Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Un gigant industrial din SUA a infipt steagul la Iaşi!

GALERIE
constructii in spate la opel-1
  • constructii in spate la opel-1
- +

Pe site-urile de recrutare şi în presa scrisă au început deja să apară anunţuri de angajare date de firma Lear Corporation. Compania, care este furnizor pentru industria auto, este prezentă în Top 500 cele mai mari societăţi din lume având în toate fabricile sale 115.000 angajaţi. Locaţia investiţiei va fi la intrarea în Lecţani dinspre Iaşi. „E un parteneriat privat acolo, cu parcul logistic”, ne-a spus vicepremarul din Leţcani. In zonă construieşte un astfel de parc omul de afaceri Bogdan Piţigoi. "Sunt în negocieri avansate cu o mare companie de talie mondială”, ne-a transmis Piţigoi.

 

O mare companie americană producătoare de componente auto situată în Top 500 la nivel mondial îşi deschide o fabrică la Iaşi. Reprezentanţii firmei au publicat deja pe site-uri specializate şi în presa locală anunţuri de recrutare personal pentru noul punct de lucru. Firma Lear Corporation mai are deschise în România două fabrici de compoenente electronice auto la Piteşti şi Câmpulung Moldovenesc, unde lucrează peste 1.700 de angajaţi (n.r.-conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe), iar noua fabrică de la Iaşi urmează să se axeze pe producţia de componente textile (huse scaune auto, etc). Potrivit anunţurilor de angajare postate de companie, pentru fabrica de la Iaşi se caută confecţioneri cu sau fără experienţă, tehnicieni şi maiştri textile – pielărie, ingineri textile – pielărie, ingineri mentenanţă, electromecanici, electricieni, electronişti şi mecanici. Ca beneficii, compania asigură instruirea gratuită a viitorilor angajaţi şi obţinerea unei noi profesii, un salariu atractiv, transport, condiţii de muncă la standarde europene, servicii medicale, posibilitatea de promovare, tichete de masă şi un colectiv prietenos. „Pentru confecţioneri: nu este nevoie să ştii să coşi – te învăţăm noi, în perioada şcolarizării eşti plătit, în funcţie de aptitudini poţi începe lucrul ca alimentator, cusător, croitor, confecţioner sau controlor calitate”, se mai arată în anunţul trimis de companie la mica publicitate.
 
 
„E bine pentru tot judeţul”
 
 
Noua fabrică va fi poziţionată în comuna Leţcani, în spatele reprezentanţei auto Opel. Reprezentanţii companiei din România nu au răspuns solicitării „Ziarul de Iaşi” referitoare la data începerii investiţiei, valoarea acesteia sau numărul de angajaţi pe care îl vizează. Totuşi, viceprimarul din Leţcani ne-a confirmat că sunt discuţii avansate pentru ca o firmă importantă din domeniu să vină în comună. „Eu din câte ştiu vine o companie americană care face componente pentru autovehicule, dar nu ştim noi date pentru că nu are treabă primăria. E un parteneriat privat acolo, cu parcul logistic. Intrarea în fabrică se va face pe la Romil. E bine pentru tot judeţul că vin investitori pentru că sunt noi locuri de muncă”, a declarat Ion Notingăr, viceprimarul din Leţcani. Ţinând cont de practicile companiei în ţări în care a deschis fabrici este de aşteptat ca investiţia din Iaşi să presupună dezvoltarea a peste 1.000 de locuri de muncă. Parcul logistic la care a făcut referire edilul ieşean îi aparţine omului de afaceri Bogdan Piţigoi şi este primul de acest gen din toată zona Moldovei. “Sunt în negocieri avansate cu o mare companie de talie mondială producătoare de componente auto şi îmi exprim speranţa că dacă va veni în Iaşi va produce un impact pentru comunitatea noastră, atât prin numărul locurilor de muncă create, cât şi prin contribuţiile pe care le va vira la bugetul de stat”, ne-a declarat Bogdan Piţigoi, cel mai important dealer auto din Iaşi.
 
 
Cine este Lear Corporation?
 
 
Lear a fost fondată în anul 1917 în Detroit, Michigan. Compania fabrica produse metalice şi ansambluri sudate pentru industria de automobile şi avioane. În prezent, gigantul american are peste 115.000 de angajaţi şi peste 220 de sedii în toată lumea. Anul trecut a avut vânzări de 14,6 miliarde de dolari, performanţă care a propulsat-o pe locul 187 în topul “Fortune 500”, unde are ca “vecini” companiile CBS şi Loews. În România a fost deschisă în 2001 firma Lear Corporation România, prin care sunt administrate fabricile din Piteşti şi Câmpulung. Firma americană tatonează de mai mulţi ani zona Moldovei cu intenţia de a deschide o fabrică la Iaşi, drept pentru care s-au vehiculat tot felul de scenarii. Iniţial s-a crezut că firma a închiriat o parte din clădirea Tehnoton, iar ulterior că ar fi cumpărat construcţiile fabricii Coca Cola, care se mutaseră cu producţia în Republica Moldova. Mai mult, în 2010 Lear Corporation a deschis o fabrică în Republica Moldova, la Ungheni.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri