Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO Studenţii martori la tragedia din Retezat, unde a murit profesorul lor de la Geografie, s-au întors acasă

GALERIE
studenti Iasi geografie2lectorul Iulian Stanga - Facultatea de Geografiestudenti Iasi geografie1studenti Iasi geografie3studenti Iasi geografie4studenti Iasi geografie5studenti Iasi geografie6studenti iasi geografie7studenti Iasi geografie
  • studenti Iasi geografie2
  • lectorul Iulian Stanga - Facultatea de Geografie
  • studenti Iasi geografie1
  • studenti Iasi geografie3
  • studenti Iasi geografie4
  • studenti Iasi geografie5
  • studenti Iasi geografie6
  • studenti iasi geografie7
  • studenti Iasi geografie
- +

Profesorii de la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi sunt în stare şoc. Un coleg de numai 35 de ani a căzut în urmă cu două zile în prăpastie. Salvatorii care au ajuns la faţa locului nu l-au mai putut ajuta cu nimic, el fiind declarat decedat. Împreună cu un doctorand şi mai mulţi studenţi, profesorul se afla  pe Şaua Judele din Munţii Retezat. Profesorul a alunecat în gol din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pe traseu fiind surprinşi de o ploaie. Profesorul mergea în urma grupului. Studenţii au auzit strigătele sale. Iulian Cătălin Stângă va fi înmormântat în Vaslui, în localitatea Bogdăneşti. Colegii şi studenţii au numai cuvinte de laudă la adresa sa, el fiind unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi profesori de la Geografie.

Studenţii au fost coborâţi ieri de pe munte

În cursul dimineţii zilei de ieri, de la ora 9, două microbuze puse la dispoziţie de către jandarmerie au plecat către cel mai înalt punct unde se poate ajunge cu un autoturism, Poiana Pelegii. De acolo, studenţii împreună cu Alin Mihu-Pintilie au fost ajutaţi să coboare, fiind duşi direct către sediul Poliţiei Oraşului Haţeg, unde câţiva dintre aceştia au fost intervievaţi de procurori pentru a putea determina întregul fir al evenimentelor.

Ulterior, studenţii s-au pornit spre Iaşi cu un tren care pleca în jurul orei 17.00. În Haţeg, studenţii s-au întâlnit cu reprezentantul Facultăţii de Geografie şi Geologie, trimis de către conducerea acesteia pentru a putea facilita transportul, lectorul Ionuţ Vasilniuc. Acesta s-a pornit împreună cu un şofer în urmă cu două nopţi pentru a putea ajunge la timp şi se va porni în cursul zilei de astăzi înapoi spre Iaşi.

„Am trimis din timp o maşină care s-a dus către studenţi pentru a ajuta în continuare, a mers şi cineva din familie, probabil mâine vom avea mai multe informaţii. Costurile transportului spre Iaşi le vom asigura noi şi vom mai încerca să ajutăm, în limita posibilului. Mâine (n.red. - astăzi) la prânz sunt gata documentele“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie.

TEXT apărut în paginile cotidianului Ziarul de Iaşi: Expediţie tragică în munţi: Moartea unui profesor iubit de studenţi

Toate indiciile privind moartea lectorului Iulian Cătălin Stângă, cadru didactic de la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, conduc spre un accident nefericit. În dimineaţa zilei de 5 august, acesta s-a pornit împreună cu grupul de studenţi pe care îi coordona în această excursie de practică pe un traseu care leagă lacul Bucura de Şaua Judele din traseul spre Vârful Retezat.

Din mărturiile celor care au fost alături de profesor vremea se arătase bună în ultimele zile, iar drumul părea sigur. Cu cât s-a avansat spre Şaua Judele, poteca începea să se îngusteze, iar studenţii s-au încolonat: în faţă mergea Alin Mihu-Pintilie, doctorand, cel de-al doilea responsabil cu drumeţia, în spatele lui veneau, în şir indian, studenţii. Ultimul din coloană era lectorul Iulian Cătălin Stângă, încărcat cu un rucsac voluminos şi greu, despre care reprezentanţii salvamontiştilor şi ai jandarmilor spun că a contribuit la căderea sa.

„Am fost acolo, dar mai multe lucruri decât poziţia oficială a salvamontului nu vă pot oferi. A alunecat de pe potecă şi a căzut în gol. Vremea a fost foarte bună în toată perioada, dar ne-a prins o ploaie pe traseu, când ne pornisem era vremea bună. Totul a fost bine planificat. E vorba de ploi convective care se formează instantaneu şi durează puţin timp. Ne-a prins pe potecă fix în momentul acela“, povesteşte Alin Mihu-Pintilie.

Citeste si Firul tragediei din Retezat. Ce l-a împins pe lectorul de la Geografie în prăpastie

Ploaia care s-a pornit din senin i-a surprins pe studenţi şi pe cele două cadre didactice pe un traseu care, odată plouat, s-a dovedit a fi alunecos şi periculos. Salvamontiştii au dedus ulterior că lectorul Iulian Cătălin Stângă a alunecat şi din cauza greutăţii rucsacului nu a putut să se redreseze la timp înainte să cadă în gol, într-o prăpastie de aproximativ 100 de metri adâncime, când erau pe Vârful Judele, la 2.000 de metri altitudine. Din mărturiile oferite de către studenţi anchetatorilor, aceştia nu au apucat să îl vadă căzând, ci au auzit doar strigătele, moment în care au sunat la 112, în jurul orei 15.45.

O intervenţie de zece ore

„Apelul la 112 a venit de la un student în jurul orei 15.45. Traseul era dificil, a plouat destul de mult, nu erau condiţii bune de drumeţie. Înainte să cadă, mergea pe o porţiune îngustă de drum, unde era alunecos din cauza precipitaţiilor. A căzut într-o râpă de aproximativ 100 de metri“, a declarat pentru Ziarul de Iaşi sublocotenentul Lucian Stoichiţoiu, de la de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal“ din Hunedoara.

Acesta spune că precipitaţiile care au urmat în ziua respectivă au îngreunat şi mai mult misiunea de căutare. Salvamontiştii şi jandarmii au făcut aproape 10 ore din momentul pornirii de la bază şi până când s-au întors, lăsând în drumul lor de întoarcere trupul neînsufleţit al lectorului la sediul Serviciului Judeţean de Medicină Legală din Hunedoara.

„După ora 12 noaptea acesta a fost predat la medicină legală, în rest misiunea a mers bine, băieţii au ajuns acasă la 3 dimineaţă. Am sprijinit şi o parte dintre studenţi să ajungă la Poiana Telegii, în timp ce restul au rămas pentru noapte la tabăra din zona lacului Bucura, pentru că nu au mai putut să meargă“, a declarat Dorel Oprisoni, reprezentant al Serviciului Public Judeţean Salvamont din Hunedoara.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă

De coordonarea evenimentelor de la Iaşi s-a ocupat prof.dr. Doru Toader Juravle, directorul Departamentului de Geografie. Acesta susţine că s-a discutat la nivelul instituţiei de învăţământ superior şi familia va fi ajutată atât cu transportul lectorului Iulian Cătălin Stângă înapoi în Moldova, cât şi cu parte din cheltuielile de înmormântare. În ceea ce priveşte aceste tipuri de excursii-practică, profesorul Juravle explică faptul că o delegaţie care însoţeşte studenţii este formată din două cadre didactice şi încă unul de rezervă, în cazul în care unul dintre cei doi pierde trenul sau nu mai poate merge din cauza unor probleme. „Din ce am înţeles eu lucrurile se desfăşurau normal şi se întorceau pe ruta Şaua-Bucura. Alin Mihu-Pintilie era în faţă, cum se obişnuieşte, pentru a putea determina care sunt eventualele probleme pe traseu şi Iulian Stângă venea în spate, pentru ca nimeni să nu rămână în urmă. S-au îndepărtat, iar la un punct de pe traseu au trecut toţi studenţii şi au auzit cu toţii strigăte din spate“, a explicat prof.dr. Doru Toader Juravle.

Directorul Departamentului de Geografie susţine că pentru a ajuta familia în faţa dificultăţilor financiare apărute după acest accident tragic, existând şi credite contractate, va veni un ajutor financiar suplimentar din partea universităţii, „pentru că peste aceste moment se poate trece mai simplu, peste durerea provocată de pierderea omului nu“.

Astfel, trupul va fi adus mâine la Bogdăneşti, judeţul Vaslui, oraşul său natal, unde familia a hotărât că va avea loc înmormântarea. În cursul dimineţii zilei de mâine va avea loc şi necropsia la Hunedoara, iar maşina va pleca după prânz spre Vaslui. Nu se ştie încă dacă profesorul va fi adus la universitate, pentru a fi depus în Sala Paşilor Pierduţi astfel încât studenţii şi colegii săi să îşi poată lua rămas bun. Conform reprezentanţilor universităţii, înmormântarea va avea loc în ziua de sâmbătă, fiind condiţionaţi şi de vremea foarte caldă de afară.

„Nu lăsa niciodată un student în urmă“

Studenţii şi profesorii de la facultate au doar cuvinte de laudă la adresa lectorului Iulian Cătălin Stângă. Prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, prorector al UAIC, vorbeşte despre Iulian Cătălin Stângă ca despre un „băiat de ispravă, de nădejde“, pe care orice profesor sau student se putea baza. „Era un bun cadru didactic, talentat şi în munca de cercetare şi cred că în viitor putea să aspire şi la funcţii administrative pentru că era priceput în managementul proiectelor. Îmi pare rău şi suntem consternaţi de ceea ce s-a întâmplat, mai ales că era un băiat cu multe experienţe de acest gen, a mai fost în astfel de zone“, a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu.

Studenţii spun că lectorul era unul dintre cei mai „de gaşcă“ profesori, o persoană meticuloasă şi foarte bine organizată, care scoatea tot ce era mai bun din cei care participau la cursurile sale. „Da, mi-a fost profesor, şi încă unul foarte bun. Dacă stau să mă gândesc bine, era unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi profesori din facultate, era «băiat de gaşcă» şi am numai cuvinte de laudă la adresa dumnealui. Mereu în excursii era fain şi toată lumea se simţea bine cu el“, a declarat Andrei Mercaş, unul dintre studenţii de la Geografie.

Anamaria Tucă l-a avut pe Iulian Cătălin Stângă profesor între 2004 şi 2006, când era intrat de scurt timp în sistem. „A fost un om deosebit şi un prieten pentru noi. A ştiut să se apropie de noi şi să ne pună să ne ţinem de carte. Am avut şi plăcerea de a merge în excursii cu el, era foarte bine organizat, ne spunea tot timpul ce să ne luăm la noi, în detaliu, insista până şi asupra bomboanelor, pe care le luam pentru a avea energie. Nu lăsa niciodată un student în urmă“, a declarat aceasta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri