Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gaudeamus, 750 de evenimente plus Klaus Iohannis

GALERIE
Klaus Iohannis la Targul Gaudeamus
  • Klaus Iohannis la Targul Gaudeamus
- +

Votul diasporei din al doilea tur al alegerilor prezidentiale nu a contribuit doar la transformarea lui Klaus Iohannis din primar al Sibiului in presedinte al Romaniei, ci a ajutat, prin ricoseu, si la promovarea editiei de anul acesta a Targului International Gaudeamus – Carte de invatatura. Niciodata pana acum, un astfel de eveniment nu a mai beneficiat de atatea ore de transmisie TV in direct, de stiri in prime time si de comentarii.

Motivul pentru care presa a fost atat de interesata de editia a XXI-a, care se desfasoara intre 19 si 23 noiembrie, a fost simplu: in prima zi si-a lansat volumul autobiografic insusi Klaus Iohannis, noul presedinte ales al statului. Momentul a batut toate recordurile din domeniul editorial, daca luam in calcul ca au participat la aceasta lansare peste 3.000 de persoane care au cumparat circa 3.000 de exemplare si care au asteptat la coada peste cinci ore, pentru a obtine un autograf de la noul sef de stat si scriitor. Spre uimirea chiar si a celor care s-au asezat la rand fara prea mari sperante, Klaus Iohannis a ramas la targ, prelungind programul Gaudeamus si folosind doua pixuri, pana cand a semnat si ultimul exemplar ce i s-a pus in fata.

Pas cu pas, cartea in care Klaus Iohannis isi descrie viata, a fost publicata de Editura Curtea Veche inca de la inceputul acestui an, dar pentru ca „neamtul“ era doar primar al Sibiului nu a starnit un interes deosebit. Lucrurile s-au schimbat complet dupa 16 noiembrie, asa incat miercuri, in prima zi a targului, pe fondul entuziasmului deosebit de dupa alegeri, tirajul s-a epuizat.

Totusi, cei care au cumparat volumul s-ar putea sa fie dezamagiti, dupa cum a recunoscut chiar Klaus Iohannis. „Ceea ce n-o sa gasiti este senzationalul, sunt un om nesenzational, nu am evenimente senzationale de dezvaluit. Nu cred ca senzationalul este important in politica. Departe de mine sa dau lectii, nu este nici un mijloc de a transmite o reteta a succesului“, a mentionat acesta.

Pe de alta parte, noul presedinte ales a reusit deja sa provoace o dezbatere printre noii sai fani, doar cu o mica fraza. „Nu exista alta reteta a succesului decat cea spusa de Einstein: 99% transpiratie, 1% inspiratie. De atunci nu s-a schimbat nimic“, a declarat fostul primar, asa ca imediat pe Facebook, mai multe voci i-au reprosat ca de fapt respectivul citat ii apartine lui Thomas Edison. 

Interesant este ca, daca la targ, volumul tiparit a costat doar 15 lei, la magazinele online, cartea in format e-book costa chiar mai putin, doar 5,17 lei, pret redus.

Carti la 1 leu

De altfel, cartile ieftine nu au lipsit nici la editia din acest an. La Editura Aramis, volumele pentru copii pot fi achizitionate la preturi incepand de la 1 leu. Curtea Veche ofera reduceri intre 65% si 90%. La standul Editurii Litera, vizitatorii vor gasi carti pentru copii si pentru adulti cu reduceri de la 25% pana la 70%. Volumele au astfel preturi pornind de la 5 pana la 120 de lei pentru enciclopedii si dictionare. In fine, la Editura All, cumparatorii pot achizitiona carti la 5 lei, 10 lei sau 15 lei, iar Editura Nemira are pe toata perioada targului reduceri cuprinse intre 30 si 50% la toate cartile.

Daca in alti ani, editurile s-au rafuit in volume despre Suleyman Magnificul, de exemplu, vedeta de anul acesta este Patrick Modiano, scriitorul francez castigator al Premiului Nobel pentru Literatura 2014. Atat editurile mari, cat si cele mai mici au venit cu propuneri de volume ale acestuia. Astfel, Editura Polirom ii publica in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom“ doua volume: Bulevardele de centura si Calatorie de nunta, Editura Art a publicat o noua editie a romanului In cafeneaua tineretii pierdute, iar Humanitas a venit la targ cu Strada Dughenelor Intunecoase.

20% reducere la Polirom

Editurile Polirom si Cartea Romaneasca participa la cea de-a XXI-a editie a Targului International de Carte Gaudeamus cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%). 34 de noi titluri sunt lansate la aceasta editie a targului. Printre volumele lansate in acest weekend la Romexpo se numara Literatura in totalitarism 1959-1960. Vol VI. La rascruce de generatii, de Ana Salajan, Fetita care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu, Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Editia a II-a revazuta si adaugita, de Andrei Oisteanu.

De asemenea, Cad castane din castani. Amintiri de ieri si azi, de Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu, si Harald si luna verde, de Nora Iuga vor inchide seara de sambata.

Ultima zi a targului va fi deschisa de lansarea Dictionarului polon-roman, de Constantin Geambasu, Cristina Godun, Anda Mares, Nicolae Mares. Invitati: Maja Wawrzyk, Marek Szczygie?, Ambasadorul Republicii Polone, prof. univ. dr. Mihai Mitu, dr. Nicolae Mares, prof. univ. dr. Constantin Geambasu. Urmeaza Cateva lucruri despre tine, de Florin Irimia, AnaBASis, de Bogdan-Alexandru Stanescu, si America de peste progrom, de Catalin Mihuleac.

- Rusia este invitatul de onoare al editiei din 2014 a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura.

- peste 400 de expozanti sunt prezenti la evenimentul care se desfasoara in pavilionul central al Romexpo, in Bucuresti.

- 750 de evenimente sunt organizate la editia a XXI-a Gaudeamus.

- o Dacia Logan este Marele Premiu al Tombolei Gaudeamus, al carei castigator va fi stabilit prin tragerea la sorti a biletelor si a abonamentelor de intrare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri