Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO Premieră la Iaşi: Protest cu pancarte împotriva ridicării unui bloc de locuinţe

GALERIE
foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4758foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4738foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4742foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4743foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4744foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4746foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4747foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4748foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4759proteste1
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4758
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4738
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4742
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4743
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4744
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4746
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4747
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4748
  • foto DAN LUCA -protest constructie bloc intre case-4759
  • proteste1
- +

 

Scandal imobiliar în CUG. Un grup de zece persoane au protestat ieri în stradă, nemulţumite de faptul că blocul care se construieşte de câteva luni prin­tre casele lor devine din ce în ce mai înalt.

 

Oamenii contestă că noua construcţie ridicată la „roşu“ nu respectă autorizaţia iniţială de construire şi a ajuns deja la al treilea etaj, în condiţiile în care a fost avizată iniţial de Primărie pentru parter şi două etaje. Aceştia mai spun că Primăria nu a făcut consultare publică pentru modificarea proiectului iniţial şi că sesizările lor au fost ignorate în mod intenţionat.

Protestul vecinilor s-a declanşat ieri-dimineaţă, după ce muncitorii care lucrau la blocul din CUG au ridicat stâl­pii şi pentru al treilea etaj. Cons­trucţia se află pe aleea Tudor Neculai, numărul 66, şi aparţine firmei Petro Grup SRL din Iaşi. Conform autori­zaţiei de construire eliberată în luna februarie de Primărie, firma a obţinut aviz legal pentru construirea unui bloc de locuinţe colective mici, cu parter şi două etaje. De câteva zile însă se lucrează deja la al treilea etaj, iar stâlpii de beton au fost finalizaţi. „Nu vrem blocuri între case!“ şi „Consultare pu­blică? Ţineţi cont de opiniile noastre!“ au fost mesajele scrise pe două pancarte cu care au ieşit vecinii în stradă. Aceştia au reclamat faptul că nu au fost consultaţi public cu privire la modificarea autorizaţiei de construire, aşa cum cere legea.

Vecinii mai acuză că se va construi un mastodont cu o lungime de 70 de metri, şi solicită oprirea lu­crărilor. Mai mult, aceştia au strâns o listă de 19 semnături din partea ve­cinilor care s-au declarat împotriva supraînălţării clădirii şi au depus deja două sesizări la Primărie prin care reclamă modificarea autorizaţiei.

De la prima sesizare, înaintată la începutul lunii iunie şi până acum, Serviciul Urbanism le-a transmis că observaţiile vecinilor au fost luate în evidenţă, însă între timp a şi început construcţia celui de-al treilea etaj. „Consultarea publică s-a făcut, dar într-un mod foarte eva­ziv, încercând să ascundă adresele celorlalţi vecini şi consultând doar doi. Pe site-ul Primăriei apare un raport de consultare şi informare a publicului prin care spune că nu a fost făcută nicio sesizare din partea vecinilor, neluând în calcul opinia noastră“, a reclamat Cornel Ifrim. „Nu suntem de acord cu aceasta pentru că este ampla­sată într-o zonă de case şi ne umbreşte proprietăţile. Noi credem că urmează o a doua construcţie similară cu aceasta. Am primit un răspuns evaziv la sesizările noastre şi în final ne-am trezit cu continuarea construcţiei. Nu am fost de acord cu construcţia din primul moment. Noi am solicitat de la Primărie proiectul şi anumite informaţii, nu ni s-a dat nimic, nu are nici panou de afişaj“, a spus Adi Vatama­niuc, unul dintre vecinii din zonă.

Oamenii au reclamat că Primăria le-a impus acum câţiva ani să construiască la regim scăzut, din cauza liniilor de înaltă tensiune, care de altfel trec pe deasupra blocului aflat în construcţie. Mai mult, construcţia i-ar deranja pe vecini şi ar afecta drumurile de acces din zonă. „În fiecare zi, intră betoniere şi de multe ori trebuie să ieşim din case, să ne ferim maşinile sau să fim atenţi ca nu cumva să ne strice pomii. Deja la gardul nostru există o parte care a fost stricată. Încontinuu vin betoniere şi utilaje de capacitate mare care strică acest drum de acces. Nu ne sunt respectate drepturile. Vom face demersuri în instanţă în momentul în care nu vom fi ascultaţi de cei în drept, de factorii locali, vom merge mai departe, până la Bruxelles, dacă trebuie“, a spus şi Aurora Vatamaniuc. Pe de altă parte, alţi doi vecini au afirmat că scandalul provine de la neînţelegerile cu banii şi au povestit că unii dintre nemulţumiţi nu s-ar fi înţeles la preţ cu firma care construieşte.

Administratorul firmei Petro Grup SRL, Petru Vicol, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că deţine autorizaţie pentru supraînălţarea construcţiei cu încă un etaj, aviz pe care l-a obţinut pe 15 iulie. „Avem autorizaţie de supra­înăl­ţare. V-o pot pune la dispoziţie. Avem aproape un an de când ne chi­nuim cu aceste autorizaţii, le-am scos şi acum facem ultimul nivel şi desupra vine acoperişul. Pe data 15 iulie am ob­ţinut autorizaţia de supraînălţare. Noi am vrut să facem P+4, dar ni s-a spus că nu este bine, să rămânem la cele 2 nivele, plus 20% cât se atribuie prin lege. Am oprit PUZ-ul respectiv şi am mers doar pe supraînălţare aşa cum permite legea“, a declarat Petru Vicol.

Acesta a precizat că urmează să înceapă lucrările şi la cel de-al doilea corp de clădire, care va avea 2 etaje, dar nu 70 de metri lungime, aşa cum au reclamat vecinii. „Nu cred că se vor opri lucrările, atât timp cât am obţinut autorizaţie, am luat 230.000 de euro din bancă pentru a putea cumpăra te­renul şi să încep construcţia. De la toţi vecinii mei am obţinut acord notarial, am fost la toţi cei care sunt vecini cu mine şi am obţinut acord notarial. Dar cei de la a doua sau a treia stradă, nu aveam nicio treabă cu ei să mă duc să le cer“, a mai precizat Petru Vicol.

Se­si­zarea oamenilor a fost preluată de Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliţiei Locale, care ar urma să dema­reze un control zilele acestea. „Până în prezent, la adresa instituţiei noastre nu am primit sesizări cu această cons­trucţie. În această săptămână, Poliţia Locală prin Serviciul Control Urbanism va face verificări pentru a vedea legalitatea construcţiei“, a precizat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri