Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO „Unde-ai făcut tu, măi, revoluţie? La Grajduri?“

GALERIE
foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6531foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6512foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6515foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6515foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6526
  • foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6531
  • foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6512
  • foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6515
  • foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6515
  • foto DAN LUCA  -revolutionari, revolutie  -  6526
- +

Evenimentele de comemorare a 25 de ani de la revoluţie au fost presărate ieri cu momente acide, din cauza disensiunilor dintre numeroasele organizaţii ieşene de revoluţionari. Unul dintre participanţi a refuzat placheta oferită de prefect.

La 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, asociaţiile de revoluţionari au încheiat un armistiţiu de două ore. Organizaţiile care îi regrupează pe ieşenii participanţi la revoluţie au comemorat în comun împlinirea unui sfert de secol de la prăbuşirea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

GALERIE FOTO I

„Este foarte greu să vorbeşti despre 1989. Este o implicare afectivă, aproape fizică, atunci când rememorăm ce am făcut fiecare dintre noi. Poate pentru mulţi, ceea ce au făcut atunci a fost un simplu joc al întâmplării, iar reuşita finală este ceea ce avem acum. Nu toate lucrurile arată cum ne-am dorit. Dar tot ce s-a făcut aparţine poporului român, celor care s-au oferit jertfă numai pentru a obţine distrugerea dictaturii Ceauşescu, care a fost dezideratul comun. Tot ce a urmat aparţine tuturor. Revoluţia nu putea fi făcută de 20, 50, 100 de oameni câţi au ieşit întâi“, a rezumat Doru Ţigău, preşedintele de onoare al filialei ieşene a Asociaţiei „22 Decembrie“.

GALERIE FOTO II

Manifestările comemorative de ieri au debutat cu împărţirea a aproximativ 100 de plachete şi diplome participanţilor ieşeni la evenimentele din 1989. Conform precizărilor prefectului Dan Cârlan, lista beneficiarilor a fost întocmită de comun acord cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor de revoluţionari, pentru a evita eventualele manifestări de orgoliu. Numeroşi dintre cei care urmau să le primească au lipsit, iar unul dintre revoluţionari a refuzat placheta oferită de prefect. „M-am săturat de primit plachete. Ori 5 ani, ori 10 ani, ori 25, ce contează? Nu noi suntem importanţi pentru autorităţi, ci cum ies ei în poză“, a spus Ştefan Coţovanu. Cu tot armistiţiul formal, pe holul de la parterul Prefecturii nu au lipsit acuzele şi contestările reciproce ale rolului jucat în decembrie 1989. „Unde-ai făcut tu, măi, revoluţie? La Grajduri?“, a fost una din replicile auzite printre participanţii la manifestare. Şi după finalul momentelor oficiale, organizaţiile de revoluţionari au plecat fiecare la alt local pentru a servi masa.

Slujba religioasă din dreptul crucii din faţa Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc“ s-a desfăşurat după acelaşi tipar ca în alţi ani. Doar Prefectura a fost reprezentată la vârf, din partea Consiliului Judeţean participând doar vicepreşedintele Alin Aivănoaei, iar Primăria fiind reprezentată prin viceprimari. Discursurile oficialităţilor au fost turnate după acelaşi calapod, atât prefectul, cât şi vicele CJ şi viceprimarul Mihai Chirica vorbind despre „certificatul de naştere a societăţii democratice“ reprezentate de revoluţie, despre recunoştinţa datorată participanţilor şi despre faptul că oamenii au început să uite momentul decembrie 1989. „Să nu uităm niciodată că, atunci, tineri şi mai puţin tineri s-au jertfit. Să ne amintim că în genunchi au spus Tatăl Nostru şi au jurat credinţă patriei. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe ei şi pe familiile lor. Dumnezeu să-i ierte pe cei care au murit şi să ne ierte şi pe noi“, a spus Chirica. Acesta a acordat la rândul său trei plachete simbolice unor organizaţii de revoluţionari. După revoluţionarul Doru Ţigău, a vrut să ţină un descurs şi Neculai Kania, participant la evenimentele din 1989. Acesta a fost însă oprit de prefect, trecându-se la depunerea de coroane de flori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri