Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV! BOMBĂ LA BAROU: Falsuri pentru terenuri în Copou. DNA a intrat pe fir

GALERIE
Doina Stupariu
  • Doina Stupariu
- +

"Ziarul de Iaşi" publică astăzi amănunte incendiare despre dosarul avocatei Doina Stupariu, prodecanul Baroului Iaşi. Aceasta este cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu de DNA. Stupariu, una dintre cele mai cunoscute avocate din Iaşi, cu funcţie şi în Uniunea Barourilor la nivel naţional, este pusă sub învinuire, alături de alte persoane, printre care notari sau foşti angajaţi ai Tribunalului, că ar fi aderat la o reţea infracţională specializată în fraude imobiliare. Concret, Stupariu ar fi “iniţiat/ susţinut, cu rea-credinţă”, mai multe acţiuni civile ce au stat la baza obţinerii ilegale a unor terenuri din Copou. Printre victimele reţelei care ar fi transformat hârtii în terenuri valoroase se numără şi procurorul Viorel Postică, dar şi medicul Eudoxiu Mihnea Hurmuzache, fost candidat la Senat din partea PNL. Contactată telefonic ieri, avocata ne-a sfătuit să mai “aşteptăm” cu publicarea acestui text. Surse juridice spun că acest dosar este pe final, procurorii urmând să dea o soluţie în perioada următoare.

Un exploziv dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) poate arunca în aer Baroul Iaşi, unul dintre cele mai puternice la nivel naţional. Pro­decanul acestei instituţii, Doina Stu­pariu, un avocat cu funcţie importantă şi în cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), este pusă sub învinuire de procurorii anticorupţie ieşeni într-un dosar ce vizează o reţea ce ar fi transformat simple hârtii, falsificate, în terenuri de mare valoare din zona Copoului. Avocatei Stupariu i-au fost aduse deja la cunoştinţă acuzaţiile, surse juridice distincte precizând că do­sarul în care este implicată s-ar putea finaliza în perioada următoare, rechizitoriul urmând astfel a fi înaintat instanţei.

De ce este acuzată Stupariu

Potrivit unor informaţii obţinute de reporterii „Ziarului de Iaşi“, acuzaţia pentru care Stupariu este cercetată în prezent de DNA Iaşi este de complicitate la abuz în serviciu. Ea a fost atrasă în acest dosar de acţiunile întreprinse de un fost client de-al său, Mihai Mitrică, un perso­naj cunoscut în Iaşi ca fiind părtaş la mai multe „tunuri“ imobiliare. Pro­decanul ieşean ar fi comis faptele în anii 2007-2009, alături de o altă avocată din Iaşi, stagiară la acea vreme la cabinetul său, pusă şi ea sub învinuire în acelaşi dosar. „În calitate de avocaţi ai suspectului Mi­trică Mihai, în baza contractelor de asistenţă juridică încheiate cu acesta au iniţiat/ susţinut (n.r. - avocata Stupariu şi colaboratoarea sa) cu rea credinţă, în baza unor îns­cri­suri false ce le-au fost puse de suspect la dispoziţie, mai multe cauze civile având ca obiect ieşirea din indiviziune cu privire la suprafeţele de 1.530,72 metri pătraţi şi 1.200 metri pătraţi amplasate în Iaşi, străzile Şipoţel numărul 23 şi, respectiv, Cazărmilor numărul 53“, se arată într-un document obţinut de „Ziarul de Iaşi“.

În aceeaşi sursă se arată că, în urma demersurilor ce ar fi fost efectuate de către Stupariu, s-au obţinut sentinţe civile prin care judecătorii ar fi consfinţit tranzacţii ale celor do­uă terenuri pentru persoanele implicate în reţea. Iniţial, judecă­toarea care a dat cele două sentinţe, Giorgiana-Claudia Mocanu, a fost şi ea luată în vizor de ancheta DNA, însă procurorii au concluzionat că aceasta a acţionat „fără vinovăţie“ şi au dispus scoaterea sa de sub ur­mărire penală.

Cum a lucrat reţeaua

Din informaţiile obţinute de către reporterii noştri, sentinţele ce ar fi fost obţinute - spun procurori - prin acte false, de Mihai Mitrică, repre­zentat de cabinetul Doinei Stupariu, ar fi dus la o avalanşă de alte ilegalităţi, finalizată prin înstrăinarea celor două terenuri. În această ava­lanşă au fost prinşi şi alţi funcţionari publici, cum ar fi notarii Iulia Păduraru sau Bogdan Florea, ce ar fi autentificat, se arată în documentele DNA, o serie de acte fără a verifica autenticitatea acestora. Personaje importante în această re­ţea sunt şi alte două nume cunoscute în mediul infracţional ieşean, Bog­dan Răduc şi Emanuel Osoianu, cercetaţi şi ei în acest dosar.

În baza sentinţelor obţinute, Răduc şi Oso­ianu, precum şi Mihai Mitrică şi Marcela Vidraşciuc „i-au determinat pe notarii publici ce au perfectat actele notariale (cu sau fără vino­văţie), magistraţii judecători investiţi cu soluţionarea plângeri­lor împotriva încheierilor de res­pin­gere a cererilor de înscriere în cartea funciară (fără vinovăţie, dar în exer­citarea atribuţiunilor de serviciu) şi, respectiv, reprezentanţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi - fără vinovăţie dar în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, să întoc­mească actele notariale şi, respectiv, să dispună atri­buirea numărului cadastral şi intabularea ilegală a suprafeţelor de 1.530,72 metri pătraţi şi 1.200 de metri pătraţi“, după cum precizează procurorii.

Aceştia arată că terenurile aparţineau, de fapt, Primăriei Iaşi, aceasta fiind prejudiciată cu suma de 267.166 de euro. Documentul cheie ce a stat la baza obţinerii celor două terenuri, împărţite ulterior în mai multe loturi, ar fi fost un certificat de moştenitor falsificat, întocmit la data de 19 martie 1971 pe numele unui anume Constantin Scripca. Ulterior, totul a decurs ca o suveică în care ar fi fost implicaţi, cred procurori, notari, avocaţi şi angajaţi de la Ca­dastru.

Un procuror şi un medic, victime

Doina Stupariu a fost contactată ieri de reporterii „Ziarului de Iaşi“, însă a refuzat să formuleze un punct de vedere referitor la ancheta DNA. În timpul discuţiei, aceasta ne-a „sfătuit“ să mai „aşteptăm“ cu publicarea acestui articol, rezultând din discuţie că se consideră nevinovată şi că procurorii nu o pot trimite în judecată pentru infracţiunea de compli­citate la abuz în serviciu.

Infracţiunile pe care procurorii cred că cei implicaţi le-ar fi comis au afectat în mod direct două persoane de notorietate din oraş. Unul dintre terenurile defalcate din cele două loturi a fost vândut procurorului DIICOT Viorel Postică, pe 27 ia­nua­rie 2010, acesta plătind în schimb 35.000 de euro. La rândul său, medicul Eudoxiu-Mihnea Hur­mu­zache, fost şef al DSP dar şi candidat din partea PNL la Senat, a plătit la rândul său 55.000 de euro pentru o altă bucată de teren. Şi alte persoane au calitatea de părţi vătămate în acest dosar, înregistrat la DNA cu numărul 120/P/2010.

La solicitarea „Ziarului de Iaşi“, DNA a remis un răspuns oficial în care a precizat că dosarul amintit este în continuare în lucru. „Dosarul la care faceţi referire este în lucru pe rolul Direcţiei Naţionale Antico­rupţie - Serviciul Teritorial Iaşi, iar, în acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite“, au răspuns reprezentanţii DNA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri