Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Elevii ieşeni au obţinut zeci de premii la olimpiadele naţionale

GALERIE
premii
  • premii
- +

Luna trecută au avut loc olimpiadele naţionale la toate disciplinele de studiu din şcolile româneşti, competiţii în urma cărora Iaşul a ieşit de cele mai multe ori pe primele locuri. La disciplinele cele mai importante din orar, cum ar fi matematica, româna, chimia, fizica, biologia, geografia, limba franceză, elevii noştri au arătat că în şcolile ieşene există performanţă şi că aceasta se menţine an de an. Peste 20 de premii I, medalii de aur şi zeci de premii II, III şi menţiuni au făcut cinste şcolii ieşene, iar cei mai buni dintre ei s-au calificat în loturile lărgite ori direct la olimpiadele internaţionale.

Tudor Cozma, elev în clasa a X-a la Colegiul „Emil Racoviţă”, desemnat şi elevul anului, care a participat la Olimpiada Naţională de Chimie, în perioada 17-23 aprilie, s-a calificat împreună cu Enache G. Bogdan Constantin, elev în  clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani în lotul lărgit. Aceştia au şansa să se califice în lotul restrâns pentru participarea la Olimpiada Internaţională  de Chimie ce va avea loc în Georgia, respectiv la Olimpiada Pluridisciplinară „Tuymaada” din Yakuţia, Federaţia Rusă, competiţii ce vor avea loc în iulie 2016.

La Olimpiada de limba română, eleva Maria Golinschi, elevă în clasa a V-a la Colegiul „Emil Racoviţă”, a obţinut premiul I, iar la Olimpiada Naţională de Lectură, elevele Georgiana Târnovanu, Oana Roiu, Adelina Filip şi Andreea Laura Ştreangă s-au calificat în Lotul reprezentativ al României pentru Olimpiada Internaţională de Lectură, programată pentru luna septembrie 2016, la Constanţa. Şi Olimpiada de Limbi clasice a adus un premiu I, obţinut de Oana Andrada Strugaru, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional Iaşi.

Rezultate de excepţie au fost obţinute şi la Olimpiada Naţională de Geografie, unde elevii au clasat judeţul nostru pe locul II pe ţară. Premiul I a mers către Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” şi a fost câştigat de către eleva Bianca Solomon, elevă în clasa a IX-a. De la Olimpiada Naţională de Fizică, elevul Ostopovici Rareş Mihai, elev în clasa a VIII-a, la Colegiul Naţional „C. Negruzzi” a obţinând premiul I, acesta concurând cu zeci de elevi pasionaţi de fizică din întreaga ţară.

Şi la Olimpiada Naţională de Biologie avem un premiu I. Este vorba de Adam L. Alexandru, elev în clasa a XI a la Colegiul „Emil Racoviţă”, care s-a calificat în lotul lărgit pentru olimpiada internaţională de biologie, iar în luna mai va parcurge un program de pregătire la Facultatea de Biologie a Universităţii „Babeş - Bolyai” din Cluj-Napoca.

La matematică avem mai mulţi elevi de excepţie, cinci dintre elevii ieşeni au obţinut medalii de aur, iar unul s-a calificat la Olimpiada Balcanică de Matematică. Este vorba de elevul Ovidiu Neculai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”. Elevii care au obţinut medalia de aur la această competiţie sunt: Dumitrescu Matei Pavel, Stoica George Ioan, Constantinescu Mălina Elena, Paşa Andrei şi Ovidiu Avădanei. Pe lângă aceste discipline, elevii ieşeni au mai obţinut premii de podium şi la Olimpiada de Limbă Franceză, unde Roxana Beşleagă, elevă în clasa a VIII-a de la Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” a luat premiul I. Aceasta, alături de Elisa Roca, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţa“, au primit de asemenea câte un loc în Tabăra Francofonă de la Poiana Pinului dintre 17 şi 23 iulie.

La Olimpiada Naţională de Limba Rusă s-au obţinut trei premii I, câştigate de elevele  Corina Catrinescu, elevă în clasa a IX-a, şi Corina Gurulea, elevă în clasa a XI-a, de la Colegiul Economic Administrativ Iaşi, şi de Irina Barabaş, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ Iaşi. Corina Gurulea s-a calificat la etapa internaţională a Olimpiadei de Limbă Rusă, care se va desfăşura în luna septembrie, la Moscova. Un alt rezultat notabil s-a înregistrat la Olimpida Naţională de Pedagogie, unde elevii ieşeni, ca şi anul trecut, au obţinut cele mai importante locuri. Aceştia s-au clasat pe primele poziţii ale podiumului olimpiadei de pedagogie-psihologie pentru liceele şi colegiile pedagogice din toată ţara, faza naţională.

Maria-Laura Valeriu, din clasa a XI-a, a luat primul loc la disciplina Managementul clasei de elevi, aceasta având cea mai mare medie din concurs, 9,80, şi singura notă de zece acordată în tot concursul de unul dintre evaluatori. Camelia-Mihaela Coneschi, tot din clasa a XI-a, a obţinut locul al II-lea la aceeaşi disciplină, cu media 9,70. La clasa a XII-a, la Psihologia educaţiei, Dumitriţa-Daniela Grigoriu a luat locul I, având media 9,20. Alte premii I au mai fost obţinute şi la Olimpiadele de Religie Ortodoxă, Educaţie Tehnologică şi cea de Arte. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri