Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fazele autostrăzii fazate

GALERIE
Toni Hritac
  • Toni Hritac
- +

Greşeala USL şi a actualului Guvern este că au transformat tema autostrăzilor dintr-o chestiune tehnică şi financiară într-o destrăbălare electorală.

Guvernul a prezentat ultima variantă de master plan pentru Transporturi. Este o propunere care diferă de cea arătată acum trei luni de acelaşi ministru al Transporturilor, Ioan Rus, care era diferită de cea a fostului ministru, Dan Şova, care, la rândul lui, avea o altă variantă decât a predecesorului Relu Fenechiu. Se pare că acest domeniu este cel mai propice creativităţii guvernanţilor. Reţinem, din prezentarea premierului, că pentru autostrada Iaşi - Tg. Mureş s-a ales o formulă mixtă. Va fi autostradă de la Ungheni la Tg. Neamţ şi drum expres de acolo până la Tg. Mureş. Nu e nici cal, nici măgar, prin urmare, iar această soluţie pare a fi dictată de costurile lucrărilor. S-a mai lăsat de înţeles că tunelurile de traversare prin munţi vor avea lăţimi specifice autostrăzilor, dând astfel posibilitatea unui guvern din viitor să transforme drumul expres, în întregime, în autostradă. Din acest motiv, acestei intenţii i s-a spus oficial “autostradă fazată”.

Premierul a fost generos şi optimist în previziuni, spunând că, până în 2018, atât Muntenia, cât şi Moldova trebuie să fie conectate cu Ardealul prin sistemul prevăzut de masterplan. În schimb nu a prezentat nici o abordare financiară a problemei, un buget care să includă sursele de finanţare, defalcate pe principalele proiecte, şi calendarul de execuţie a lucrărilor. Tot demersul său devine astfel vorbărie politică, aşezată în aşa fel încât să treacă hopul electoral din 2016. Promisiuni şi atât, în contextul altor promisiuni pe aceeaşi temă făcute acum trei ani, la lansarea USL, sau acum doi ani, la show-urile televizate, alături de Dan Şova.

Discursurile celor de la centru sunt preluate, cuvânt cu cuvânt, de autorităţile locale, într-o disciplină de partid impecabilă. Volutele guvernanţilor sunt dublate astfel de cele ale primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene într-o coregrafie politică ridicolă. Aşa se face că la Iaşi, la începutul fiecărui an din ultimii trei primarul a anunţat că vor demara lucrările la autostradă.

Greşeala USL şi a actualului Guvern este că au transformat tema autostrăzilor dintr-o chestiune tehnică şi financiară într-o destrăbălare electorală. În fond, până acum vreo cinci sau şase ani nimeni nu avea pretenţii deosebite. Se ştia că autostrăzile sunt scumpe şi că, în puţina cultură publică asupra transportului, era prioritară traversarea Carpaţilor pe Valea Oltului. Nu erau multe voci care se pronunţau pe această temă. Dar de când Dan Şova a umplut harta de autostrăzi şi a introdus acele mofturi care dădeau impresia că fiecare baron îşi face propria autostradă - gen Bucureşti - Alexandria, în curtea lui Dragnea - subiectul a pierdut din statutul de lucru important, riguros şi costisitor. Acum este abordat, în discuţii mai mult sau mai puţin demagogice, de parlamentari, primari, consilieri locali sau şefi de primării comunale. S-au înmulţit experţii ca ciupercile după ploaie. De aici şi multitudinea de cereri care pun presiune electorală pe politicieni. Subiectul se întoarce împotriva lor. Dacă-l lăsau într-o zonă a lucrurilor cu adevărat importante, atunci ar fi fost cumva accesibil doar specialiştilor. Pus pe negândite pe masa vulgului, capătă forţă incontrolabilă. Se întoarce împotriva lor ca un bumerang.

Se dovedeşte încă o dată că avem resurse inepuizabile în a improviza iresponsabil şi a compromite subiecte esenţiale. Să ne amintim că aceeaşi abordare a fost şi în cazul regionalizării. Înainte de stabili criterii clare, de a face studii şi a şcoli măcar o mână de funcţionari, Guvernul a ieşit în presă cu planuri de împărţire a ţării după reguli care mai de care mai fanteziste. Opt, doisprezece sau chiar şaisprezece regiuni au fost puse pe hartă. Gheorghe Flutur voia capitală la Suceava, Oprişan nu se înţelegea cu Nica, ungurii voiau regiuni compacte pe criterii etnice şamd. Până la urmă tema a fost lăsată baltă atât de guvernul Boc, cât şi de cele care i-au urmat. La fel a fost în cazul descentralizării, unde, mai mult, o încercare de a tranşa lucrurile prin ordonanţă de urgenţă s-a dovedit a fi neconstituţională.

Autostrăzile nu vor avea altă soartă. Vânturate în exces şi incompetent de Ponta şi asociaţii săi, acestea au devenit mai mult mize electorale decât căi de comunicaţie rutieră. Mai nou, premierul cere acord politic, lucru imposibil, câtă vreme potenţialul electoral a fost ridicat la cote maxime, iar fondurile disponibile până în 2020 sunt cu totul insuficiente pentru a acoperi măcar trei proiecte majore. În acest context, autostrada noastră, care nu-i nici cal nici măgar, are soarta lucrurilor incerte. Sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri