Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Eroare sau fals în acte? O ieşeancă s-a trezit transferată fără voie de la un medic de familie la altul

GALERIE
medic de familie
  • medic de familie
- +

Maria A. o acuză pe Beatrice Lucache, medic de familie, că a transferat-o abuziv pe lista sa de asiguraţi. Crede că există o legătură cu faptul că în urmă cu zece ani a făcut acupunctură la cabinetul dr. Lucache. Asistenta medicului dă vina pe o eroare de sistem. „Din documentele noastre reiese că în aceeaşi zi a fost înscris un domn cu CNP oarecum similar, cu prima cifră diferită. De atunci apare şi doamna în sistem de aceea credem că este o eroare a platformei”, a spus asistenta Mihaela Moldovan

Unii medici de familie din Iaşi apelează la practici neortodoxe pentru a-şi rotunji lista de pacienţi. După ce anul trecut, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) i-a reziliat contractul medicului de familie Georgiana Mitoşeriu pentru că şi-a împlinit lista de asiguraţi prin transferul abuziv, de la un alt medic, al unor studenţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, instituţia a fost sesizată în urmă cu două zile despre existenţa unui alt caz similar.

Medicul de familie Beatrice Lucache este acuzată de Maria A. că i-a folosit în mod abuziv datele personale, respectiv CNP-ul, pentru a o introduce pe lista sa de pacienţi. Mai mult, medicul i-ar fi falsificat inclusiv semnătura asiguratei pentru a întocmi cererea necesară transferului. Explicaţia asistentei medicale de la cabinetul doctorului acuzat arată că situaţia este un accident inexplicabil. Maria A. ar fi ajuns pe lista medicului de familie Beatrice Lucache printr-o greşeală a sistemului informatic. 

Ieşeanca se afla pe listele doctorului Livia Constantinescu de la apariţia instituţiei medicului de familie. În urmă cu câteva zile, când a avut nevoie de un serviciu medical, Maria A. a fost informată că nu mai figurează în registrele medicului menţionat. „Eu nu merg lunar la medic. Am avut nevoie acum de o trimitere după care a mers soţul să o ridice. Când a ajuns la medic, soţul a fost întrebat de ce m-am retras.

Conform datelor medicului, din luna august apar înregistrată la Beatrice Lucache. Nu am avut niciun motiv să mă retrag de la medicul la care este înscrisă toată familia”, a arătat Maria A. Asigurata a intenţionat să ceară explicaţii de la noul medic de familie, însă cu toate că vineri Beatrice Lucache figura la serviciu, asistenta medicală a anunţat-o pe ieşeancă de faptul că medicul se află în concediu. Maria A. a depus sesizare la CJAS cu privire la situaţia în care se află şi intenţionează să depună şi plângere penală împotriva medicului. Asigurata este nemulţumită că Beatrice Lucache i-a folosit abuziv datele cu caracter personal şi i-a falsificat semnătura pentru a întocmi cererea de transfer de la celălalt medic. „Când am depus sesizarea la CJAS mi s-a spus că transferul de la un medic la altul se face doar printr-o cerere de transfer care trebuie semnată de titular. Eu nu am făcut aşa ceva. Nu mi se pare normal şi corect ca un medic să se folosească de datele personale pentru beneficii personale. CJAS ar trebui să găsească o formulă prin care să verifice aceste solicitări să se asigure că ele nu sunt false”, a mai arătat ieşeanca.

Maria A. a precizat că în urmă cu mai bine de 10 ani a făcut acupunctură la medicul Beatrice Lucache şi că probabil în acest mod doctorul i-a putut folosi CNP. Asistenta medicală de la cabinetul menţionat a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că transferul asiguratei ar fi fost o eroare provocată de platforma informatică folosită de medicii de familie.

Potrivit asistentei, pe 5 august, atunci când apare îngregistrat transferul Mariei A., la cabinet s-ar fi înscris un alt asigurat, un bărbat al cărui CNP diferă de al ieşencei doar prin cifra care desemnează sexul persoanei. „Din documentele noastre reiese că în aceeaşi zi a fost înscris un domn cu CNP oarecum similar, cu prima cifră diferită. De atunci apare şi doamna în sistem de aceea credem că este o eroare a platformei. Noi nu am folosit abuziv datele personale. Doamna a ajuns pur şi simplu la noi pe listă, fără să avem o explicaţie logică”, a arătat Mihaela Moldovan, asistenta de la cabinetul medicului Beatrice Lucache. 

Potrivit conducerii CJAS, în astfel de cazuri nu intră în discuţie termenul de eroare a sistemului. Preşedintele CJAS a explicat că transferul unui asigurat de la un medic la altul se face ori prin solicitarea directă a acestuia, ori prin preluarea praxisului de alt medic. În acest caz, toate persoanele de pe lista de pacienţi trebuie anunţate telefonic de transferul realizat şi întrebate dacă sunt de acord să rămână la noul medic. „Doar în aceste condiţii se poate face transferul unui pacient. Dacă este vorba de transfer la iniţiativa asiguratului, atunci acesta realizează o cerere pe care o semnează, iar medicul la care se află dosarul pacientului asigură transferul documentelor la noul doctor de familie. În cazul de faţă este clar o încălcare a clauzelor contractuale. Sistemul informatic nu are cum să greşească în felul acesta, nici premeditat, nici prin eroare”, a precizat Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

Conducerea CJAS a mai explicat că pe numele medicului nu au mai fost înregistrate plângeri. Beatrice Lucache riscă să-şi piardă contractul încheiat cu CJAS, dacă inspectorii care vor analiza cazul vor ajunge la concluzia că transferul asiguratei a fost realizat abuziv.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri