Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV Carmen Dorobăţ, demisă în cele din urmă din funcţia de manager. Cine a fost mai tare decât CJ

GALERIE
caremn dorobat d1
  • caremn dorobat d1
- +

Surpriză de proporţii în cazul managerului de la Spitalul de Infecţioase, Carmen Dorobăţ. Dacă autorităţile locale, în speţă liderii CJ, au refuzat să pună în aplicare ordinul de ministru prin care directoarea Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ trebuie demisă din funcţie după neîndeplinirea atribuţiilor timp de 90 de zile consecutiv, organele judiciare au dispus ieri că medicul nu-şi mai poate continua activitatea de manager.

Astfel, potrivit soluţiei emise ieri de Tribunalul Iaşi în dosarul în care Carmen Dorobăţ este cercetată pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual, medicul nu mai poate fi directorul Spitalului de Boli Infecţioase. Conform acesteia, Tribunalul Iaşi „admite în parte cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi privind impunerea unei noi obligaţii pentru inculpata Dorobăţ Carmen-Mihaela, respectiv aceea de a nu desfăşura activitatea de manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva, precum şi aceea de a nu desfăşura activitatea de manager al unei entităţi spitaliceşti“, după cum se arată în documentul citat.

Mai mult, conform aceleiaşi soluţii, instanţa respinge cererea de revocare a măsurii de control judiciar sub care infecţionistul se află de la începutul lunii mai. În plus, soluţia de ieri precizează că medicul are obligaţia de a nu comunica, direct sau indirect, prin niciun mijloc de comunicare cu cinci persoane angajate în spital, care au calitate de martor în dosar. Aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a semnalat în mai multe rânduri, acolo exista o situaţie ridicolă: de când s-a întors în spital, fostul manager nu participa la raportul de gardă tocmai pentru a nu se întâlni cu aceşti angajaţi. Soluţia emisă ieri de Tribunalul Iaşi poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Ministrul, despre cazul Dorobăţ: Nu ştiu!

Prezent ieri la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vizavi de situaţia fostului manager că încă are nevoie de lămuriri asupra situaţiei, cu toate că ancheta a început acum aproape jumătate de an. Ministrul a precizat că încă nu poate formula un punct de vedere asupra faptului că directorul unui spital este cercetat penal, şi că o să-şi exprime opinia oficială după ce va primi o serie de precizări din partea DSP. „Am cerut mai multe lămuriri vizavi de această situaţie, şi înţeleg că voi primi chiar azi (n.r., ieri) un raport de la DSP. După analizarea acestuia, vom comunica un răspuns oficial“, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pe 31 ianuarie, după ce cu o zi mai devreme procurorii DNA au ridicat din biroul ei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. În schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF să promoveze cu nota 9 examenul la soţul său, Gheorghe Dorobăţ. În total, potrivit DNA, managerul împreună cu soţul, ambii cadre didactice în acel moment la UMF, au primit bani de la 124 de studenţi.

Pe 18 martie, Tribunalul Iaşi decide în cazul medicului Carmen Dorobăţ, cercetat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual, înlocuirea măsurii de arest preventiv în arest la domiciliu. Managerul a fost reţinut la domiciliu până pe 5 mai, când instanţa a dispus instituirea măsurii de control judiciar. Odată cu această schimbare, infecţionistul a revenit manager în spital, Consiliul Judeţean dispunând suspendarea suspendării contractului de management. Ulterior, fostul manager interimar, dr. Mihnea Hurmuzache, a atras atenţia CJ că directorul în exerciţiu a încălcat o serie de clauze ale contractului de management.

Atunci, CJ a explicat că nu este în măsură să încheie contractul fără să-i fie propus acest lucru de CA al spitalului. Astfel, pe 29 mai, într-o şedinţă a CA, majoritatea membrilor au votat pentru această propunere, însă formularea din adresa înaintată CJ a fost neclară, motiv pentru care CJ a respins adresa CA, cu toate că a luat act şi de procesul verbal al şedinţei în care se preciza concret rezultatul votului.

La începutul lunii iunie, după respingerea adresei, preşedinta CA, prof.dr. Doina Azoicăi, şi-a dat demisia din funcţie, UMF fiind nevoită să facă o altă nominalizare. „Avem membru titular în CA de săptămâna trecută, atunci când a fost desemnat profesorul Mircea Onofriescu. Oricum, şi înainte de asta aveam membru supleant, deci este incorect spus că din cauza UMF nu s-au putut întâlni să-şi lămurească problemele pe care le au. Dacă voiau să se întrunească, şedinţa se putea ţine cu membrul supleant“, a arătat dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri