Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Există o convenţie nescrisă în virtutea căreia se evită perturbarea odihnei nocturne a medicilor importanţi?"

EXCLUSIV O scrisoare care ar trebui să trezească medicii de gardă. Mesaj sfâşietor din partea familiei lui Tiberiu Brăilean

GALERIE
Tiberiu Brailean
  • Tiberiu Brailean
- +

O interesantă şi sfâşietoare scrisoare publică, cu detalii inedite care, pe lângă tragismul lor, ar trebui să fie motive de anchete serioase, atât interne, cât şi penale, adresată de soţia şi fiicele răposatului profesor universitar Tiberiu Brăilean factorilor de decizie din sistemul sanitar ieşean. Instituţiile vizate sunt Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi Colegiul Medicilor Iaşi.

Scrisoarea este un răspuns punct cu punct la comunicatul oficial de joi al DSP în legătură cu decesul profesorului. Pentru că problemele ridicate de familia fostului universitar Tiberiu Brăilean ne privesc şi pe toţi dintre noi, în calitate de contribuabili la Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi de beneficiari ai sistemului medical, "Ziarul de Iaşi" cere instituţiilor menţionate să răspundă public, punct cu punct, scrisorii publicate integral în paginile ediţiei noastre de astăzi

«Către, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi Colegiul Medicilor Iaşi:

Pe baza Comunicatului de presă emis de Biroul de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, am dori să facem câteva precizări şi comentarii referitoare la cazul pacientului Tiberiu Brăilean, internat pe 04.03.2015, ora 1,46, la Spitalul Clinic ”C.I. Parhon” Iaşi şi decedat pe 08.03.2015 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon” Iaşi:

 
Mai întâi, – detaliu aparent lipsit de relevanţă, dar semnificativ –, Tiberiu Brăilean nu avea 56 de ani, ci 54 (n. 11.09.1960).
 
► Tiberiu Brăilean nu fusese diagnosticat cu diabet zaharat, ci doar cu ameninţare de diabet, nivelul glicemiei situându-se, în mod obişnuit, în jurul valorilor de 100-120. De asemenea, nu se afla ”sub oxigenoterapie cronică la domiciliu”, ci, din când în când, din cauza unei insuficienţe respiratorii datorate apneei de somn, folosea un aparat pentru îmbunătăţirea oxigenării sângelui. Astfel, după o lungă perioadă de pauză, a reînceput să recurgă la un asemenea aparat din data de 02.03.2015.
 
► Dacă supoziţia diagnostică a medicului de gardă (specialist în medicină internă), dr. Georgiana Năstase, la ora 1,58, a fost de ”tromboembolism pulmonar”, un diagnostic extrem de sever, care presupune o intervenţie de urgenţă, de ce s-a solicitat consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare, aflat practic în aceeaşi incintă, abia la ora 6,01? Şi de ce, în acest interval de timp, nu s-a intervenit cu un tratament de urgenţă – mască de oxigen, ventilaţie pulmonară şi medicaţie trombolitică pentru dizolvarea cheagului de sânge - până la efectuarea unor teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, cum ar fi o radiografie pentru localizarea cheagului ?
 
Ce semnificaţie are ”reţinerea” medicului de gardă în a ”deranja” un medic primar pentru definitivarea diagnosticului şi adoptarea măsurilor ce se impun în asemenea situaţii? A fost în cauză doar o sfială criminală a unui medic tânăr şi lipsit de experienţă, care nici măcar nu era angajat al Spitalului „Parhon”, sau e vorba de o tară profundă, de sistem, de o convenţie nescrisă în virtutea căreia se evită pe cât posibil perturbarea odihnei nocturne a medicilor ”importanţi”? Şi de ce Spitalul „Parhon” refuză dezvăluirea numelui medicului cardiolog care a efectuat consultul pacientului? Trebuie, oare, sacrificat un singur om, veriga slabă în contextul dat, respectiv dr. Georgiana Năstase, pentru a se salva onoarea IBCV şi a specialiştilor săi?
 
În Comunicatul de presă al DSP apare o sincopă importantă: dacă solicitarea de consult cardiologic interclinic a fost făcută la ora 6,01, la ce oră a sosit medicul cardiolog din partea IBCV, şi ce s-a întâmplat până la ora 7,33, când Tiberiu Brăilean a fost transferat cu ambulanţa medicalizată la Serviciul UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon”? Ce s-a petrecut în acest interval orar? Odată ce chiar medicul de la IBCV a recomandat ”transferul de urgenţă” la Spitalul ”Sf. Spiridon” (unde a fost impecabil tratat, deci se poate!), cu aceeaşi supoziţie diagnostică de tromboembolism pulmonar, după ce se pierduseră deja mai bine de 4 ore preţioase până la solicitarea unui consult cardiologic, de ce nu s-a luat imediat măsura transferului?
 
Ce înseamnă unitate şi servicii ”de urgenţă”? Şi cum este posibil ca, din chiar incinta celebrului Institut de Boli Cardiovasculare, să se recomande transferul la o altă Clinică de cardiologie, pierzându-se astfel ore şi minute vitale? Am înţeles că IBCV nu dispunea de locuri libere la ora aceea. Dar o intervenţie de urgenţă se putea face imediat, pe loc, chiar de către medicul cardiolog care l-a consultat, urmând ca pacientul să fie transportat ulterior, după stabilizarea situaţiei, la o altă unitate spitalicească. Şi este adevărat (după cum s-a scris în presă) că mai întâi a sosit de la Spitalul ”Sf. Spiridon” o ambulanţă doar cu un asistent care, în momentul în care şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, a solicitat un alt echipaj, cu medic?
 
La ce servesc protocoalele şi procedurile interne, semnate de spitalele ieşene, dacă medicii nu le respectă (după cum a afirmat însuşi directorul DSP, dr. Eugen Popescu) şi nu s-a întreprins nimic semnificativ, în timp util, în vederea stabilirii unui diagnostic precis pentru Tiberiu Brăilean şi adoptării unei conduite terapeutice corespunzătoare?
 
Omul Tiberiu Brăilean nu mai poate fi adus înapoi, iar de sufletul lui are grijă de acum Dumnezeu. Dar considerăm că cei doi medici care s-au ”ocupat” de el în decursul celor aproape 6 ore petrecute la Spitalul Clinic ”C.I. Parhon” nu ar trebui să mai facă parte din această breaslă, pe care au dezonorat-o. Este nevoie de o strictă reevaluare a funcţionării liniilor de gardă a spitalelor ieşene, cu deosebire a Spitalului „Parhon”, care pare ”abonat” la asemenea evenimente nefericite, şi de luarea unor măsuri drastice pentru ca viaţa oamenilor să fie prima şi singura preocupare a celor care au semnat un legământ în acest sens.
 
Ştim cu toţii care e situaţia sistemului medical românesc, dar, la fel ca şi aceea de profesor, pe care Tiberiu Brăilean a slujit-o cu devoţiune, profesia de medic e în primul rând una de vocaţie. Societatea în întregul ei s-a dezumanizat şi a căpătat un chip cinic şi hâd, pentru care fiinţele sunt dosare şi numere, dar cine nu se ştie chemat să salveze vieţi, cine nu are capacitatea de a se dărui şi de a-l pune pe celălalt mai presus de sine, nu are ce căuta în această meserie.»
 
Simona Modreanu, soţie
Anamaria şi Anda Brăilean, fiice

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri