Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Enigme ale Bibliei, nedezlegate pana astazi

GALERIE
biblie, enigme
  • biblie, enigme
- +

Biblia este o colectie de texte canonice considerate sacre in iudaism si crestinism, o sursa de adevaruri infailibile pentru mai mult de un miliard de oameni, dar contine multe enigme care au ramas nedezlegate.

Diferitele grupuri religioase includ diverse carti in canoanele lor, intr-o ordine diferita si uneori divid sau combina anumite capitole ori introduc materiale suplimentare in scrierile canonice. Va prezentam mai jos cateva enigme istorice continute in Biblie, preluate de India Tv News.

Sodoma si Gomora - Au fost reale si, daca da, unde sunt situate?

Pentru pacatele locuitorilor lor, orasele Sodoma si Gomora au fost distruse "de pucioasa si focul venite de la Domnul din cer". In crestinism si iudaism, numele acestor orase au devenit sinonime cu pacatul, iar distrugerea lor cu o manifestare proverbiala a maniei lui Dumnezeu.

Existenta istorica a Sodomei si a Gomorei este inca o disputa intre arheologi. Biblia indica faptul ca acestea erau situate in apropierea Marii Moarte.

Posibile locuri sunt siturile descoperite de Walter Rast si Thomas Schaub in 1973, incluzand si Bab edh-Dhra, care a fost gasit de arheologul Paul Lapp. Alte asezari posibile ar fi Numeira, es-Safi, Feifeh si Khanazir.

Ce s-a intamplat cu triburile pierdute?

Cele "Zece triburi pierdute ale lui Israel" se refera la vechile triburi care au disparut dupa ce Regatul lui Israel a fost distrus, robit si exilat la sfarsitul Epocii de Bronz. Acesta este un subiect care se bazeaza partial pe fapte istorice autentice, documente si pe traditia religioasa.

Au existat anumite teorii bizare despre cine ar putea fi descendentii acestor triburi pierdute. Unele se refera la irlandezi, nativi americani, britanici, japonezi si chinezi.

Biblia contine mesaje codate

Codul Bibliei reprezinta o serie de mesaje presupuse a exista in textul ei. Studiul si rezultatele acestui cifru au fost popularizate de cartea "The Bible Code".

Metoda principala prin care mesajele au fost extrase este Equidistant Letter Sequence. Codurile Bibliei folosesc de obicei textul Bibliei ebraice.

Utilizarea si publicarea "predictiilor" bazate pe codurile Bibliei au reusit sa atraga atentia, mai ales datorita activitatii jurnalistului Michael Drosnin. Cea mai importanta predictie a lui Drosnin a fost asasinarea prim-ministrului israelian, Yithak Rabin, din anul 1995.

Unde este Gradina Edenului?

Unii oameni cred ca Gradina Edenului a existat in realitate, dar majoritatea teologilor considera ca povestea este doar una strict literara. In plus, Biblia ne da anumite indicii despre locul unde s-ar fi gasit. Acestea au dus la mai multe incercari de a descoperi gradina.

Exista ipoteze care plaseaza Edenul la izvoarele raurilor Tigru si Eufrat, in Irak, in Africa sau in Golful Persic. Locul unde s-a aflat Gradina Edenului ramane insa si acum un mister.

Cine a fost faraonul din timpul Exodului?

Faraonul din timpul Exodului este cel care a domnit in Egiptul antic in acea vreme. Povestea inrobirii copiilor lui Israel in Egipt, plagile prin care Dumnezeu a fortat eliberarea acestora si scaparea prin traversarea Marii Rosii sunt capitolele de inceput ale Cartii Exodului.

Faraonul din poveste nu este numit si este mentionat doar cu rangul sau, dar problema identitatii lui a fost subiectul mai multor speculatii. Figura cel mai des mentionata in cultura populara este cea a lui Ramses cel Mare, dar nu exista nicio dovada scrisa sau arheologica in acest sens.

Unde este Arca lui Noe?

Cel putin din vremea lui Eusebiu (c.275 - 339 d.Hr.) si pana astazi, cautarea ramasitelor Arcei lui Noe a constituit un lucru fascinant pentru crestini, evrei si musulmani.

In ciuda multor zvonuri, nicio dovada stiintifica a Arcei lui Noe nu a fost gasita. Cautatorii s-au ghidat dupa mentiunea din Geneza, unde se specifica "muntii Ararat". Acestia s-ar afla in zone din Armenia si Turcia, de astazi.

ziare.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri