Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

După două săptămâni de la arestarea la domiciliu

Final aşteptat. Primarul Gheorghe Nichita va fi astăzi suspendat

GALERIE
gheorghe-nichita
  • gheorghe-nichita
- +

În mod normal, nu pot fi surprize în decizia prefectului, fiind o situaţie similară cu cea a preşedintelui Consiliului Judeţean, care a fost suspendat.

Primarul află astăzi dacă va fi suspendat din funcţie pe durata arestului la domiciliu. La o zi după ce prefectul Dan Cârlan a solicitat public Curţii de Apel Bucureşti în­cheierea pronunţată în dosarul lui Ni­chita, aceasta a ajuns la Pre­fectură. „Grupul de lucru constituit la nivelul Instituţiei Prefectului a fost însărcinat cu misiunea de a analiza conţinutul documentelor comunicate de către instanţă şi de a propune măsurile adecvate. Ter­menul de predare a raportului a fost fixat pentru vineri, ora 12.00. La fel ca şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean, până la so­luţionarea finală a lucrării, Instituţia Prefectului nu va face niciun fel de referiri publice cu privire la conţinutul dosarului sau la soluţia preconizată“, a transmis biroul de presă al Prefecturii.

Chiar dacă juriştii Prefecturii se vor pronunţa până la ora 12.00, decizia finală a prefectului nu va fi anunţată imediat. Contactat telefonic, Cârlan a precizat că ora 12.00 a fost aleasă pentru a exista suficient timp până la sfârşitul zilei de lucru pentru comunicarea deciziei. „Vinerea, programul de lucru la noi este pâ­nă la ora 14.00. Am cerut juriştilor să se pronunţe până la ora 12.00 astfel încât să nu treacă un weekend de interpretări şi discuţii, ci lucrurile să fie clare până la sfârşitul zilei“, a spus Cârlan.

Acesta a refuzat să precizeze dacă în comunicarea Curţii de Apel Bucureşti a fost menţionat articolul 22 al legii 255/2013, care echiva­lează arestul la domiciliu cu arestul preventiv. Precizarea a existat în încheierea Curţii de Apel Iaşi în dosarul preşedintelui CJ, corelată cu prevederile legii administraţiei publice, care precizează că manda­tul preşedintelui CJ sau al primarului se suspendă în cazul în care acesta este arestat preventiv. Pro­babilitatea ca prefectul să dispună în cazul lui Nichita altă soluţie decât suspendarea mandatului este însă minimă, primarul aflându-se în aceeaşi situaţie din punct de vedere juridic cu preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Un reputat jurist ieşean, a precizat, sub protecţia anonimatului, că, din punctul de vedere al efec­telor legale, între arestul preventiv şi cel la domiciliu nu există nicio diferenţă. „Când a fost adoptată legea administraţiei publice, ares­tul la domiciliu încă nu exista la noi. Dar administraţia nu o faci de acasă, ea impune să fii prezent la birou. Dacă nu poţi ieşi din casă, nu poţi lua legătura cu anumiţi angajaţi, nici nu poţi să-ţi faci treaba. Arestul la domiciliu este o intruziune în libertatea personală şi devii inapt pentru funcţia ocupată. Mai clar, conform legii, zilele de arest în celulă se scad din pedeapsa finală. Ai stat şase luni în arest şi ai fost condamnat la doi ani de închisoare? Mai stai în penitenciar un an şi jumătate. Zilele de arest la domiciliu se scad şi ele din pedeapsa definitivă. Dacă echivalezi cele două forme de arest în ce priveşte beneficiul, le echi­valezi şi la consecinţe. Amândouă tipurile de arest sunt restrictive la adresa persoanei. Doar forma diferă“, a spus acesta.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri