Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

General britanic: Un război cu Rusia este iminent

GALERIE
war
  • war
- +

Primele confruntări directe vor începe în 2017, consideră expertul militar.

Un fost comandat de rang înalt al NATO afirmă că Occidentul se îndreaptă spre un război cu Rusia, scrie The Guardian, preluat de hotnews.ro. Generalul britanic în rezervă Sir Alexander Richard Shirreff, care a fost comandant suprem adjunct al forţelor NATO în Europa, crede că Rusia va anexa noi teritorii în estul Ucrainei, va deschide un coridor terestru spre Crimeea şi va invada ţările baltice. Într-o carte publicată ieri, "2017: The War With Russia", Shirreff argumentează ca evenimentele din Crimeea au distrus cadrul creat după Războiul Rece şi au creat drumul spre începerea unui conflict ale cărui prime scene ar urma să se deruleze încă de anul viitor.


Generalul spune că Rusia, în încercarea de a scăpa de ceea ce ea consideră a fi încercuirea NATO, va anexa noi teritorii în estul Ucrainei, va deschide un coridor terestru spre Crimeea şi va invada Estonia, Lituania şi Letonia. "Sunt  convins că Putin vrea să vadă Rusia o mare putere din nou. Sunt convins că va folosi orice ocazie pentru a realiza acest lucru", scrie Shirreff.


The Guardian notează că Shirreff, care a fost comandant adjunct al NATO în Europa din 2011 până în 2014, îşi riscă reputaţia prin astfel de predicţii îndrăzneţe. El susţine însă că scenariul sau se bazează pe experienţa acumulată în cadrul NATO în ceea ce priveşte scenariile de simulare a potenţialelor conflicte.
În opinia sa, evenimentele vor începe să se deruleze încă de anul viitor, dacă nu vor fi făcuţi paşii necesari pentru evitarea acestui conflict. Generalul insistă asupra faptului că menţinerea factorului de disuasiune nucleară este esenţială. "Să nu ne facem nicio iluzie - utilizarea armelor nucleare de către Rusia este adânc înrădăcinată în strategia militară a Moscovei". Fostul comandant NATO consideră că Rusia este în prezent cel mai periculos adversar al Occidentului şi consideră că preşedintele Vladimir Putin poate fi oprit doar dacă Vestul realizează că există o posibilitate reală de război şi ia măsuri urgenţe. În carte, generalul critică Marea Britanie pentru "emascularea" capacităţilor militare convenţionale, mizând pe faptul că scena internaţională nu se va deteriora.


"Marea Britanie este acum prea puţin diferită faţă de orice altă democraţie socială europeană semipacifistă, mai interesată în protejarea bunăstării şi a profiturilor decât în menţinerea unei apărării adecvate", spune el.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri