Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eliza – speranţa Bătrânului Continent

GALERIE
samara-eliza
  • samara-eliza
- +

Elizabeta Samara conduce lotul României la Campionatele Mondiale Individuale de tenis de masă din China şi speră să reînnoade după 60 de ani tradiţia titlurilor mondiale româneşti

 
Românca Elizabeta Samara reprezintă speranţa Europei la o medalie la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Suzhou (China), potrivit unui articol de prezentare a competiţiei apărut pe site-ul oficial al Federaţiei internaţionale de specialitate.   România va participa la Mondialele din China cu Andrei Filimon, Adrian Crişan, Constantin Cioti şi Ovidiu Ionescu, respectiv Elizabeta Samara, Bernadette Szöcs, Camelia Poştoacă şi Cristina Hîrîci, cele două loturi fiind conduse de antrenorii Mircea Dinu şi Viorel Filimon.
Mondialele de la Suzhou, care încep mâine marchează împlinirea a 60 de ani de când titlul de campioană mondială la feminin era cucerit de o reprezentantă a Europei, românca Angelica Rozeanu, în 1955, la Utrecht (al şaselea său titlu consecutiv). Ea a învins-o atunci pe unguroaica Gizella Farkas, care mai luase aurul în 1947 la Paris şi anul următor la Londra, după care a început dominaţia româncei.
De atunci, România şi Ungaria au dominat mereu Europa, dar titlul mondial la feminin a ajuns mereu în Asia, în general fiind câştigat de chinezoaice, cu o excepţie, în 1993 (Hyun Jungwa - Coreea de Sud). În prezent, privirile sunt aţintite către Georgina Pota (Ungaria) şi Elizabeta Samara (România), dar Pota a fost nevoită să se retragă din turneu din cauza unei accidentări la spate.
Cele două urmau să joace în proba feminină de dublu, unde erau capi de serie nr. 19, însă acum Elizabeta Samara va evolua alături de colega Georginei, Szandra Pergel.  În 2014, Pota a reuşit performanţa de a ocupa locul patru la Cupa Mondială feminină de la Linz, iar apoi a ajuns în penultima rundă a finalei circuitului mondial ITTF (Bangkok), dotată cu premii totale de un milion de dolari.
Pota ocupă locul 17 în clasamentul mondial feminin, după ce la începutul anului a avut cea mai bună clasare din carieră (14).

Elizabeta Samara, în prezent numărul 18 mondial, dar cel mai bun loc ocupat a fost 13, în septembrie anul trecut. Samara este lider în acest moment în clasamentul circuitului mondial ITTF. Încă de pe vremea când era junioară, Eliza Samara s-a remarcat în elita tenisului de masă şi nu există jucătoare care să-i egaleze palmaresul juvenil (9 titluri feminine ITTF)  Succesul la seniori s-a lăsat aşteptat până în 2013, când a câştigat titlul ITTF în Brazilia, în 2014 a reuşit o performanţă similară în Cehia, iar în februarie 2015 a câştigat în Qatar. Ultima victorie a venit după o participare catastrofală la Europe Top 16 de la Baku, unde nu a câştigat niciun meci.  Cea mai bună performanţă a sa la un Campionat Mondial a fost în 2007, la Zagreb, unde a ajuns în turul al patrulea (optimi de finală), în care a fost învinsă de chinezoaica Guo Yan. La Suzhou, Elizabeta Samara este cap de serie nr. 15 la simplu. (AGERPRES)
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri