Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Filiaţia în reglementarea Noului Cod civil

GALERIE
dosare
  • dosare
- +
În continuarea seriei de prezentări a noilor reglementări instituite de Codul civil, vom aborda instituţia filiaţiei şi mijloacele prin care se poate stabili filiaţia faţă de tată.

Filiaţia reprezintă legătura juridică dintre o persoană şi părinţii acesteia, însă filiaţia poate fi şi rezultatul înfierii.
Noul Cod civil stabileşte în prevederile art. 412 şi ale art. 414 că intervalul de timp cuprins între a 300-a şi a 180-a zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii, termen care se calculează zi cu zi; copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei. Paternitatea poate fi tăgăduită dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului. Cu alte cuvinte, din coroborarea celor două texte rezultă o abordare diferită a paternităţii din căsătorie faţă de cea din afara căsătoriei.
Legiuitorul român a introdus, ca element de noutate faţă de vechea reglementare, prin dispoziţiile art. 412 alin. 2, şi posibilitatea dovedirii concepţiunii în intervalul stabilit în alin.1 al aceluiaşi articol sau chiar în afara lui, prin mijloace de probă ştiinţifice, consacrând astfel expres caracterul relativ al prezumpţiei timpului legal al concepţiunii.
Filiaţia faţă de tată se poate stabili fie prin recunoaşterea copilului prin declaraţie la Serviciul de stare civilă, înscris autentic ori testament, fie pe cale judecătorească în cadrul unei acţiuni în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei, fie a unei acţiuni în tăgada paternităţii în situaţie a unei filiaţii faţă de tatăl din căsătorie, ori pe calea unei acţiuni în contestarea filiaţiei faţă de tatăl din căsătorie.
Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei este o acţiune care poate fi promovată ori de câte ori tatăl din afara căsătoriei nu recunoaşte copilul. În această situaţie, acţiunea care aparţine copilului poate fi introdusă la instanţă de către mama acestuia ori reprezentantul legal, precum şi de moştenitorii copilului, în cazul decesului acestuia din urmă. Acţiunea va fi introdusă împotriva pretinsului tată sau a moştenitorilor acestuia, fiind imprescriptibilă în timpul vieţii copilului.
Acţiunea în tăgada paternităţii se introduce ori de câte ori copilul conceput de mama căsătorită nu este al soţului acesteia şi poate fi introdusă de: soţul mamei împotriva copilului ori împotriva mamei dacă copilul a decedat în termen de 3 ani de la data la care a aflat că este prezumat a fi tatăl copilului ori de la data când a aflat că prezumpţia nu corespunde realităţii sau de la data ridicării interdicţiei şi acţiunea nu a fost începută de către tutore; de mamă sau copil împotriva soţului mamei ori a moştenitorilor soţului dacă acesta din urmă a decedat în termen de trei ani de la data naşterii copilului, de la data ridicării interdicţiei, dacă mama fusese pusă sub interdicţie şi acţiunea nu a fost pusă în mişcare de tutore sau poate fi introdusă de tatăl biologic al copilului împotriva soţului mamei şi copilului ori împotriva moştenitorilor acestora, dacă soţul şi copilul au decedat, pe toată durata vieţii sale. Această acţiune poate fi introdusă de copil pe toată durata vieţii sale.
Acţiunea în contestarea filiaţiei faţă de tatăl din căsătorie poate fi introdusă de orice persoană interesată, oricând, putându-se solicita instanţei să se constate că, nu sunt întrunite condiţiile pentru că prezumpţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare civilă ca fiind născut din căsătorie.
 
Consilier Carla Cozma - coordonator Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri