Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Găurile negre din tinerețea Univeruslui au devenit supermasive într-un interval de timp relativ scurt

GALERIE
Gaura neagra Foto space.com
  • Gaura neagra Foto space.com
- +

Doi astrofizicieni israelieni au anunțat că au descoperit o posibilă modalitate de creștere a găurilor negre din tinerețea Universului, dezvoltate în timp relativ rapid până la stadiul de găuri negre supermasive, aflate în prezent în centrul acumulărilor galactice, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Science, transmite SPACE.com.

Tal Alexander și colegul său Priyamvada Natarajan, de la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel, susțin că au descoperit modul în care găurile negre din tinerețea Universului au putut crește până au ajuns să fie supermasive, iar astfel de acumulări de masă sunt posibile în situații ideale în care nu se formează discuri de acreție sau acumulare în jurul găurilor negre.

Găurile negre s-ar fi dezvoltat incredibil de rapid în tinerețea Universului, crescând exponențial în masă de-a lungul timpului până la statutul de găuri negre supermasive, conform unui model computerizat de simulare a nașterii și evoluției acestor monștri galactici realizat de cercetători israelieni.

Găurile negre dispun de o forță gravitațională atât de puternică, încât nici măcar particulele de lumină, fotonii, nu pot evada de sub imperiul acesteia. În general, găurile negre se formează după ce stele supermasive sfârșesc în explozii de tip supernovă, explozii care prăbușesc nucleul stelar în sine, transformându-l într-un obiect cosmic incredibil de dens.

În centrul majorității galaxiilor din Univers, dacă nu chiar în centrul fiecărei galaxii din cosmos, se află astfel de găuri negre supermasive care au mase de miliarde de ori mai mari decât a Soarelui. Astfel de găuri negre monstruoase au existat încă din copilăria Universului, la aproximativ 800 de milioane de ani după Big Bang, explozia primordială care a dus la nașterea spațiului și timpului.

În cazul găurilor negre care se formează în prezent, existența unor formațiuni așa cum sunt discurile de acreție sau de acumulare le limitează viteza de creștere. Aceste discuri de gaz și praf cosmic care sunt consumate de găurile negre pot împiedica dezvoltarea rapidă a acestor monștri cosmici în două moduri. În primul rând, pe măsură ce materia dintr-un disc de acreție se apropie de gaura neagră, procesul de înghițire al materiei din alte surse în afara discului de acreție este încetinit, producându-se un fel de "blocaj în trafic". În al doilea rând, particulele de materie se ciocnesc între ele în cadrul acestui blocaj și ajung la temperaturi foarte ridicate, generând explozii de radiații gamma care îndepărtează o parte din gazul și praful cosmic acumulate în jurul găurii negre.

"Găurile negre nu absorb materia în mod activ - nu acționează asemenea unor aspiratoare cosmice", explică Tal Alexander, coordonatorul acestui studiu.

"O stea sau un nor de gaze se pot afla pe o orbită stabilă în jurul unei găuri negre, la fel cum Pământul se află pe o orbită stabilă în jurul Soarelui, fără a cădea în gaura neagră. De altfel, este chiar dificil să ne imaginăm o metodă eficientă de a introduce materie într-o gaură neagră la o rată suficient de mare pentru a duce la o creștere rapidă a masei găurii negre", a mai declarat el pentru Space.com.

Cei doi oameni de știință au pornit de la un model al unei găuri negre de zece mase solare, aflată într-un cluster în care se află mii de stele. În cadrul simulării computerizate, ei au "hrănit" această gaură neagră cu un flux continuu de gaz dens, rece și opac.

"Universul tânăr era mult mai mic și implicit mult mai dens decât Universul din prezent", conform lui Alexander.

Forța gravitațională a numeroaselor stele din jurul găurii negre o fac pe aceasta să se miște haotic, zigzagat, iar această mișcare previne formarea unui disc de acreție sau acumulare. Astfel, materia cade în gaura neagră din toate părțile, în loc să intre pe o traiectorie circulară în jurul găurii negre, în cadrul discului de acreție, de unde s-ar fi scurs spre gaura neagră într-un ritm mult mai lent.

În cadrul simulării computerizate a fost observată o creștere super-exponențială a masei găurii negre, care ajunge de la 10 mase solare până la peste 10 miliarde de mase solare în interval de timp relativ scurt, la doar 1 miliard de ani după producerea exploziei primordiale, Big Bang.

În cadrul unor studii viitoare, oamenii de știință și-au propus să afle dacă astfel de creșteri super-exponențiale ar putea să se producă și în cazul unor găuri negre tinere, apărute recent. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri