Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fonduri europene pentru un proiect menit să-i ţină pe copii la şcoală

GALERIE
elevi
  • elevi
- +

Lipsa banilor, familiile numeroase ori interesul scăzut al părinţilor sunt doar o parte dintre cauzele pentru care copiii din mediul rural părăsesc şcolile ieşene an de an. Majoritatea rămân acasă să muncească câmpul, să îngrijească animalele ori să crească fraţii mai mici. 

Această problemă, vizibil acutizată în ultimii ani, cere soluţii rapide, deoarece unele statistici arată, comparativ cu media europeană, că rata abandonului şcolar timpuriu în România este de aproximativ 20%, faţă de media europeană care se află undeva la 12%. Această situaţie i-a determinat pe cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean să implementeze proiectul „Împreună pentru copii!“, care presupune implicarea a 79 de comunităţi din mediul rural în scopul reducerii absentismului şi implicit a abandonului şcolar.

„Este o idee extrem de importantă care se desprinde din practica educaţională, aceea de comunicare şi par­teneriat între şcoală, familie şi socie­tate. Şcoala nu ar putea fi suficientă deşi are strategie, resurse şi specialişti în domeniul edu­caţiei. Nu doar familia pentru că, dincolo de buna-credinţă, de buna purtare şi de suportul afectiv de care au nevoie copiii şi tinerii, şcoala reprezintă forma de completare a demersului familiei (..). De data aceasta, ideile şi constatările noastre se completează cu sus­ţinerea unui proiect finanţat de fonduri europene“, a declarat Camelia Gavrilă, ins­pector şcolar general.

Durata proiectului este de 14 luni şi este rea­lizat în parteneriat cu fi­liala Iaşi a Fundaţiei HOLD România, cu un buget ce depăşeşte suma de 2.229.000 de lei. Proiectul este finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi Fondul Român de Dezvoltare Socială şi vizează peste 1.100 de elevi aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar. Proiectul se foca­lizează pe importanţa familiei prin introducerea conceptului de îndrumător parental, mai exact a unui număr de 90 de formatori din rândul profesorilor, care au această dimensiune pedagogică de a lucra şi cu familiile. Se adaugă un sistem de formare în cascadă, fiecare formator parental formând încă 10 profesori, prin urmare vorbim de peste 900 de formatori.

„Sunt două spaţii extrem de complicate şi destul de diferite. Lumea sa­tului, unde toposul satului presupune o familie conservatoare în sensul po­zitiv, pentru că există valori care se transmit, pe de altă parte există si o anumită opacitate faţă de ceea ce înseamnă schimbare, în modul de creştere a copiilor. În zona cealaltă a oraşului, lumea este mai deschisă, uneori excesiv de deschisă cu un mediu aproape de necontrolat ca influenţe educaţionale, faste sau nefaste asupra elevilor, şi de aceea e un alt tip de abordare. Poate părinţii sunt mai informaţi, dar şi provocările şi riscurile din spaţiul oraşului sunt mult mai complexe. Aş aşeza faţă în faţă două sintagme: o lume statornică a satului, dar cu riscurile unor prejudecăţi şi tabuuri care determină subiecte interzise în discuţia cu copiii, pe de altă parte o lume fluidă, mai pulverizată a oraşului, cu mai mul­te experienţe şi oportunităţi de învăţare, dar şi cu mai multe riscuri, capcane pentru elevi şi mai ales pentru tineri“, a adăugat ins­pectorul general.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri