Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Una dintre cele mai frumoase clădiri din Iaşi - biserica acoperită cu aur

GALERIE
biserica lipoveneasca iasi (1)biserica lipoveneasca iasi (2)biserica lipoveneasca iasi (3)biserica lipoveneasca iasi (4)biserica lipoveneasca iasi
  • biserica lipoveneasca iasi (1)
  • biserica lipoveneasca iasi (2)
  • biserica lipoveneasca iasi (3)
  • biserica lipoveneasca iasi (4)
  • biserica lipoveneasca iasi
- +

Biserica lipovenească din Iaşi este o biserică a creştinilor ortodocşi de rit vechi (ruşi staroveri) din Iaşi, care a fost construită în secolul al XIX-lea pe locul unde a existat anterior o biserică mai veche, din bârne. Biserica lipovenească se află pe Splai Bahlui nr. 4, pe malul stâng al râului Bahlui, în apropiere de Podu Roş.

Primii lipoveni (ruşi staroveri) au venit în Moldova pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, fiind alungaţi de către ruşi din cauza faptului că s-au opus reformei bisericeşti iniţiate de către ţarul Alexei I (tatăl lui Petru cel Mare) şi de patriarhul Nikon al Rusiei (1652–1658), reformă cunoscută sub denumirea de raskol.

Pentru a asigura continuitatea slujbelor în perioada reclădirii bisericii, a fost construit Paraclisul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, unde se mai fac şi astăzi slujbe, mai ales în sezonul de iarnă, biserica mare fiind greu de încălzit.

Între anii 1872-1882 s-au efectuat lucrări de restaurare şi extindere a locaşului de cult al ruşilor staroveri, după planurile arhitectului român Ştefan Emilian (1819-1899) şi sub supravegherea starostelui lipovean Vasile Fomin. Banii necesari reconstrucţiei bisericii au fost obţinuţi prin subscripţie publică. Biserica a fost sfinţită în anul 1882.

În urma rectificării albiei Bahluiului în zona municipiului Iaşi, din perioada 1911-1913, Biserica lipovenească se află pe malul stâng al Bahluiului. Lucrări de reparaţii ale bisericii au avut loc în anii 1959 şi 1989, prin contribuţia enoriaşilor lipoveni. Biserica lipovenească din Iaşi a suferit avarii importante în urma cutremurului din 4 martie 1977.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004.

Deoarece acoperişul din tablă data din perioada anilor 1954-1955 şi era într-o stare avansată de degradare, preotul paroh Vasile Huşleag a decis în octombrie 2008 să-l înlocuiască.

orind să păstreze stilul rusesc şi originalitatea acestei biserici (singura din Iaşi cu şapte turle), parohul a cumpărat din Ucraina tablă din inox poleită cu aur. Comunitatea lipovenească locală a reuşit să strângă 25.000 euro, cu care parohul a cumpărat peste 220 de coli de tablă, preţul unei coli fiind de aproximativ 100 de euro. Preotul nu a avut bani pentru a cumpăra tablă cu care să acopere toate cele şapte turle şi astfel se intenţiona acoperirea doar a cinci turle cu tablă poleită cu aur.

La începutul anului 2009 a început înlocuirea acoperişului. Lucrările au fost realizate de meşterul Neculai Ciocan şi echipa sa. În lipsa unui specialist în lucrul cu acest gen de tablă, muncitorii au stricat câteva zeci de coli de tablă în timpul prelucrării şi montării. Au fost aduşi specialişti din Ucraina pentru a le arăta muncitorilor români cum să prelucreze şi să monteze tabla aurită.

La sfârşitul anului 2009, lucrările de înlocuire a tablei au fost finalizate, reuşindu-se acoperirea tuturor celor şapte turle. La acel moment, Biserica lipovenească din Iaşi era a doua biserică din Moldova care avea acoperişul poleit cu aur (după Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Cajvana, acoperită cu tablă provenită din Ucraina, care a costat 250.000 lei). În Evul Mediu, Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Iaşi a avut dantelăria exterioară suflată cu aur de sus până jos.

Aflaţi amănunte de AICI.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri