Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: Ce simt și ce visează absolvenții de nota 10 din Iași după Evaluarea Națională 

GALERIE
elevi de 10
  • elevi de 10
- +

Cu un număr de 23 de absolvenţi de gimnaziu cu media 10.00, Iaşul se află pe locul II în ţară, după Bucureşti. „Ziarul de Iaşi“ a stat de vorbă cu o parte din aceşti „zecişti“. Ce visuri au ei? Unde îşi doresc să studieze mai târziu? Unde se văd peste 20 de ani: în România sau în altă ţară? Pe larg despre aceşti copii deştepţi și frumoși, în rândurile de mai jos:

În urma afişării rezultatelor de la Evaluarea Naţională, Iaşul s-a clasat pe un onorant loc II pe ţară la numărul de medii de admitere de 10, după Bucureşti. Avem, astfel, 23 de zecişti, în timp ce Capitala, de 6 ori mai mare ca populaţie, are de doar 2 ori mai mulţi: 47. După Iaşi urmează Constanţa şi Argeş, cu câte 17 medii de 10, şi Bihor, cu 16 medii maxime. Pentru zeciştii ieşeni, examenul de la finalul clasei a VIII-a a fost mai mult o probă prin care şi-au învins emoţiile, şi nu un examen care să le pună probleme la capitolul cunoştinţe.

Teodora, singura zecistă din mediul rural

Prima pe lista rezultatelor este Teodora Buleu, o tânără frumoasă cu părul lung, ca de zână. Este singura zecistă din Iaşi care a absolvit o şcoală din mediul rural şi care demonstrează încă odată faptul că nu contează unde înveţi, atâta timp cât ai dăruire, inte­ligenţă şi profesori buni.

„Toate emo­ţiile pe care le-am avut au făcut ca examenul să pară mai greu, dar am reuşit să mă concentrez. Înainte de examen mi-am petrecut timpul mai mult citind decât studiind. Nu am exagerat cu învăţatul. Aş vrea să intru la «Racoviţă», la Ştiinţe ale naturii, deoarece pe mai departe îmi doresc sa dau la UMF în Iaşi, la Medicină. Aş vrea să devin medic pediatru deoarece îmi plac copiii. Legat de diagrama de la matematică, unde mulţi colegi au greşit, vreau să spun că eu am rezolvat-o din start, fără să mă gândesc că ar putea fi altfel; e vorba de logică“, spune Teo­dora, încă emoţionată.

O altă zecistă este Irina Rotaru, de la Colegiul Na­ţional, o fată care radiază de seninătate şi care uimeşte prin culoara părului său, un roşu intens, plin de limbi de foc când este scăldat în soare. Pentru ea examenul a fost, pe bună dreptate, „o apă de ploaie“, deoarece nu se aş­tep­ta ca subiectele să fie atât de uşoa­re.

„Pregătirea pentru examen a fost una intensă, aceasta având la bază toate orele de muncă din cei patru ani, îndrumate de profesori minu­naţi, care ne-au sfătuit şi ne-au ajutat să ajungem la asemenea rezultate. Examenul mi s-a părut unul uşor, am fost uimită de acest fapt înca de la primirea subiectelor, iar orele de muncă şi concentrarea mi-au adus acest rezultat. Îmi doresc să urmez în continuare Colegiul Naţional, un colegiu pe care am fost mândră să îl reprezint în aceşti 4 ani, şi pe care îmi doresc să îl reprezint în continuare. Voi urma profilul matematică-informatică, care sunt sigură că îmi va deschide calea mai apoi spre o facultate foarte bună, urmând să aflu mai multe despre ce îmi doresc să fac în viitor“, povesteşte Irina.

Andrei face lupte şi e microbist adevărat

Colegul ei, Andrei Lăpuşneanu, ab­solvent tot la Naţional, nu poartă doar un nume cu greutate în istorie ci şi o minte sclipitoare şi o voinţă de fier. Pe lângă şcoală, face şi lupte, şi este un microbist adevărat.

„Subiec­tele mi s-au părut de nivel destul de scăzut, mă aşteptam la 10. Mă aşteptam la note cât mai mari, deoarece subiectele mi s-au părut uşoare, noi fiind şi la un nivel foarte înalt de pregătire, într-o şcoală de prestigiu, cu nişte profesori excepţionali. Vreau la profilul mate-info la Naţional, deoarece este al doilea cel mai bun colegiu din ţară. Pe viitor mă gândesc să mă înscriu la Facultatea de Infor­matică ori la Aviaţie, deoarece îmi do­resc să devin pilot. Sunt şcoli la Bu­cureşti, Constanţa, Timişoara… Îmi place să zbor, am zburat de multe ori, chiar şi până în China. Vreau să fiu pilot de avion comercial, nu de avion militar“, mărturiseşte Andrei, spunând că şi-ar dori să ia 10 şi la „bac“, peste patru ani. 

Şi de la Colegiul „Negruzzi“ doi elevi au obţinut media maximă, şi vor intra cu 10 la liceu. Raluca şi Vlad sunt buni nu doar la şcoală, ci în tot ceea ce fac.

Vlad Stoica face şi sport de perfomanţă, iar în cursul zilei de ieri a participat la un concurs naţional de tenis la categoria A, de 16 ani. Am reuşit să vorbim însă cu mama lui, deoarece Vlad tocmai se pregătea de competiţie.

„Intră acum într-un meci de tenis, face performanţă, a îmbinat cartea cu tenisul şi a învăţat constant, nu doar în clasa a VIII-a, ci şi în clasa a V-a, a VI-a… Stăm cu emoţii acum. El face performanţă de 10 ani, a fost un elev bun tot timpul, nu a făcut pregătire în mod deosebit, a fost suficient că a învăţat la clasă. L-au ajutat de-a lungul anilor profesorii, în special doamna Camelia Gavrilă, care l-a sprijinit mereu, şi vrea să rămână la Negruzzi, la mate-info. Acum se axează pe turnee, avem unul la Curtea de Argeş, apoi în Austria. El spune că subiectele au fost medii, s-a bazat la română pe acurateţe şi simplitate, a făcut strict ce i s-a cerut, fără înflorituri, iar cu matematica el a mai cochetat, îi şi place“, spune mama lui Vlad.

„Vreau să rămân în ţară“

Colega lui Vlad, Raluca Munteanu, va rămâne să facă liceul tot la „Ne­gruzzi“, şcoala sa de suflet. Despre evaluarea naţională, tânăra mărtu­riseşte:

„Subiectele mi s-au părut simple, dar cu un nivel de dificultate mai ridicat ca cele de anul trecut. M-am pregătit pentru acest examen în fiecare zi, câte trei ore pe zi învăţam, apoi făceam o pauză. După pauză mă ascultau părinţii. Vreau să rămân tot la Negruzzi, la mate-info intensiv engleză. Încă nu m-am gândit la o facultate, aş dori să rămân în ţară. Nu ştiu dacă neapărat la Iaşi, dar în ţară“, spune Raluca, care ieri se afla în drum spre Bucureşti, cu mama sa. „Într-o scurtă vacanţă“, după cum spune chiar ea.

De la Colegiul „Emil Racoviţă“ au obţinut media 10 patru elevi, printre care se numără şi Alexandra Cordu­nea­nu.

„În cadrul Colegiului «Emil Racoviţă» am beneficiat de bagajul de cunoştinţe necesar pentru a mă face să mă simt pregătită pentru Evaluarea Naţională, un examen ce mi s-a părut, astfel, uşor, dar echilibrat. Datorită distinsului colectiv de cadre didactice şi sprijinului părin­ţilor şi al colegilor mei, am descoperit reţeta succesului care s-a concretizat în media 10 la acest examen, dar şi a claselor V-VIII. De aceea, rămân şi dintr-a IX-a devotată liceului meu, în clasa de matematică-informatică intensiv engleză. De acolo, voi face facultatea de Medi­cina, căci anatomia este una dintre materiile mele de suflet. Sper că tot ce îmi propun să îmi îndrepte paşii cât mai aproape de reuşita deplină“, ne-a comunicat în scris absolventa de gimnaziu.

Calendarul admiterii

Cei mai mulţi dintre elevii ieşeni care au obţinut media 10 la evaluare şi 10 şi la media de admitere sunt de la Colegiul Naţional. Din cei 23 de zecişti, 15 sunt de la această şcoală.

„Suntem foarte bucuroşi de rezultatele din acest an, de copiii care au obţinut 10, dar şi de cei care au obţinut sub 10, deoarece din 180 de elevi, 150 au peste 9. Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele lor şi aşteptăm cu emoţie admiterea. Anul trecut elevii noştri s-au clasat tot pe locul doi pe ţară la numărul de medii de 10, însă atunci am avut doar 5 astfel de medii“, a declarat Cristina Vîlcu, directorul Colegiului Naţional.

Pe data de 5 iulie urmează să se afişeze rezultatele finale, urmând ca apoi să înceapă procesul de admitere. În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere, şi tot în această perioadă fişele vor fi introduse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, şcolile vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în unităţile din învăţământul liceal de stat din judeţ. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie. Potrivit metodologiei, media generală obţinută la Evaluarea Na­ţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat.

La Iaşi s-au înscris la Evaluarea Naţională 6.332 de elevi, din care un număr de 219 elevi nu s-au prezentat la examen, iar 1.164 de elevi dintre cei prezenţi au obţinut medii de admitere sub 5, adică aproape 20%.

Pe 1 iulie s-au depus şi contestaţiile, înre­gistrându-se un număr de 670 de contestaţii la limba română şi un număr de 488 de contestaţii la matematică. Inspectoratul Şcolar doreşte să atragă atenţia asupra faptului că unii elevi au depus contestaţie doar la un obiect, alţii la ambele, prin urmare acesta este numărul de contestaţii depuse, şi nu numărul elevilor care au depus contestaţii.

Zeciştii din Paşcani, premiaţi de Primărie cu câte 1.000 lei

Elevii merituoşi din Paşcani vor primi recunoaşterea primăriei municipiului de pe Siret. Consiliul Local Paşcani va lua în discuţie premierea şefilor de promoţie din şcolile gimnaziale din municipiu şi a 5 elevi care au absolvit clasa a XII-a. Premiile vor fi acordate unui număr de trei elevi ai Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu“, trei elevi ai liceului teoretic „Miron Costin“, doi elevi ai Colegiului Tehnic de Căi Ferate, doi ai liceului tehnologic „Mihai Busuioc“, doi ai liceului tehnologic economic „Nicolae Iorga“ şi câte unui elev de la şcolile gimnaziale „Iordache Cantacuzino“, Lunca Paşcani, Gâşteşti şi Sodomeni. Dintre elevii premiaţi, Adina Apostol, Ştefana Crăciun, Elena Grosu, Ana-Maria Lupoaea şi Andrada Pavel au absolvit cursurile cu media 10. La rândul său, Sara Iuliana Baroi, de la şcoala „Iordache Cantacuzino“, a câştigat locul I la concursul internaţional „Tinerii dezbat“ organizat în Dubai. Fiecare premiu va avea o valoare de 1.000 de lei.

Paula SCÎNTEIANU, Alex ZĂNOAGĂ

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV: Aflați care vor fi MEDIILE DE ADMITERE la liceele de elită din Iași!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri