Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Februarie, noua Lună a Cadourilor!

GALERIE
cip
  • cip
- +

* Prin anii '70, când eram vajnici pionieri, monotonia agasantă a lunii februarie se spărgea doar pe data de 16, cu manifestările dedicate grevei ceferiştilor de la Atelierele Griviţa, din 1933 (izbucnită după ce administraţia a anunţat că va plăti lefurile doar angajaţilor care şi-au achitat impozitele pe ultimii trei ani). Prin anii '80 au lăsat-o moale, după ce-au descoperit unele chestii, gen că eroul lor Vasile Roaită ar fi fost agent al Siguranţei, nu comunist, aşa că am rămas, din februarie, doar cu aşteptarea primăverii şi eventualele viroze de sezon într-o epocă în care nu prea erau batiste din hârtie, iar şerveţelele se cumpărau cu pile... E februarie; oamenii muncii aşteaptă primăvara şi se gândesc cu jale că în 2016 sărbătoarea de 1 Mai pică într-o zi liberă, într-o duminică, aşadar nu mai e caz de minivacanţă. Şi, parcă să răsucească mai tare cuţitul de grătar în rană, duminica în care pică 1 Mai e taman cea de Paşti: bun motiv de grevă, păcat că nu prea mai sunt ateliere, fabrici şi uzine. Ca să se mai ia românul cu una, cu alta, i s-a adus sărbătoarea de Valentine's Day, să se spele pe cap cu ea (cu grijă, că rămâne părul roz), apoi Dragobetele; dacă ne gândim că şi 1 Martie / 8 Martie sunt cu daruri pentru sexul frumos, iese că februarie devine noua Lună a Cadourilor...

* Comercianţii au interes să cumpere ieftin şi să vândă scump; dacă se poate, să nu cumpere defel, ci să scape avantajos de marfa pe stoc. Marfă pe stoc a rămas destulă, de la Halloween şi de la Crăciun, deci e posibil să găsim în magazine noi cadouri vechi pentru Valentine's Day, Dragobete ori 1 şi 8 Martie... Rămasă de la Halloween, trusa de culori şi accesorii "Să ne facem singuri cea mai hidoasă faţă de vampir, monstru, strigoi, zombi sau vrăjitoare" a devenit trusa cosmetică "Să ne facem singure un machiaj rafinat şi discret pentru ocazii speciale". Globurile mici de brad nevândute se găsesc acum la raioanele de cadouri drept "cercei sferici" sau, dacă au fost la set pentru brad, "mărgele fantezie" (cele mari se pot vinde drept flotoare pentru rezervorul de WC, iar cele de plastic, rezistente, drept "jucărie nostimă pt. animal casă doamnă"). Ramurile de brad ecologic, cu ace din plastic pe tije lungi de sârmă, au devenit daruri pentru gospodine, cu denumirea "perie lungă spălat sticle"; tot pentru doamnele gospodine care fac eforturi să ţină casa lună au fost puse deja în vânzare măturile de vrăjitoare din trusele pentru Halloween, sub numele prozaic de "mătură coadă"...

* După Crăciun au rămas pe stoc măşti de Moş, cu bărbi lungi din vată; ca să nu se facă risipă, vata a fost tăiată în rondele, oferite drept "tampoane demachiat". Cablurile cu leduri pentru brad care nu s-au vândut în iarnă, întinse în formă de stea, se comercializează acum întinse în formă de inimioară; că tot veni vorba, în curând se vor vinde pentru Ziua Îndrăgostiţilor şi alte produse tematice, rămase de la Crăciun: inimi de purcel şi vită congelate sau de pui (la caserolă, cu pipote şi târtiţe, pentru ciorbe). De-abia e 2 februarie, veţi zice, dar Valentine's Day vine peste nici două săptămâni şi ştiţi cum e cu darurile pentru finţele de sex feminin: trebuie luate din timp, verificate, parfumate şi frumos împachetate, că altfel nu vi le primeşte înapoi la magazin, aşa rupte de cap!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri