Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Generalul Oprea, premier în locul lui Ponta

GALERIE
ponta oprea
  • ponta oprea
- +
Victor Ponta a anunţat ieri prin intermediul reţelei de socializare Facebook că va fi externat, dar nu poate să îşi reia activitatea în următoarele zile. El îi solicită preşedintelui să îl încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru.
Premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval. Oprea va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern. Într-un mesaj postat pe Facebook, Ponta, aflat la spitalul din Istanbul, nu precizează cât anume va mai sta în Turcia, spunând doar că medicii au decis că poate fi externat, dar că trebuie ca, în următoarele 7 zile, să parcurgă zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere. Surse apropiate premierului precizau, înaintea acestui mesaj, că Ponta nu va reveni duminică în ţară, ci va mai rămâne în Turcia, pentru o perioadă estimată la aproximativ o săptămână. "Ulterior acestor proceduri, va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni", a scris Ponta pe Facebook. El precizează că, în aceste condiţii, luni dimineaţa îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea ca, în baza articolului 107 din Constitutuţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de prim-ministru, inclusiv conducerea şedinţelor de guvern, în această perioadă. În scrisoarea pregătită să-i fie transmisă lui Iohannis, premierul Ponta arată că, la 15 iunie, a suferit o intervenţie chirugicală, care nu putea fi amânată, la piciorul stâng, iar tratamentul post-operator impune imobilizarea sub supraveghere medicală, motiv pentru care îi cere să îl acorde vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru începând cu 22 iunie şi până la momentul în care el îşi va relua activitatea.
 
Opoziţia îi cere demisia
 
Premierul Victor Ponta bate în retragere într-o variantă nedemnă prin delegarea vicepremierului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, dorind să cumpere timp, dar fiind un "fel de autosuspendare", afirmă copreşedintele PNL Alina Gorghiu, adăugând că Ponta ar trebui să demisioneze astăzi. "Victor Ponta bate în retragere, într-o variantă nedemnă. În ciuda unei situaţii medicale, cred că prim-ministrul Victor Ponta doreşte să cumpere timp, negăsind o altă ieşire din situaţia gravă în care ne-a pus. E un fel de autosuspendare, după ce a încercat toate tertipurile posibile şi imposibile", a scris Gorghiu pe Facebook. La rândul lor, oficialii Partidului Mişcarea Populară manifestă înţelegere şi compasiune pentru problemele medicale ale oricărui cetăţean român, în particular pentru cetăţeanul Victor Ponta, dar nu este clar de ce a plecat în Turcia exact când trebuia să se prezinte la DNA şi de ce medicina românească nu este bună pentru el. "De ce abia astăzi a apărut un comunicat oficial al Guvernului, după o săptămână în care Victor Ponta dispăruse, pur şi simplu din ţară? Pentru premierul unei ţări, comunicarea pe reţele de socializare, fără garanţia că este autentică, nu poate fi acceptabilă", transmite PMP într-un comunicat în care cere demisia lui Ponta până la rezolvarea problemelor penale.
 
Plumb: PSD susţine interimatul lui Oprea
 
PSD are încredere şi susţine interimatul liderului UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, la conducerea Guvernului, a transmis ministrul Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. "I-am urat primului-ministru Victor Ponta însănătoşire grabnică şi l-am asigurat că, împreună cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea, vom asigura cu toţii o funcţionare foarte bună a actului de guvernare, susţinând toate proiectele începute deja. Avem încredere şi susţinem interimatul în fruntea Guvernului de către viceprim-ministrul Gabriel Oprea. Guvernul funcţionează, cu toţii ştim ce avem de făcut pentru a continua buna guvernare şi pentru a lua cele mai bune măsuri şi soluţii pentru creşterea bunăstării românilor-miza cea mai importantă a acestei perioade. Partidul Social Democrat este alături de Victor Ponta şi îl asigurăm că activitatea guvernamentală nu va fi afectată. Cetăţenii României trebuie să ştie că suntem o ţară stabilă, ne aflăm într-o situaţie economică şi socială foarte bună, iar instituţiile României sunt perfect funcţionale", afirmă Plumb într-un comunicat.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri