Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(EXCLUSIV) El e super-doctorul de la Iaşi! Gardă o zi da una nu, normă şi de medic, şi de director, navetă. Îl credeţi?

GALERIE
costica pinzaru pascani spital
  • costica pinzaru pascani spital
- +
Am descoperit „Super-doctorul“ din Iaşi! Dr. Costică Pânzaru, medic primar obstetrică-ginecologie şi managerul Spitalului Municipal Paşcani, scrie „istorie“ în sistemul medical din judeţ, ridicând ştacheta profesiei spre culmi nebănuite nici în frenezia depăşirilor de plan din comunism: în ultimii cinci ani a declarat anual, atenţie, între 140 şi 170 de gărzi pe an. Adică aproape una la fiecare două zile, fie weekend, sărbători legale, Revelion, Paşti, Crăciun sau altă zi. În cea mai recentă declaraţie de avere, dr. Pânzaru a precizat că, în anul 2016, a efectuat, în afara programului de lucru, nu mai puţin de 172 de zile de gărzi. Practic, o dată la două zile, doctorul rămânea în spital pentru a asigura 17 sau 24 de ore continuitatea actului medical după ce colegii săi plecau acasă. Iar a doua zi dimineaţa, dr. Pânzaru era freş: nu avea pauză de 24 de ore, aşa cum spun unii medici că e normal după gardă, ci continua să muncească „pe brânci“ pentru a-şi îndeplini atribuţiile de medic, dar şi de manager. Astfel, o dată la două zile, doctorul ajungea să petreacă în jur de 32 de ore în spital. În plus, fiind cu domiciliul la Iaşi, am putea presupune că face şi naveta. Potrivit mai multor profesori care lucrează în spitalele ieşene, printre care şi doi foşti directori, un astfel de program este „imposibil“. Şi, chiar dacă ar fi, ridică semne de întrebare asupra calităţii actului medical. În replică, dr. Pânzaru ne-a declarat că rezistă pentru că este „un tip puternic“. Secretul pare a fi în altă parte: cu o activitate atât de intensă, medicul încasează venituri net superioare managerilor de spitale mari din Iaşi. 
Doctorul Costică Pânzaru, ma­nagerul Spitalului Municipal Paş­cani, a declarat în ultimele decla­raţii de avere că a făcut, anual, între 140 şi 170 de gărzi, în afara programului de lucru. Medicul a precizat că a efectuat 160 de gărzi în 2012, 138 de gărzi în 2014, respectiv 161 de gărzi în 2015. Potrivit ultimei declaraţii de avere postate, în 2016, medicul a asigurat un record, 172 de gărzi. Grafi­cele afişate pe site-urile spitalului şi Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi confirmă declaraţia ginecologului: o dată la două zile, dr. Pânzaru asigură garda pe obstetrică-ginecologie şi este medic şef de gardă în Spitalul Municipal Paşcani.
 
Doi oameni îşi împart tot
 
În ziua în care managerul nu este de gardă, aceasta este asigurată, de obicei, de dr. Silvia Baican, medic primar obstetrică-ginecologie, şefa secţiei de obstetrică-ginecologie din spitalul men­ţionat. În consecinţă, grafice­le găr­zilor din 2016 de la Spitalul Municipal Paşcani arată astfel: în luna ianuarie dr. Pânzaru şi dr. Baican au asigurat fiecare câte 13 gărzi; în luna martie, ambii medici au efectuat câte 12 gărzi; în luna iunie, dr. Pânzaru a efectuat 13 gărzi, iar dr. Baican, încă 12; în luna septembrie, managerul a asigurat 12 gărzi, iar şefa de secţie, 10 gărzi. În luna decembrie, „cuplul“ Pânzaru - Baican a asigurat 26 de gărzi medicale, fiecare specialist efectuând câte 13 gărzi. În urma acestui „program de forţă“, dr. Pânzaru a precizat în declaraţia de avere venituri în valoare de peste 189.000 de lei (n.r. - salariu de manager şi gărzi) în timp ce dr. Baican a declarat peste 127.000 de lei. În comparaţie, dr. Lucian Eva, me­dic primar neurochirurg, managerul Spitalului de Neuro­chirur­gie de Iaşi, a declarat în ultima declaraţie de avere venituri de peste 102.000 de lei, în condiţiile în care asigură, în medie, câte o gardă pe săptămână.
 
„Programul unui manager de spital este de opt ore, de la ora 8.00 la ora 16.00. Managerul medic poate să desfăşoare şi activitate medicală, dar după încheierea programului obişnuit pentru funcţia de manager. Programul unui medic încadrat într-un spital public este de 7 ore pe zi, respectiv 35 de ore pe săptămână. Garda este de 17 ore în timpul săptămânii, în timp ce în weekend este de 24 de ore. De regulă, programul obişnuit începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 14. De aici începe garda de 17 ore, care se încheie a doua zi la ora 7.00. Din punctul meu de vedere, este imposibil să faci 170 de gărzi într-un an. Asta înseamnă o zi da, alta ba. După o săptămână cu un astfel de program, nu zic o lună, cred că s-ar putea să ieşi cam împrăştiat şi să ai tu însuţi nevoie de ajutor me­di­cal“, a arătat un profesor ieşean, chirurg şi fost director de spital, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
 
O altă sursă, la rândul său fost director de spital, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în rea­li­tate, nu există un control al aces­tor gărzi prin care să se verifice dacă ele se efectuează conform graficelor anunţate. „Pe grafice pot apărea programaţi medici la toate cele opt linii de gărzi pe care Spitalul Municipal Paşcani le are aprobate de Minis­terul Sănătăţii. Cine verifi­că însă dacă nu cumva medicul de gardă de la ortopedie asigură, de fapt, şi garda de la pediatrie, radiologie şi dacă nu cumva medicul de gardă la obstetrică nu asigură şi garda pe chirurgie sau ATI? Vă spun eu că nimeni, şi că întotdeauna cazurile grave de la Paşcani ajung la noi, la Iaşi“, a arătat medicul.
 
Reacţia managerului
 
Dr. Costică Pânzaru a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, de fapt, este „nevoit“ să asigure atât de multe gărzi întrucât spitalul se confruntă cu lipsă de medici. „În ziua în care fac gardă, încep programul la ora 7.00 şi termin a doua zi la ora 7.00. Apoi rămân în continuare în spital pentru a asigura funcţia de manager. Programul de manager este de la ora 8.00 la ora 16.00, în care am voie prin lege să fac jumătate din timp activitate medicală  - şi o fac, fiindcă suntem puţini,  după aceea am gardă. Asigur între 12 şi 14 gărzi pe lună. Suntem doi medici pe secţia de obstetrică-ginecologie care facem gărzi, eu şi doctoriţa Baican. Noi doi facem activitatea zilnic: operăm împreună, împreună facem ambulatoriu, împreună facem gărzi. Pe site suntem, într-adevăr, şase medici, numai că unul este în concediu de maternitate, şi nu face nicio gardă, iar ceilalţi doi colegi fac gărzi în weekend“, a declarat dr. Pânzaru. Cum el este ieşean, l-am întrebat dacă mai are timp şi de navetă. Managerul spitalului ne-a replicat că efectiv locuieşte în spital. „Rezist la un astfel de program pentru că sunt un tip puternic. Eu locuiesc în spital. Am condiţii, şi mi-am mutat totul aici. Nu mai fac naveta la Iaşi: din când în când vin să-mi văd familia“, a conchis medicul. La o altă întrebare nu a mai apucat să răspundă: când doarme? Dr. Costică Pânzaru, originar din Iaşi, este managerul Spitalului Muni­cipal Paşcani din 2003.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri