Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Funcţionarii căscaţi ne vor costa mai puţin: Greşelile din titlurile de proprietate, soluţionate mult mai repede

GALERIE
registru titluri de proprietate Foto mytex.ro
  • registru titluri de proprietate Foto mytex.ro
- +

Greşelile din titlurile de proprietate vor putea fi modificate administrativ. Până acum acest lucru nu se putea face decât în instanţă, chiar dacă vina aparţinea unui funcţionar.

Proprietarii de terenuri nu vor mai trebui să umble ani de zile prin tribunale pentru a repara greşelile funcţionarilor. Comisia Judeţeană de Fond Funciar (CJFF) a adoptat o hotărâre prin care se poate efectua modificarea pe cale administrativă a titlurilor de proprietate completate greşit.

„În fiecare zi am câte 8-10 solicitări de la diverse case de avocatură care cer rectificări de titluri de proprietate. Sunt foarte multe titluri completate greşit, iar până acum singura variantă era desfiinţarea lor în instanţă şi întocmirea altora. Prin regulamentul aprobat de CJFF se vor putea face modificari referitoare la nume, tarla sau suprafeţe, pe cale administrativă, într-un timp mult mai scurt. Modificările vor fi făcute fără afectarea amplasamentului efectiv al terenului. Nu va fi loc de jonglerii funciare“, a declarat prefectul Dan Cârlan.

Un ordin emis de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară permite modificarea administrativă a titlurilor de proprie­tate în ce priveşte numărul tarlalei sau parcelei, numele autorului dreptului de proprietate, a vecinătăţilor, în cazul în care nu este afectat amplasamentul, şi al suprafeţelor parcelelor fără schimbarea suprafeţei totale.

Dosarul întocmit pentru modificarea titlului de proprietate trebuie să cuprindă o cerere a solicitantului, planul de amplasament şi delimitare a terenului, întocmit de o persoană autorizată, identificatorii cadastrali dacă urmează să fie supuşi modificării, declaraţia autentică a titularului dreptului de proprietate prin care se acceptă şi recunoaşte amplasamentul şi îşi asumă faptul că prin modificarea titlului de proprietate nu este modificat amplasamentul fizic al terenului, copii după actele de stare civilă ale ti­tularului dreptului de proprietate, procesul-verbal de punere în posesie modificat, titlul de proprietate în ori­ginal, hotărârea CJFF privind validarea dreptului de proprietate, avizul Agenţiei Domeniilor Statului, dacă terenul a fost pus la dispoziţia comisiei locale printr-un protocol de predare-primire şi certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciară. Dosarul se depune la comisia locală de fond funciar. Aceasta are un termen de 20 de zile pentru a întocmi un referat prin care se justifică necesitatea modi­ficării titlului de proprie­tate.

Dosarul este trimis apoi către Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI), care în termen de 30 de zile respinge sau aprobă propunerea de modificare a titlului de proprietate. Cu avizul OJCPI, dosarul este înaintat către CJFF spre aprobare. De la data comunicării hotărârii CJFF, OJCPI are 30 de zile la dispoziţie pentru a opera modificările pe titlu. Acesta va fi ridicat de un reprezentant al comisiei locale, spre înmânarea către persoana îndreptăţită.

„Dosarul pleacă de la comună şi se întoarce la comună fără să mai fie nevoie ca omul să alerge la Prefectură sau la OJCPI. Documen­taţia care este solicitată este necesară oricum atunci când se doreşte tranzacţionarea terenului, deci procedura nu este îngreunată. Cam în trei luni situaţia se rezolvă, faţă de un an sau doi, ca până acum. Titlul rămâne acelaşi. Doar se operează modifi­cările aprobate şi se certifică prin semnătură şi ştampilă“, a încheiat prefectul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri