Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Inspectorii ISJ şi directorii de şcoli au făcut ieri analiza primului semestru

Elevii ieşeni chiulesc mai puţin, au rezultate mai bune, dar sunt mai violenţi

GALERIE
camelia gavrila
  • camelia gavrila
- +

Rezultatele primei jumătăţi a anului şcolar în curs au fost prezentate ieri de şefa ISJ în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la BCU. Rezultatele sunt mai bune ca acum un an, absenteismul la fel, însă abaterile disciplinare au crescut cu 70%. Care este topul şcolilor cu cele mai multe absenţe per elev:

Rezultatele primului semestru şcolar au fost dezbătute ieri în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi, între şefii ISJ şi directorii şcolilor din judeţ. În cifre, rezultatele sunt cu mult mai bune decât cele din anii precedenţi, atât la capitolul promovabilitate, cât şi la numărul de absenţe, elevi exmatriculaţi ori elevi corigenţi. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai elevilor, lideri de sindicat, dar şi reprezentaţii autorităţilor locale: prefectură, primărie, poliţie etc.

„Deschidem o nouă şedinţă de analiză a învăţământului din Iaşi pentru semestrul I al acestui an şcolar, e una din întâlnirile tradiţionale. Alături de întâlnirea de analiză anuală care se organizează toamna, aceasta se organizează la finalul primului semestru. Întâlnirea se focalizează doar pe un semestru, şi e foarte importantă pentru că, pe baza statisticilor, analizelor, preluării elementelor pozitive şi a celor care au nevoie de o îmbunătăţire, încercăm, pe lângă aspectele constatative, de diagnoză, să stabilim şi strategiile pentru semestrul următor“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

Un prim aspect evidenţiat de statistici este acela că populaţia şcolară a scăzut considerabil de anul trecut şi până acum. Dacă în anul şcolar 2014-2015 erau 130.994 de elevi în învăţământul de masă la zi, şi un număr de 5.654 de clase, anul acesta sunt cu 3.196 de elevi mai puţin, adică un număr de 127.798 de copii înscrişi, în cele 5.503 clase. Vorbim de dispariţia a unui număr de 151 de clase doar într-un an. E ca şi cum toţi copiii care învaţă la şcoala dintr-o comună ar dispărea fără urmă. Evident, acest fenomen se simte de mai mulţi ani, şi este direct legat cu scăderea natalităţii la nivel de judeţ.

„Daca vorbim în continuare de promovabilitate foarte bună, dacă vorbim de activităţi educative interesante, proiecte europene care ne plasează pe primul loc la nivel naţional, prin diversitatea şi inventivitatea proiectelor, dacă vorbim de o insistenţă a inspecţiilor prin care am încercat să asigurăm şi consiliere, dar şi recomandările necesare pentru colegi, acordând, evident, şi calificative şcolilor, în acest fel putem spune că aproape 1.500 de profesori au trecut prin forme de pregătire sau prin forme de evaluare şi inspecţie. S-au derulat inspecţii generale, aşa-numitele inspecţii frontale, în şapte şcoli de diferite tipuri, s-au făcut inspecţii de revenire în încă şapte şcoli, au primit calificative peste 350 de cadre didactice, deci s-a asistat la mai mult de două ore pentru a se primi acest calificativ“, a mai precizat Camelia Gavrilă.

Elevii chiulesc mai puţin dar sunt mai violenţi

Observăm astfel că numărul absenţelor, per ansamblu, dar şi cele nemotivate a scăzut faţă de primele semestre ale anilor precedenţi. Dacă în ultimii doi ani s-au înregistrat peste 1.600.000 de absenţe la sfârşitul primului semestru, acum doi ani înregistrându-se chiar aproximativ 1.700.000, anul acesta, numărul a scăzut cu 112.658. Astfel, numărul de absenţe nemotivate pe cap de elev este de 7,43, mai puţin decât anul trecut, când s-a înregistrat 7,80, sau acum doi ani, când a fost o medie de peste 8 absenţe per elev. Şi, ca să facem şi o listă cu şcolile cu cele mai multe absenţe din judeţ, amintim că Şcoala Gimnazială nr. 1 din Domniţa înregistrează 36,21 de absenţe per elev, Şcoala Gimnazială „Ion Neculce“ din Iaşi înregistrează 35,98 de absenţe per elev, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări“ din Iaşi are 32,01 de absenţe, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălăuţă“ din Şcheia a înregistrat 28,73 de absenţe pe elev, iar Liceul Agricol „Kogălniceanu“ din Miroslava are 28,37 de absenţe per elev. Acestea sunt urmate de Liceul Tehnologic din Stolniceni Prăjescu, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Mârzescu“ din Iaşi etc.

„Au fost apoi inspecţii de specialitate derulate în 135 de unităţi, foarte multe din mediul rural, acolo unde e nevoie de mai multă consiliere din partea noastră, deci 87 de şcoli din rural au fost văzute, şi, la fel, foarte mulţi profesori asistaţi. În general, încercăm să mergem spre profesorii debutanţi sau profesorii aflaţi în primul an de activitate unde vor primi recomandările şi pentru a putea face adaptările necesare la nivel de curriculum. Consemnăm în continuare şi existenţa unor abateri disciplinare, sunt în continuare elevi cu note la purtare sub şapte, sunt elevi cu absenţe nemotivate“, a mai specificat inspectorul şef.

14.000 corigenţi

În judeţul Iaşi se mai înregistrează pe primul semestru al acestui an şcolar şi un număr 427 de elevi retraşi, atât din învăţământul la zi, cât şi din cel cu frecvenţă redusă, iar un număr de 611 copii sunt neşcolarizaţi, în condiţiile în care anul trecut în aceeaşi perioadă s-au înregistrat 744 de copii, iar promovabilitatea a înregistrat o creştere la toate nivelurile de şcolarizare. De asemenea, pe primul semestru al acestui an s-au înregistrat 13.934 de elevi corigenţi, faţă de 14. 609 câţi au fost acum un an, ori 15.933, câţi s-au înregistrat acum doi ani. Şi numărul elevilor cu situaţia şcolară neîncheiată a scăzut, anul acesta înregistrându-se 2.278 de cazuri, faţă de peste 2.500, cât a fost anul trecut. A scăzut şi numărul elevilor exmatriculaţi, de la 0,93% la 0,62%, la fel şi numărul copiilor care au luat note sub şapte la purtare. Cu toate acestea, a crescut numărul elevilor care au abateri disciplinare, de la 1.006, câte cazuri s-au înregistrat anul trecut, la 1.541 de cazuri, câte s-au înregistrat acum.

Aceste cifre ne arată că elevii sunt mai violenţi şi au mult mai multe abateri disciplinare. Dacă acum doi ani numărul de abateri era de 700, anul acesta a crescut cu 500: o creştere semnificativă şi îngrijorătoare.

CITIȚI ȘI:

SCHIMBĂRI MAJORE! Mai multe şcoli din judeţ vor dispărea din toamnă

Inspectorul şef al ISJ a prezentat ieri la Prefectură planul de şcolarizare pentru 2016-2017. „Elevii din sate mai mici vor fi duşi la şcolile unde se poate face un învăţământ de calitate“, spune Camelia Gavrilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri