Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

GALĂ EXTRAORDINARĂ la Teatrul din Iaşi. Se strâng fonduri pentru un balerin bolnav

GALERIE
balerin
  • balerin
- +

Cu ocazia marțisorului, duminică, 1 martie, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași, are loc spectacolul de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu după John Lennon, “Imagine all the people”!

Pentru spectacolul de duminică, Gigi Căciuleanu va veni special de la Paris pentru a urca pe scenă alături de trupă.

Prin această gală, împreună cu maestrul coregraf, ne manifestăm solidaritatea față de balerinul Bogdan Nicula, solist la Ballet am Rhein – Düsseldorf și fost prim-solist al Companiei de Balet din Constanța, diagnosticat cu ALS, scleroză laterală amiotrofică. Bogdan Nicula are nevoie urgentă de un transplant de celule stem.

Opera Națională Română Iași pune la dispoziția publicului, în seara spectacolului, o urnă unde se vor putea face donații. De asemena, puteți dona și în conturile deschise de mama artistului, Stela Nicula.

Cont lei : RO 27 BRDE 441 SV 250 658 444 10

Cont euro : RO 55 BRDE 441 SV 252 864 444 10, cod SWIFT BRDEROBU

Gigi Căciuleanu vă invită la un spectacol adresat nu doar ochiului și gândirii, ci și inimii: „Acest spectacol este „spus” într-un limbaj care mi-este propriu, cu felul meu personal de a vedea, de a gândi si de a „face” dans. Idei organizate sub forma unui spectacol de teatru coregrafic, în care cele mai mici detalii sunt tot atât de importante cât si marile explozii de energie. Energie de grup în care se conjugă ca într-o orchestrație cât se poate de minuțioasă, energiile fiecăruia dintre cei de pe scenă. Adresându-se nu numai ochiului, ci și gândirii și, până la urmă, sper, și inimii spectatorului. Mi-aș permite să-l invit pe acesta nu numai să privească sau să judece spectacolul ci să și participe cu imaginația la „soarta” fiecăruia din oamenii de pe scenă … „Imagine all the people” precum ne îndeamnă atât de frumos domnul John Lennon…”.

„Teatrul-Coregrafic” reprezintă un gen propriu maestrului Căciuleanu, elaborat în mai mult de patru decenii de parcurs artistic pe diferite meridiane ale lumii. Spre deosebire de „Dance-Theater” în care se folosesc tehnici de compoziție proprii regiei teatrale, „Teatrul-Coregrafic” poate fi considerat o piesă de teatru concepută de la bun început ca o coregrafie, compusă în limbajul mișcării de dans. Dacă un creator de „Dans-Theater” îi solicită pe dansatori ca pe niște actori, „Teatrul-Coregrafic” le cere actorilor să devină dansatori. Iar în cazul, frecvent, în care interpreții ar fi la bază dansatori profesioniști, le propun acestora să gândească partitura coregrafică mai întâi ca actori pentru ca apoi să acționeze ca dansatori la cel mai înalt nivel. ş….ţ Dat fiind că „Teatrul-Coregrafic” folosește limbajul dansului, am inventat pentru acest nou tip de interpreți o nouă denumire: cea de „DansActori”.

Interpretează soliștii și ansamblul de balet, dar și elevi ai Colegiului de Artă „Octav Bancilă” Iași: Elvis Gache, Sarasa Nagamine, Vlad Mărculescu, Ovidiu Iancu, Lorena Negrea, Pamela Tănasă, Kotomi Hoshino, Mizuki Suzuki, Dumitru Buzincu, Monica Ailiesei, Bogdan Tuluc, Maria Cotorobai, Mălin Galan, Aprofirei Bogdan, Răzvan Vieriu, Anca Andronache, Cătălin Pandel, Dănuț Melenciuc, Roxana Trandaf, Gabi Roșcu, Viviana Olaru, Kurumi Sakamoto.

Gigi Caciuleanu este absolvent al Liceului de Coregrafie din București... A participat la un stagiu de perfecționare la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar în paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani a descoperit dansul de avangardă al celebrei artiste Miriam Răducanu.

În 1973 este angajat în Germania, ca profesor și coregraf la Folkwang Ballet, unde era director Pina Bausch, iar imediat apoi ca profesor la Centrul Internațional de Dans „Rosela Hightower” de la Cannes. În 1974 decide să se stabilească în Franța, ca director al Baletului la „Grand Théâtre de Nancy”. În 1978 înființează și conduce timp de 15 ani, alături de colaboratorul său artistic – actorul, regizorul și scenograful Dan Mastacan, Centrul Coregrafic Național din Rennes, unul din primele din Franța.

În 1993 înființează la Paris, împreună cu Dan Mastacan, Compania „Gigi Căciuleanu”. Între 2001 și decembrie 2012 este coregraf și director artistic al Baletului Național din Chile. În 2007, sub egida Fundației „Art Production”, vede luminile rampei la București trupa „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” susținând turnee până în ziua de azi, atât în țară, cât și în străinătate.

Cu peste 300 de coregrafii la activ, Gigi Căciuleanu își continuă cariera de coregraf invitat la academii de dans peste tot în lume. În 2012 devine Profesor Honoris Causa al Facultății de Arte din Tg. Mureș. În 2014, Opera Națională Română Iași i-a oferit premiul de excelență la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediția a II-a.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Operei, telefon 0332.888.448, e-mail bilete@operaiasi..ro. Prețurile variază între 10 și 60 lei în funcție de locul din sală. La acest spectacol este interzis accesul copiilor sub 7 ani.

 CITIŢI ŞI:

Cine este balerinul din America care vine special pentru Gala Extraordinară a Operei Iaşi

A făcut balet mai peste tot în lume, Londra, Paris, America, iar acum este colaborator cu Opera din Sibiu şi Iaşi. Până recent a fost prim balerin la Opera din Bucureşti. A venit la Iaşi special pentru Gala Extraordinară de 1 martie, un spectacol marca Gigi Căciuleanu, care va avea loc duminică, la Teatrul Naţional, de la ora 18.30.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri