Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

I-am prins cu minciuna!

EXCLUSIV „Ziarul de Iaşi” a calculat cât înseamnă pensiile nesimţite pe care vor să şi le voteze parlamentarii

GALERIE
parlamentari2
  • parlamentari2
- +

 Imediat după Paşti, parlamentarii au depus un proiect de lege prin care vor ca la pensie să primească venituri suplimentare, cuprinse între 1.500 de lei şi 4.000 de lei pe lângă cele normale, rezultate din activitatea de bază. Ei motivează acesta facilitate prin faptul că pe perioada mandatului le este îngrădită activitatea economică. Argumentul este însă unul total fals. In primul rând, ei pot presta diverse multe alte activităţi, nu puţini chiar câştigând dublu faţă de salariu din aşa ceva. Apoi, nivelul venitului pe care ar trebui să îl realizeze ca să acopere pensia propusă este unul absolut nerealist. Concret vorbind, ei propun în final să fie subvenţionaţi de simplii cetăţeni fiindcă au avut privilegiul de a fi aleaşi. Calculele arată că, pentru o pensie suplimentată cu numai 1.500 lei, cuvenită doar pentru un mandat, ei ar trebui să realizeze în cei patru ani nu mai puţin de 1,56 milioane lei brut ca să acopere indemnizaţia propusă . Adică 7.500 de euro brut lunar. Este o sumă uriaşă, statisticile arătând că foarte puţini români pot să realizeze aceste sume într-o perioadă atât de scurtă.

Principalul argument al aşa-numitelor pensii nesimţite ale parlamentarilor, proiect aflat în dezbatere în acest moment, este faptul că libertatea economică a acestora ar fi îngrădită de mandat. Mai simplu spus, pentru faptul că un parlamentar nu poate fi director de firmă în cei 4 ani de mandat, de exemplu, statul trebuie să-l recompenseze pentru acest lucru la pensie. Asta deşi parlamentarii pot face cumul cu multe alte activităţi, cum sunt cele didactice, juridice sau pot deţine părţi sociale (deci şi eventual profit) la firme private, drepturi de care mulţi dintre ei profită din plin. Pentru că nimeni din presa românească nu a dat o replică adecvată acestui argument, „Ziarul de Iaşi” a realizat acest demers: am calculat cât ar trebui să câştige suplimentar un parlamentar, din alte activităţi incompatibile, în fiecare lună din cele 48 ale mandatului de patru ani, aşa încât, la pensie, să beneficieze de un plus de 1.500 de lei, cât i s-ar cuveni prin această lege a „pensiilor nesimţite”. Rezultatul vă va lăsa cu gura căscată: fiecare din cei 21 de parlamentari ai Iaşului, dar nu numai ei, ar trebui să realizeze un salariu brut 33.500 de lei, adică 7.500 euro. Această sumă este greu de realizat, statisticile oficiale arată că foarte puţini români au câştiguri din leafă aşa de mari, iar în Iaşi abia pot fi număraţi pe degetele de la două mâini. Pentru a uşura calculele am luat în seamnă numai varianta în care un parlamentar are un singur mandat, nu ne-am referit la cazurile în care are două sau mai multe mandate şi inclusiv o indemnizaţie specială mai mare. 

Ce spun calculele

Ca să ajungă la valoarea de 1.500 de lei lunar, un contribuabil de rând, cu stagiul de cotizare complet, ar trebui să câştige constant de 1,8 ori valoarea salariului mediu brut calculat la nivelul fiecărui an de cotizare, ne-au explicat oficialii Casei de Pensii. Acum, valoarea salariului mediu brut luat în calcul la stabilirea pensiilor este de 2.415 lei, cuantum ce îl vom folosi în exemplul nostru pentru întreg stagiul de cotizare. El fluctuează în timp, dar am ales această variantă ca să nu complicăm raţionamentul. Un calcul aritmetic simplu ne arată că o persoană cu o pensie de 1.500 de lei va trebui să realizeze pe parcursul stagiului de cotizare de 30 de ani salarii totale brute de 1,56 milioane lei. Cum însă la parlamentari valoarea aceasta se raportează numai la un mandat, atunci rezultă că în fiecare lună ei trebuie să aibă un salariu de 33.500 de lei, valoare foarte greu de atins în mediul privat, dacă nu chiar imposibil. Indemnizaţia medie a unui parlamentar este în prezent de 5.000 de lei. Practic, în cei patru ani de mandat, din suma de mai sus se plăteşte la fondul de pensii 13% din contribuţia necesară pentru un stagiu complet. Dar parlamentarii propun acum să primească o pensie întreagă de 1.500 de lei, pentru care ar mai trebui să mai plătească încă 87% din contribuţie, sumă pe care o vor achita simplii cetăţeni, ca să susţină traiul foştilor aleşi. Unii parlamentari ameninţă că, dacă nu trecea legea, nu vor mai candida pentru un nou mandat. Spre exemplu, Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR de Hunedoara. „Dacă nu voi reuşi să îmi trec amendamentul la Constituţie, ca un parlamentar să poată să şi lucreze, să facă taxi după programul de la Parlament, sau dacă nu trece această lege privind pensia parlamentarilor, nu voi mai candida. Pentru că eu din pensie trăiesc, din veniturile de parlamentar. Este dubios şi să îi întrebaţi pe cei care spun că nu au nevoie de pensii, din ce trăiesc?”, a declarat acesta.

Cine susţine legea

Cei mai mulţi dintre parlamentarii ieşeni susţin proiectul de lege prin care senatorii şi deputaţii vor avea pensii speciale. Astfel, 14 dintre aceştia au semnat proiectul legislativ care a fost afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Singurii care nu şi-au arătat susţinerea pentru proiect sunt senatorul Marin Burlea (UNPR) şi parlamentarii liberali, cu excepţia lui Grigore Crăciunescu, de declaraţiile căruia însă s-au dezis colegii acestuia, prin intermediul unui comunicat de presă, aceştia afirmând că poziţia lui Crăciunescu „nu angajează filiala”. „Eu cred că e un proiect bun pentru că în 2009 ni s-au tăiat pensiile, ni s-au diminuat indemnizaţiile de parlamentari cu 25% şi nu s-a mai revenit la indemnizaţiile iniţiale, mi s-a luat avionul, mi s-au luat maşinile, mi s-a luat hotelul, nu cred că avem aşa multe avantaje cei care muncim în Parlament”, a declarat Crăciunescu pentru publicaţia on-line „Gândul”. Proiectul de lege a fost semnat de 255 de parlamentari, cei mai mulţi dintre aceştia fiind din PSD. Conform informaţiilor disponibile pe site-ul Camerei Deputaţilor, printre semnatari se numără şi 23 de liberali. De la Iaşi, proiectul este susţinut de Constantin Adăscăliţei (deputat PSD), Camelia Bogdănici (deputat UNPR), Gheorghe Emacu (deputat UNPR), Cristina Nichita (deputat PSD), Grigore Crăciunescu (deputat PNL), Viorel Blăjuţ (deputat independent), Petru Movilă (deputat PMP), Daniel Oajdea (deputat independent), Sorin Iacoban (deputat PSD), Ionel Agrigoroaei (senator UNPR), Florin Constantinescu (senatoru PSD), Neculai Răţoi (deputat PSD), Anghel Stanciu (deputat PSD) şi Sorin Lazăr (senator PSD).

Pensia va fi actualizată

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joia trecută la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori. Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. „Formula de calcul a izvorât din experienţa UE, care înseamnă un procent de 0,55% din indemnizaţia lunară a unui deputat sau senator. De exemplu, această indemnizaţie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă”, a indicat deputatul PSD Petru Daea, citat de Agerpres. Pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, se arată în proiect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri