Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Expuneţi-vă treptat la soare! Citeşte răspunsurile date de medicul dermatolog Gabriela Suditu la întrebările cititorilor Ziarul de Iaşi

GALERIE
doctor dermatolog Gabriela Suditu
  • doctor dermatolog Gabriela Suditu
- +

Medicul dermatolog Gabriela Suditu a răspuns la întebările cititorilor Ziarului de Iaşi:

 

Hadji Culea: Stimata doamna, Prin calatoriile mele in tari calde dar unde vantul se manifesta puternic, precum Grecia, am descoperit ca am capatat o serie de arsuri desi nu simteam puterea soarelui in momentul in care eram pe plaja. Am descoperit o reteta cu iaurt care mi-a stopat arsura in 30 de minute de la aplicare, dar in tara cand am incercat sa o reproduc nu a avut acelasi efect. Exista vreun fundament pentru aceste remedii naturiste? Va multumesc!

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, din pacate nu am o explicatie stiintifica, in ceea ce priveste calmarea pielii de catre iaurt, dupa o arsura solara. Aplicarea de lapte de corp sau crema (au continut mai mare de apa) duce la scaderea eritemului deoarece, prin evaporarea apei, se pierde caldura si se produce vasoconstrictie, posibil sa fie acelasi mecanism si la iaurt.

 

Sandra: Buna ziua! este adevarat ca razele UV ne pot afecta pielea chiar si atunci cand purtam bluze lejere, cu maneci lungi?

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, este adevarat ca razele UV trec prin tesaturi mai ales daca acestea sunt subtiri. Pentru o protecţie mai bună este necesar să asociem factorii chimici (produse cu ecran solar) cu cei mecanici daca avem o piele sensibila la soare.

 

Alex: Buna ziua, expunerea la razele solare este buna pentru bolnavii cu psoriazis gutat? stiam ca da, insa in acest an, dupa prima expunere la soare(dimineata), mi-au aparut pe gat si piept niste zone rosiatice cu mici bubite... Multumesc!

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, in marea majoritate a cazurilor de psoriazis expunerea la UV este benefica. Aceasta trebuie facuta cu prudenta, dimineata pana la ora 10 si seara dupa ora 17. In cazul dumneavoastra leziunile aparute pot sa fie datorate unei alergii solare. Nu va mai expuneti si daca nu se remit trebuie sa va prezentati la o consultatie dermatologica.

 

Elena: Buna ziua ! Doresc sa va cer o parere legata de alunitele care se formeaza incepand de la aparitia unui simplu punct aproape invizibil si ulterior apar puncte fine unul langa altul iar alunita se mareste usor in diametru pe masura ce apar mai multe astfel de puncte . are cred cam 2 ani acum , nu o simt doar ca forma ei nu este chiar regulata iar daca te uiti cu o lupa se vad toate acele puncte fine care o alcatuiesc .Recent am vazut ca o noua alunita de acest gen incepe sa -mi apara . Va multumesc mult!

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, este posibil sa nu fie vorba de o alunita ci de alta leziune pigmentara aparuta in decursul timpului. Acestea pot sa apara mai ales pe pielea descoperita, expusa la soare (fata, maini, antebrate), sau pe zone acoperite zi de zi, dar care au suferit cindva arsuri solare (umeri, spate). Este nevoie de o consultatie dermatologica pentru a stabili natura lor.

 

ddm: Buna ziua, De cativa ani fac o alergie solara foarte severa pe gat, coate si stern ...fac o eczema urata si foarte rezistenta la tratament (cruste care rezista min 3 saptamani cu tratament). Mentionez ca ma protejez cu factor +50,incerc sa stau doar sub umbrela, flosesc si pastile de reducere a alergiilor cu 5 zile inainte/in timpul/dupa expunerea la soare. Am observat ca aceasta alergie a debutat odata cu folosirea piscinelor (clor),dar poate fi doar o coincidenta... mentionez acest lucru deoarece acum , in 2014, am fost la o piscina acoperita, si in 5 zile am facut alergia in jurul gulerului de la camasa in conditiile in care nu am facut plaja si nu erau temperaturi f ridicate afara. Specific ca iau tratament pt hipertensiune si ca lucrez in mediu cu toxicitate (fabricare medicamente)...alergia poate fi un cumul de factori.Multumesc anticipat!

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, alergia solara poate sa apara la inceputul sezonului cald chiar si daca nu stati la plaja. Aceasta se poate ameliora pe masura ce pielea se obisnuieste cu soarele, dar reapare urmatorul an. Expunerea la soare se realizeaza zi de zi atunci cind suntem afara, alergia din jurul gulerului de la camasa putand sa apara dupa o plimbare obisnuita. Leziunile de la nivelul sternului apar dupa plaja? Daca apar fara o expunere a acelei regiuni la lumina este posibil sa fie vorba despre o alta boala. Este important de tinut un jurnal al aparitiei alergiei si a posibililor factori declansatori: expunere solara, contactul cu produsele toxice, medicamentele administrate. Va sfatuiesc sa va expuneti treptat la soare pentru a obisnui pielea incetul cu incetul, sa continuati sa folositi metodele de protectie enumerate de dumneavoastra, sa reaplicati cremele fotoprotectoare o data la 3-4 ore si dupa fiecare baie in piscina.

 

Gabriela: Buna ziuama numesc Gabriela Cruceanu, am 31 de ani,la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai am avut varicela intr-o forma mai severa.Timp de 19 zile nu am iesit din casa si nici nu m-am expus la soare.Mi-au ramas ceva semne pe fata si as dori sa stiu cum ma pot proteja de soare,intentionez sa merg cateva zile la munte. Pana acum am folosit crema cu Bepanten sperand in vindecare.Este indicat fondul de ten pe langa crema cu protectie UV? MUltumesc.

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, puteti sa va protejati cu un ecran solar cu SPF 50+. Va sfatuiesc sa va alegeti produsul in functie de tipul de ten. Gasiti la farmacii produse dermatocosmetice pentru ten uscat, mixt sau acneic. Produsul fotoprotector trebuie aplicat cu 20 -30 de minute inainte de expunerea solara si se reaplica o data la 3-4 ore, daca stati mai mult timp in soare. Trebuie avut grija pentru ca, expunerea solara nu este indicata la bolnavii cu varicela. Ar trebui sa folositi si palarie de soare sau umbrela.

In ceea ce priveste fondul de ten, puteti sa-l utilizati dupa ce aplicati protectia solara dar exista produse fotoprotectoare “colorate” (contin pigment) pe care le puteti folosi cu succes.

 

Alex: Buna ziua. O zona de piele care a fost supusa unei interventii chirurgicale in urma cu 1 luna, poate fi expusa la soare? Apa sarata ajuta la intarirea pielii, la cicatrizare? Va multumesc!

Medicul Gabriela Suditu: Buna ziua, este mai bine sa evitati expunerea la soare. O cicatrice ajunge la maturitate in decurs de 6 luni. Apa sarata nu are niciun beneficiu in ceea ce priveste cicatrizarea, poate sa ajute la afectiunile reumatologice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri