să aibă succes!      
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri