Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Epidemie de scarlatină la o şcoală orăşenească. Părinții reclamă mizeria din clase

GALERIE
coala Gimnazială Petru Rareş„ din Hârlău
  • coala Gimnazială Petru Rareş„ din Hârlău
- +

Peste 40 de copii au fost diagnosticaţi cu streptococul responsabil de această boal. În ciuda îngrijorării părinţilor, DSP dă asigurări că situaţia este sub control. Scarlatina este astăzi o boală fără riscuri mari pentru copii 

Epidemie de scarlatină la Şcoala Gimnazială „Petru Rareş„ din Hârlău. În cazul a trei elevi a fost confirmată deja boala, alţi 39 de copii fiind diagnosticaţi cu strep­tococul betahemolitic A, microbul responsabil cu apariţia bolii. În timp ce conducerea şcolii şi Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi au arătat că situaţia este sub control, mai multe mămici au reclamat, sub protecţia anonimatului, că elevii nu sunt feriţi de pericolul infectării în condiţiile în care orele nu au fost oprite pentru igienizarea claselor. Mai mult, părinţii au precizat că elevii învaţă în condiţii de igienă precară, în unele cazuri preferând să facă ei înşişi curăţenie în unitatea şcolară. „Se întâmplă să vină părinţi la curăţenie, este adevă­rat, dar nu vorbim de o regulă, ci de cazuri izolate, la unele clase, nu în general. Noi nu putem opri părinţii să facă ordine şi cură­ţenie, dacă ei vor acest lucru“, ne-a declarat profesorul Lucia Acsinia, directorul Şcolii „Petru Rareş”.

Bolnavii, transferaţi la Iaşi

Epidemia a început spre fi­nalul lunii octombrie, atunci când trei elevi au necesitat internare într-o clinică cu profil de boli infecţioase din Iaşi. Minorii au primit îngrijiri medicale mai întâi la spitalul din Hârlău, ulterior fiind transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. În urmă cu o săptămână, ultima pacientă diagnosticată cu scarlatină a fost externată cu stare amelioarată. „Minorul a primit tratament de specialitate, după câteva zile fiind externat cu stare ameliorată. Scarlatina este o afecţiune care apare frecvent în această perioadă rece, iar atunci când vorbim de comunitate, trebuie să luăm în considerare şi caracteristica contagioasă a afecţiunii“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit DSP Iaşi, conducerea şcolii a fost cea care a anunţat instituţia despre situaţia cu care se confruntă, inspectori ai direcţiei de sănătate recoltând ulterior probe de la copii. „În acest caz au fost confirmate trei cazuri de boală, dintre care două au apărut în aceeaşi familie, la doi fraţi. Cazurile au apărut la copii din două clase diferite, în acest moment, copiii aflându-se sub tratament“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Marţi, la şcoala din Hârlău a fost organizată o şedinţă generală, în care părinţii copiilor au fost informaţi de simptomatologia unor elevi. „Ni s-a spus că sunt doar trei cazuri confirmate de scarlatină şi 39 de copii depistaţi cu streptococ betahemolitic A, despre care s-a lăsat de înţeles că nu sunt o problemă. Or streptococul determină apa­riţia bolii, o favorizează. În ciuda acestui fapt, se fac ore în continuare şi nu s-au luat măsuri de igienizare a şcolii“, a arătat una dintre mămici.

Potrivit acesteia, în clase se mătură rar, iar toaletele sunt spălate şi mai rar. „Deşi vorbim de un corp de clădire nou, băile arată ca nişte toalete publice nespălate. Sunt sub orice critică, un pericol de infecţie pentru elevi. Unii copiii nu merg la toaletă până ajung acasă, tocmai din această cauză. În clasă, chiar azi-dimineaţă când am dus copilul am observat că nu este măturat. Iar dacă spu­-nem directorului, ne argumentează că, fiind două schimburi de elevi şi câte o femeie de serviciu pe palier, nu mai reu­şeşte să ajungă în toate sălile“, a mai spus mămica.

Curăţenie în clase, făcută de părinţi?

Un alt părinte nemulţumit de igienă a precizat că unele săli sunt atât de murdare încât unii părinţi preferă să facă ei curat în clase. „S-au organizat părinţi şi au făcut curăţenie când au văzut că situaţia nu se îndreaptă, în ciuda sesizărilor făcute la conducere“, a subliniat o altă mămică. Potrivit conducerii şcolii, orele nu au fost întrerupte întrucât elevii confirmaţi cu scarlatină, dar şi cei cu streptococ, se află sub tratament şi nu frecventează şcoala. „Elevii cu boala confirmată au fost izolaţi de la început, iar cei cu streptococ au primit tratament de la medicul de familie şi, pe parcursul acestuia, timp de trei zile, nu vin la şcoală. Din punctul meu de vedere nu este o epidemie, pentru că sunt puţine cazuri confirmate, în cazul a 39 de copii fiind vorba despre pre­zenţa streptococului betahemolitic A. Am anunţat Sane­pidul, avem buletine de analize pentru fiecare dintre aceşti co­pii“, a precizat directorul şcolii.

Potrivit profesorului, acuzaţiile legate de lipsa de igienă din şcoală sunt nefondate, având în vedere că administratorul verifică frecvent dacă sălile sunt dezinfectate corespunzător. „Este ade­vărat că femeile de serviciu vin de la ora 11 la şcoală, şi că, funcţionând cu două schimburi de elevi, este mai mult de muncă. Dar, se mătură, se spală, se respectă regulile de igienă. Se mai întâmplă la sfârşit de lună să vină părinţi la curăţenie, dar nu vorbim de o regulă, ci de cazuri izolate, la unele clase, nu în general. Noi nu putem opri părinţii să facă ordine şi cu­răţenie, dacă ei vor acest lucru“, a mai subliniat directorul. La Şcoala „Petru Rareş„ sunt înscrişi 959 de elevi.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilaăriei, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Se caracterizeaza prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale, erupţie urmată de descuamare tegumentară. Dacă acum un secol era o cauză importantă de deces în rândul copiilor, astăzi este aproape inofensivă, datorită tratamentelor corect administrate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri