Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fugar din spital, găsit îngheţat de frig pe câmp în spate la Antibiotice

GALERIE
ambulanta Foto jurnaluldebuzau.ro
  • ambulanta Foto jurnaluldebuzau.ro
- +

Frigul de joi noapte a adus la Urgenţe nu mai puţin de opt persoane fără adăpost rebegite de frig. Unii dintre ei vin la spital doar să stea peste noapte, dimineaţa plecând iar pe străzi.

Frigul a adunat iar oamenii străzii în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spi­ridon“ din Iaşi. Noaptea trecută, opt persoane fără un acoperiş deasupra capului s-au adăpostit în UPU, până la sosirea dimineţii. Două dintre ele au rămas internate, din cauză că se aflau în şoc hipotermic, cu temperaturi corporale scăzute. Ambii pa­cienţi au fost găsiţi căzuţi în câmp deschis.

Unul dintre ei, în vârstă de 69 de ani, avea o hipotermie uşoară, cu 31 de grade Celsius, însă celălalt, în vârstă de 48 de ani, era aproape îngheţat de frig. Bărbatul a fost găsit în apropiere de Antibiotice şi, din primele informaţii, se pare că în noaptea de joi spre vineri fugise din Spitalul de Pneumoftiziologie, unde era internat pentru tratarea unei afecţiuni mai vechi. Pacientul a fost adus la spital în comă, însă evoluţia sa până în prezent este îmbu­curătoare. „Şi pacientul cu hipotermie uşoară a rămas internat în Clinica III Medicală. Celălalt caz a fost semnalat la ora 6 dimineaţa. Bărbatul avea o temperatură medie de 25 de grade Celsius şi s-au de­marat procedurile de încălzire internă şi externă, iar după şase ore temperatura i-a crescut până la 30 de grade. Vom continua procedurile până când va ajunge la o temperatură normală, iar apoi va fi transferat în spitalul din care a fugit, pentru reluarea tratamentului sub care se afla înainte de pleca“, a spus prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD. Medicii apreciază că starea celor doi pacienţi hipotermici evoluează pozitiv. Celelalte şase persoane care au ajuns în UPU au plecat iar pe străzi, la sosirea dimineţii.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, situaţia se repetă în fiecare an odată cu apropierea iernii. În unele cazuri, pacienţii stau în UPU doar ca să se încălzească, dar în altele sunt găsiţi deja în şoc hipotermic şi rămân în spital internaţi.

În intervalul în care sunt spitalizaţi, asistentul social din unitatea medicală ia legătura cu Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) pentru a le găsi un adăpost, măcar temporar. Anul trecut, Poliţia estima că în Iaşi sunt 600 de persoane fără adăpost. Numărul acestora  depăşeşte de două ori numărul de locuri disponibile în cele trei centre de primire ale DAC. Din cei 600 de oameni ai străzilor, aproximativ 200 nu sunt din mu­nicipiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri