Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Extraterestrul din capsula de sticlă

GALERIE
gin
  • gin
- +

După cele trei meciuri rămase de disputat în 2016 de către echipa naţională vom putea vedea doar dacă experimentul Daum dă semnale pozitive.

Mulţi dintre microbişti au primit cu satisfacţie numirea unui selecţioner străin la naţională. Se vorbea de o schimbare de mentalitate, de o nouă viziune în selecţia loturilor naţionale adusă de un specialist format într-un alt mediu, mai sănătos. Românii s-au săturat de algoritmi de genul “ x stelişti, y stranieri şi z din restul lumii”, românii s-au săturat de influenţele impresarilor în procesul de selecţie, românii s-au săturat şi de stângăciile băţoase ale lui Piţurcă şi de bigotismul cazon al lui Iordănescu, voiau altceva, de fapt pe altcineva, un extraterestru coborât dintr-o capsulă de sticlă. De aceea, orice sondaj făcut în momentul alegerii selecţionerului s-a soldat cu cifre excelente în favoarea lui Christoph Daum. Chiar dacă cel ales, Christoph Daum, are nişte - hai să le spunem pe româneasca de baltă - bube în cap din tinereţe, pe care mediile de scandal au avut gentileţea să le reamintească şi să i le reamintească. La fel cum microbiştii nu au iertat decăderea lui Mutu nici când acesta făcea eforturi vizibile s-o uite. Sau la fel cum, la Iaşi, sunt oameni care critică prestaţia preşedintelui clubului de fotbal pe baza unei celebre gafe făcute acum 22 de ani, la San Francisco, de către portarul de atunci al echipei naţionale.

Între timp, entuziasmul a scăzut aproape la jumătate după primul rezultat al naţionale în “epoca germană”, 1-1 pe teren propriu cu Muntenegru, de parcă revoluţia Daum pe care au sperat-o hiperentuziaştii se putea edifica după un singur meci. Nu au lipsit, în cel mai pur stil românesc, nici cererile de demisie, deşi obiectivul noii conduceri - greşit stabilit - a fost calificarea la Cupa Mondială Rusia 2018. Greşit stabilit? Da, pentru că “obiectiv corect stabilit” a fost cel pe care l-a avut Victor Piţurcă în 2012: Euro 2016, nu Cupa Mondială 2014, pentru că fotbalul românesc trebuie să se dezbare odată de marota “obiectiv - următoarea calificare”. Reconstrucţia necesită două campanii de calificare, dacă nu şi mai multe, iar Euro 2020 era targetul minim care i se putea impune antrenorului neamţ. Faptul că a fost adus în premieră selecţioner străin, necesita cu atât mai multă înţelegere pentru Christoph Daum, care ar fi avut nevoie de timp să cunoască realitatea şi potenţialul cu care lucrează. Daum şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe urmărit meciuri din campionat cât cuprinde. Dar a pornit în campanie direct cu o partidă oficială, fără ca FRF să-i asigure un meci amical sub comanda sa, deşi date s-ar fi găsit. Dacă privim rezultatele înregistrate în prima rundă, surprize de acest gen au curs gârlă, iar 1-1 cu Muntenegru nu e o nenorocire după 0-1 cu Albania.

Dincolo de cele două greşeli federale, opinăm că ceea ce i s-a reproşat lui Daum este prea mult. Tocmai pentru că nu a avut timp să testeze potenţialul, nu este deloc nimerit a i se băga în ochi că a folosit cam aceiaşi jucători din loturile lui Piţurcă şi Iordănescu. Întotdeauna un selecţioner nou porneşte de la scheletul vechi pentru a construi altceva. Iar pe scheletul moştenit nu se putea grefa cât ai bate din palme o nouă viziune - ofensivă, vrem noi - a jocului naţionalei. Mai ales că “viziunea veche” este înscrisă în codul genetic al echipei României. Este foarte mult de muncă pentru a schimba din temelii o echipă naţională şi pentru faptul că sunt necesare şi schimbări sistemice în fotbalul românesc, schimbări care se tot amână până la calendele greceşti. Ceea ce i se cere acum lui Christoph Daum seamănă cu luna de pe cer, mai ales că munca selecţionerului este grefată pe un fond de mahala, întreţinută de oamenii de fotbal, mai vechi şi mai noi, aceste scandaluri atingându-l nu de puţine ori şi pe extraterestrul din capsula de sticlă. După părerea noastră, doar la sfârşitul anului, odată cu prima parte a campaniei 2018, se poate vedea dacă experimentul Daum dă oarece semnale pozitive, în niciun caz nu se pot da verdicte privitoare competenţa sau incompetenţa lui Christoph Daum. Mai sunt trei meciuri de jucat, binomul Armenia - Kazahstan şi apoi meciul cu Polonia.

Dacă scoatem din ecuaţii unele rarisime accente xenofobe, cei mai mulţi dintre puţinii tragători de clopotele lui Christoph Daum, sunt cei care vor să lovească, indirect, în conducerea FRF. Însă aici e vorba de echipa naţională, poate mai puţin de o calificare la Cupa Mondială după 18 ani, ci de o reconstrucţie. Şi acest lucru este mai important decât soarta lui Christoph Daum sau a lui Răzvan Burleanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri