Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tragedia de pe Poitiers, unde a murit un copil de şapte ani, oferă o imensă şansă unui copil căruia medicii nu-i dădeau nicio speranţă la naştere

(FOTO) Mama şi copilul de 5 ani cu rinichi nou făceau ieri planuri. „Mergem direct la grădiniţă“

GALERIE
copil transplant 5 ani (7)copil transplant 5 animama copil  transplant 5 ani (8)
  • copil transplant 5 ani (7)
  • copil transplant 5 ani
  • mama copil  transplant 5 ani (8)
- +

Micuţul primitor face dializă de la naştere, de trei ori pe săptămână, crescând practic în spital.  „Vreau să mulţumesc părinţilor care au fost de acord să doneze, ştiu că a fost o durere mare pentru ei... E greu să îţi pierzi copilul, dar e o bucurie să dai viaţă unui alt copil. Sper să fie puternici, vreau să le mulţumesc din suflet“, ne-a declarat mama micuţului care are, acum, un alt viitor în faţă.

Primul transplant de rinichi de la copil la copil a fost realizat zilele acestea la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, din Copou, acesta fiind totodată şi cel de-al 200-lea transplant din cei 17 ani de activitate ai Centrului de Transplant Renal din Iaşi. Copilul în vârstă de cinci ani care a primit rinichiul de la un alt copil, de 7 ani, face dializă încă din prima lună de viaţă. Salvarea acestuia a venit din drama unei alte familii, care şi-a pierdut copilul în urma unui accident de maşină, când copilul în vârstă de 7 ani a traversat printr-un loc nepermis, pe Poitiers, săptămâna trecută. În ciuda eforturilor medicilor, după aproape o săptămână, acesta a fost declarat în moarte cerebrală, părinţii fiind totuşi de acord să doneze organele acestuia. Mama copilului care a primit şansa la o nouă viaţă povesteşte că micuţul a fost diagnosticat încă de la naştere cu mai multe probleme de sănătate, iar medicii nu îi dădeau şanse de supravieţuire. Atunci fusese diagnosticat cu insuficienţă cronică renală terminală, sindrom Gruber-Meckel (malformaţii congenitale severe, incompatibile cu viaţa), dar şi cu polidactilie, şase degete la o mână, şase la picioare.

De la trei săptămâni, acesta a fost nevoit să facă dializă.„La nouă zile de la naştere am aflat că are mai multe probleme de sănătate. A fost foarte greu, de la trei săptâmâni face dializă, iar cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să facem acest transplant. Suntem bucuroşi că a fost lângă noi în aceşti ani, chiar dacă şansele erau minime încă de la naştere. De la Botoşani nu ni s-au zis foarte multe lucruri, doar că au mai fost copii în aceeaşi situaţie, dar care au murit. Atunci am fost foarte revoltată, şi le-am zis că, dacă e să moară, o să moară în braţele mele. Vreau să mulţumesc părinţilor care au fost de acord să doneze, ştiu că a fost o durere mare şi pentru ei, este greu să îţi pierzi copilul, dar e o bucurie să dai viaţă unui alt copil. Sper să fie puternici, şi vreau să le mulţumesc din suflet“, a povestit Petronela Şuşter, mama copilului care a primit rinichiul.

Timp de cinci ani de zile, copilul a făcut drumul Botoşani - Iaşi pentru cele trei şedinţe de dializă pe săptămână, crescând efectiv în spital. Din această cauză nu a putut merge nici la grădiniţă. Însă mama spune că abia aşteaptă să se întoarcă acasă, şi apoi să îl poată înscrie la grădiniţă, unde să meargă împreună cu alţi copii. „Venea mereu la dializă, nu zicea că nu mai poate sau că nu mai vrea. Din contră, doamnele de acolo au fost foarte ataşate de el. Practic a crescut sub ochii lor, şi a fost îndrăgit; avea şi el tabieturile lui, adică în fiecare zi când ajungea mai întâi le pupa pe asistente, apoi se întindea liniştit în pat şi stătea trei ore jumătate cuminte. A luptat pentru viaţa lui în orice clipă, a fost mereu activ, energic, are şi o personalitate unică, şi un simţ al umorului deosebit“, a mai spus mama copilului.

Transplantul cu numărul 200

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ spun că acest caz reprezintă o premieră  pentru cei 17 ani de când a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal, fiind cel mai tânăr pacient căruia i s-a făcut transplant, dar şi singurul copil care a primit un rinichi de la un alt copil. Alţi trei copii cărora li s-a făcut transplant în aceşti ani au primit rinichiul de la rude, părinţi sau bunici, nu de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Prelevarea a avut loc în seara zilei de marţi, în jurul orei 23, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, iar transplantul a fost efectuat a doua zi. „Nu întâlnim prea des un donator copil, de aceea implicarea afectiv-emoţională e mai puternică.

Copilul care a primit rinichiul este un îngeraş care are o steluţă păzitoare acolo sus, şi acest lucru va însemna foarte mult pentru el, creşterea speranţei de viaţă, dar şi calitatea vieţii“, a precizat dr. Adelina Miron, medic specialist urolog, care a asistat la recoltare, dar şi la transplantul propriu-zis. De asemenea, acesta este şi cel de-al 200-lea transplant făcut la Iaşi încă din anul 2000. Copilul nu a fost singurul candidat existent, fiind chemat pentru evaluare şi un alt copil în vârstă de 14 ani care face de patru ani dializă la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, însă pentru care se aşteaptă un alt donator. „Acest copil de 5 ani este cel mai tânăr pacient transplantat şi, în acelaşi timp, cu cea mai mare vechime, având cinci ani de dializă. Sperăm ca aceste eforturi ale medicilor să fie pe deplin răsplătite prin zâmbetul lui şi printr-o viaţă normală“, a completat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului „Parhon“. Medicii mai spun că la nivel naţional este extrem de rar transplantul la copii cu vârstă atât de mică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri