Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Informaţii „bombă“ dintr-un dosar instrumentat de structura DNA Iaşi

EXCLUSIV: INFORMAŢII EXPLOZIVE! Şef al IPJ Iaşi, chef plătit ilegal cu Nichita

GALERIE
politist
  • politist
- +

Informaţii explozive apar în dosarul de corupţie în care sunt anchetaţi primarul, viceprimarul şi şeful Ocolului Silvic din Hârlău. Procurorii susţin că unul dintre şefii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a participat la o petrecere nocturnă alături de cei trei, la care toată prestaţia organizatorului a fost plătită cu lemne luate ilegal din patrimoniul Ocolului. Procurorii au refuzat să ofere numele „şefului IPJ“ care participa la petreceri alături de funcţionarii acuzaţi de corupţie. Surse judiciare au precizat „Ziarului de Iaşi“ că la acea petrecere ar fi participat chiar şi Gheorghe Nichita, acesta fiind în acel moment sub control judiciar. La Hârlău, plata în lemne era o practică veche. Patronul unui restaurant era de asemenea plătit în material lemnos, pentru că îşi oferea unitatea pentru petrecerile la care participa „spuma“ politicii din zona Hârlău, cu invitaţi „de marcă“ de la Iaşi. Plata în lemne ajungea până la localuri din judeţul vecin, aproape de Botoşani.

Un nou dosar al DNA pare să facă explozie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi susţin că şefii administraţiei de la Hârlău organizau petreceri la localuri agreate, la care participau oa­menii de seamă ai judeţului, şi care erau plătite ilegal cu lemne de la Ocolul Silvic. Informaţiile explozive apar în referatul privind luarea măsurii arestării preventive pe numele lui Cristian Cernescu şi Florin Ţăpuşă, primar şi vi­ceprimar în Hârlău, ambii membri PSD, dar şi asupra lui Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic din localitate.

Care este şeful din Poliţie?

Anchetatorii explică în documentul citat că la una dintre aceste petreceri ar fi participat chiar şi „unul dintre şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi“. În mod bizar, DNA nu nominalizează însă, cum face de obicei când pu­blică funcţia, şi persoana din fruntea IPJ care dănţuia alături de edilii şi de directorii cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Potrivit site-ului IPJ Iaşi, instituţia are ca şefi pe chestorul Ioan Scripniciuc (şef al IPJ) şi pe comisarii şefi Costel Gîtlan şi Mihai Pintilei, ambii adjuncţi ai şefului IPJ. Este, aşadar, neclar dacă poate fi vorba despre unui dintre aceştia trei, sau formularea eliptică a DNA face referire, deşi nu pare, la un alt şef din cadrul IPJ.

Petrecerea la care ar fi participat şeful din Poliţie a fost organizată, potrivit procuro­ri­lor, în luna iulie 2015, şi ar fi avut loc, potrivit unor surse judiciare, la Maxut. Ulterior, şeful Ocolului Silvic ar fi acordat fără documente legale o cantitate considerabilă de material lemnos persoanei care a organizat respectiva petrecere.

„Cantitatea de material lemnos a reprezentat o plată a prestaţiei nu­mitului (....) la o petrecere or­ganizată cu prilejul unei şedinţe de bilanţ la (....), petrecere organizată de Amariei Ioan la o cabană a ocolului silvic pe care îl conduce. La această petrecere a participat şi Cernescu Constan­tin, Ţăpuşă Florin, (....), şi unul din şefii Inspectoratului Jude­ţean de Poliţie Iaşi“, a precizat DNA.

Sursele juridice ale „Zia­rului de Iaşi“ au precizat că la res­pectiva petrecere a participat chiar şi Gheorghe Nichita, în acel mo­ment aflat sub control judiciar în dosarul spionării amantei. Alţi şefi din PSD au participat la acea petrecere.

Primarul obţinea buletine „la urgenţă“ 

Nu doar petrecerea din iulie ar fi fost plătită cu lemne luate ilegal din gestiunea Ocolului Silvic, mai spun procurorii DNA. O plată similară ar fi fost efecutuată în luna august, atunci când, la instigarea primarului Constantin Cer­nescu, Amariei ar fi dispus elibe­rarea şi transportul de lemne, fără documente legale, către administratorul unui restaurant din ju­deţul Botoşani.

„În acea locaţie, cei doi au organizat frecvent petreceri la care au fost invitaţi oameni politici. Totodată, s-a stabilit că preţul materialului lemnos a fost negociat chiar de către primarul Cernescu Constantin, Amariei Ioan supunându-se de­ciziei edilului“, au mai precizat anchetatorii.

La pachet, Amariei, Cernescu şi Ţăpuşă sunt acuzaţi şi de alte mici fapte de corupţie. Şeful Ocolului Silvic, de pildă, a solicitat de la patronul unei firme care avea contract cu instituţia pe care o conducea să îi efectueze lucrări la vilă. Constantin Cernescu, pe lângă faptul că îl determina pe Amariei să plătească în lemne persoane apropiate, mai este acuzat că a determinat un angajat de la Evidenţa Populaţiei să eli­bereze mai repede două buletine de identitate, printre care şi pentru o rudă de-a sa. De asemenea, ar fi determinat un angajat al Primăriei să recepţioneze o lucrare nefina­lizată.

În ceea ce îl priveşte pe vice­primarul Florin Ţăpuşă, patron de pizzerie, restaurant şi florărie în Hârlău, acesta este acuzat că ar fi derulat acte de comerţ incompatibile cu funcţia sa publică. La un moment dat, viceprimarul Ţăpuşă ar fi negociat cu primarul Cer­nescu preţul unor meniuri pe care primăria le-a achiziţionat de la restaurantul celui dintâi. De ase­menea, Ţăpuşă ar fi determinat an­gajaţii de la Evidenţa Popula­ţiei să elibereze mai rapid documente de identitate, dar s-ar fi folosit şi de poliţişti locali în in­teres propriu, pentru diferite co­misioane la firma sa.

Mister total: Vom afla astăzi, domnule chestor Scripniciuc, cine este „şeful IPJ“ care chefuieşte pe spatele unor persoane cercetate penal?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri