Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV Sute de falşi şomeri descoperiţi pe listele de plată la Iaşi

GALERIE
somaj2
  • somaj2
- +

Un audit realizat de Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli pe listele cu persoanele care primesc indemnizaţie de şomaj. Persoane care erau angajate, pensionate sau înscrise la facultate figurau ca şomeri. „Cei care primesc indemnizaţie de şomaj au semnat o declaraţie de propria răspundere”, ne-a explicat directorul AJOFM Iaşi. Mai mult, şefa instituţiei susţine că deja au fost demarate demersurile pentru corectarea situaţiei.

Un control efectuat recent în „ograda” Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a scos la iveală sute de beneficiari ilegali ai indemnizaţiei de şomaj. Între cei prinşi la „prima mână” se numără mulţi studenţi dar şi salariaţi. Auditorii au estimat o pagubă de aproape 800.000 lei la buget. Într-o discuţie purtată cu jurnaliştii, conducerea AJOFM a recunoscut cu jumătate de gură că există o suspiciune în cazul a 270 de persoane. Însă, oficialii spun că nu este nimic ieşit din comun, iar astfel de verificări se fac anual. La final Curtea de Conturi transmite instituţiei o listă cu persoane asupra cărora planează suspiciuni că ar fi obţinut venituri necuvenite. Ulterior, această listă este verificată de reprezentanţii AJOFM. Oficialii Agenţiei ne-au spus că până pe 30 septembrie trebuie clarificat dacă suspiciunilor rezultate la audit se confirmă sau nu. „Am trimis adrese de colaborare către toate universităţile”, a subliniat Gabriela Vasilache, directorul executiv AJOFM Iaşi.

 Verificări încrucişate
 
Potrivit informaţiilor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”, luna trecută reprezentanţii Curţii de Conturi au realizat o misiune de audit la AJOFM Iaşi, prilej cu care au fost verificate plăţile efectuate sub forma indemnizaţiilor de şomaj. În urma „încrucişării” mai multor baze de date aparţinând instituţiilor publice, auditorii au constatat că au fost efectuate plăţi sub formă de indemnizaţie de şomaj unor persoane care la data solicitării, respectiv plăţii efective a acesteia, nu erau îndreptăţite să beneficieze de asemenea facilităţi. Valoarea totală a indemnizaţiilor plătite ilegal a fost estimată de auditori la 580.000 lei. Pe lângă aceşti bani, se adaugă şi plăţile efectuate de AJOFM în cuantum de circa 216.000 lei sub formă de contribuţii la asigurări sociale aferente indemnizaţiilor în cauză.
 
Cine a mai călcat pe bec
 
O parte din bani, în jur de 150.000 lei, figurează în dreptul unor persoane care, la data solicitării şi acordării indemnizaţiei de şomaj, erau admişi şi urmau o formă de învăţământ superior. În cursul verificărilor de la AJOFM, auditorii s-au bazat pe un eşantion format din doar trei instituţii de învăţământ superior, respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” , Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Nu doar studenţi au căzut la proba „încrucişării” bazelor de date. Reprezentanţii Curţii au constatat că au fost efectuate plăţi sub formă de indemnizaţie de şomaj unor persoane care beneficiau de venituri de natură salarială de pe urma contractelor de muncă încheiate cu diferiţi angajatori. În acest caz, oficialii instituţiei de control au estimat că au fost făcute plăţi de aproape 330.000 lei. Nu în ultimul rând, un „contingent” important între cei care au beneficiat fără drept legal de indemnizaţiile plătite de stat şomerilor este şi cel al persoanelor care obţineau venituri sub formă de pensie – inclusiv sub forma pensiei de urmaş în situaţia tinerilor de până în 26 de ani care urmează o formă de învăţământ. Auditorii au estimat aici că valoarea plăţilor necuvenite se ridică la 97.000 lei.
 
„Noi nu suntem poliţişti”
 
Din informaţiile obţinute de cotidianul nostru, conducerea executivă a AJOFM Iaşi a şi demarat cu prilejul auditului mai multe verificări privind suspiciunile legate de plăţile nelegale efectuate. De asemenea, oficialii AJOFM au trecut la identificarea şi recuperarea sumelor de care au beneficiat în mod ilegal o serie de persoane. La data auditului, acţiunile instituţiei se materializau prin suspendarea la plată în cazul a 20 de persoane, respectiv prin iniţierea demersurilor necesare recuperării a 1.800 lei în cazul acestora. Reporterii „Ziarului de Iaşi” s-au deplasat vinerea trecută la sediul AJOFM din Târgu Cucu pentru clarificarea aspectelor semnalate la audit.
În prezenţa purtătorului de cuvânt al instituţiei, directorul executiv Gabriela Vasilache ne-a indicat că există suspiciuni în cazul a 270 de debitori. Şefa AJOFM a precizat că acţiunea de control a fost una de rutină, iar în până pe 30 septembrie se fac verificări pentru a vedea dacă suspiciunile rezultate din „încrucişarea” bazelor de date se confirmă. Pentru a vedea exact situaţia, directorul executiv a trimis şi adrese către universităţile din Iaşi pentru colaborare în aceste cazuri. „Se merge pe bună credinţă. Mulţi sunt tineri şi nu îşi dau seama ce semnează. Cei care primesc indemnizaţie de şomaj au semnat o declaraţie de propria răspundere. Noi nu suntem poliţişti”, a punctat Vasilache.
Şefa AJOFM ne-a spus că indemnizaţiile de şomaj se primesc cu data de 1 septembrie, atunci când nici tinerii nu ştiu exact în ce direcţie vor merge mai departe. „Unii se înscriu la mai multe facultăţi. Dacă intră la taxă nu îşi permit să rămână la facultate dar rămân pe acele liste”, a precizat aceasta. De asemenea, Vasilache a spus că sunt şi şomeri care nu respectă întru totul prevederile legale. Când se angajează, persoanele aflate în evidenţele AJOFM ca şomeri trebuie să anunţe în termen de trei zile instituţia de modificarea statutului lor. Cu toate acestea, din varii motive, mulţi întârzie acest demers, rămân în evidenţă şi încasează indemnizaţie. Ulterior, când raportează la AJOFM că s-au angajat, reprezentanţii instituţiei le calculează debitul şi acesta este recuperat fie pe cale amiabilă fie prin pârghiile legale.
Reporterii cotidianului nostru au contactat şi conducerea Camerei de Conturi din Iaşi pentru a obţine date oficiale referitoare la acest caz, dar oficialii acestei instituţii ne-au indicat să ne adresăm Biroului de Comunicare din cadrul structurii centrale de la Bucureşti.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri