Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Festival internaţional de capoeira la Iaşi

GALERIE
Professor SINISTROMestre CIBRIBAInstrutor TOPETEOrganizator - Iulian DUMITRUcapoeira-afis-2015
  • Professor SINISTRO
  • Mestre CIBRIBA
  • Instrutor TOPETE
  • Organizator - Iulian DUMITRU
  • capoeira-afis-2015
- +

Este un festival al bunei dispoziţii, prieteniei şi pasiunii împãrtãşite cu toţi doritorii. Vã invitãm alãturi de membrii Grupului Capoeira Brasil România la toate acţiunile programate inclusiv la spectacolul pregãtit de noi ce se va desfãşura Duminicã (24 mai 2015), începând cu ora 16.oo, Complex PALAS, zona foişorului alb.

Acest eveniment este cel mai mare de acest gen din România. Se doreşte a fi o platformã pentru manifestarea multidirecţionalã a spiritului uman, în plan sportiv, relaţional, cultural şi social. Pe durata festivalului se desfãşoarã workshop-uri de luptã, dans, coregrafie şi tehnici creative, pregãtire acrobaticã, lecţii de muzicã şi ateliere de fabricat instrumente, seminarii de culturã, istorie şi artã afro-brazilianã, concursuri de creaţie artisticã şi interpretare muzicalã cu tematicã specificã, demonstraţii şi ceremonii de botez şi schimbarea centurii.

Pentru prima datã se vor organiza şi douã activitãţi interactive adresate pãrinţilor, prietenilor participanţilor la festival şi publicului larg. Astfel, aceştia au posibilitatea sã se bucure de beneficiile acestei minunate arte sub forma a douã programe moderne de ‘Capoeira aerobic’ şi ‘Capoeira fitness’.

OASPEŢI

- Mestre CIBRIBA. După numele său adevărat Jose Maria da SILVA FILHO este cunoscut în lumea practicanţilor sub pseudonimul Cibriba, conform unei tradiţii specifice capoeirei conform căreia fiecare practicant primeşte un “apelido” (poreclă) dată de un maestru sau de comunitate şi care exprimă o chintesenţă a personalităţii individului. Cibriba este o formă a termenului portughez “briba” (şopârlă) şi la primit datorită dexterităţii cu care maestrul juca capoeira în tinereţe şi care era asemănat adeseori modului cu care se deplasa o şopârlă. Mestre CIBRIBA s-a născut în Fortaleza, capitala statului Ceara (Brazilia), unul din locurile de legendă ale capoeirei.

A început practicarea Capoeirei la vârsta de 10 ani, reuşind să ajungă prin multă muncă, dublată de un talent nativ ieşit din comun, o personalitate cunoscută la nivel mondial. În anul 2010 a obtinut distincţia de maestru de capoeira în cadrul unui eveniment memorabil desfăşurat în oraşul natal, Fortaleza, nord-estul Braziliei.

Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii Federale Ceara, Mestre Cibriba este invitat în întreaga Europă, în Brazilia dar şi pe pe celelalte continente pentru a susţine seminarii de capoeira, muzică şi cultură afro-braziliană. A reuşit să promoveze o puternică mişcare de capoeira de-a lungul întregii Coaste de Azur (Franta). În Româniaa susţinut dezvoltarea capoeirei la Iaşi, fiind de 6 ani mentorul grupului din Iaşi.

- Professor SINISTRO (Anderson Cleyton da SILVA ROCHA) este unul din exponenţii tinerei generaţii de profesori de capoeira. Expert în fabricarea de instrumente, venirea lui la Iaşi aduce cu sine un aer unic oferit de oraşul natal, Rio de Janeiro. Un capoeirist complet, Sinistro se evidenţieazã în faţa celorlalţi prin calitãţile de muzician. Recent a lansat un DVD cu muzicã spcecificã de capoeira care se bucurã de un succes foarte mare.

- Instrutor TOPETE (José Wiliame Ramos FERREIRA) este un instructor de origine brazilianã care a pus bazele unui puternic grup de capoeira în oraşul vinului roşu, Bordeaux. Este un capoeirist foarte apreciat de comunitatea practicantilor de capoeira, dovada stã şi invitaţiile pe care le primeşte pt a participa la numeroasele evenimente internationale de capoeira din Europa şi din Brazilia. Este un bun tehnician, un acrobat incredibil şi foarte bun cunoscãtor al dansurilor tradiţionale braziliene. Energia şi exuberanţa lui va molipsi cu siguranţã pe toţi cei care vor participa la evenimentul nostru.

- Instrutor KAIO (Kaio GOIS), fiul maestrului Cibriba este un capoeirist foarte talentat cu o capacitate uluitoare de a executa tehnnici cu un grad ridicat de dificultate şi complexitate. Venit de curând din Brazilia, energia şi talentul sãu au cucerit arenele sportive de peste tot. Participant la multe evenimente sportive în Brazilia şi Europa, Kaio a reuşit sã câştige admiraţia sportivilor şi maeştrilor, deopotrivã.

- Instrutor JACARÉ (Adi IONUŢ) originar din Satu Mare este unul dintre puţinii instructori români de capoeira. Adi a reuşit sã promoveze aceastã disciplinã cultural-sportivã în zona Ardealului şi Banatului, având mulţi elevi motivaţi şi bine pregãtiţi. Este un profesor talentat, cu abilitãţi pedagogice şi tehnice foarte bune.

- Instrutor CAMARÃO (Iulian DUMITRU) este fondatorul şi coordonatorul Grupului Capoeira Brasil România, cu filiale la Iaşi şi Suceava. A început practicarea capoeirei într-o formã empiricã în februarie 2002, urmând ca în anii ce au trecut sã descopere tot mai mult minunatul univers al capoeirei alãturi de mai mulţi maeştri brazilieni. În 2005 l-a cunoscut pe Mestre Cibriba în Nice, Franţa cu care a început o colaborare frumoasã şi foarte rodnicã pt dezvoltarea capoeirei la noi în ţarã. Pânã în prezent a organizat împreunã cu ceilalţi colegi de la A.S. K-NOI 8 festivaluri internaţionale de capoeira şi 9 workshop-uri. Alãturi de activitatea academicã din cadrul Facultãţii de Educaţie Fizicã şi Sport Iaşi, Iulian DUMITRU îşi împarte timpul între cursurile de capoeira cu copii, adolescenţi, adulţi şi familia sa. Este unul dintre pionierii acestei activitãţi afro-braziliene în România.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri