Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Genocidul tăcut

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Cum se face că mii de teste au ieşit negativ, după ce în spitale se dezinfecta cu apă chioară? Asta este întrebarea.

Iţele scandalului din sănătate privind diluarea dezinfectanţilor de către firma Hexi Pharma sunt departe de a fi dezlegate. După săptămâni de la declanşarea dezvăluirilor, s-a scrijelit foarte puţin pielea alunecoasă a unei caracatiţe imense şi s-a dezvăluit puţin din dimensiunea unor practici înfiorătoare. Amploarea aceastei catastrofe de stat, cu implicaţii de viaţă şi de moarte asupra fiecărui pacient, încă este ţinută sub obroc. Ochii instituţiilor au fost închişi organizat la amploarea infecţiilor nozocomiale din spitale, ceea ce a pus în pericol viaţa cetăţenilor într-un mod sistematic şi  pe scară largă. Un genocid tăcut al celor care ştiau, o complicitate ucigaşă a celor care n-au vrut să vadă.

Cum au fost lăsate şi impuse pe piaţă produsele Hexi Pharma, cum funcţionează cartelul firmelor prin care se fac achiziţiile este o problemă, dar nu cea mai importantă. Pe lângă Hexi Pharma, vinovaţii cei mai importanţi sunt cei din sistemul sanitar, care au luat probe timp de cinci ani şi au făcut teste ca să vadă dacă există viruşi şi bacterii. Cum se face că mii de teste ieşeau negativ, după ce se dezinfecta cu apă chioară? Asta este întrebarea. Până unde se merge cu muşamalizarea, cu raportările false făcute pe picior, ca spitalele să iasă bine la evaluări şi care sunt complicii din sistemul medical şi administrativ al fiecărui spital? În fond, oamenii din sistem s-au blindat cu hârtii semnate şi contrasemnate pentru a justifica ridicarea unor salarii cu riscul pierderii unor vieţi? Avem oare statistici reale, credibile despre câţi oameni au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti?

Până atunci, ce recunoaşte statul din această mizerie (încă neridicată de adormitul preşedinte Johannis la o problemă de securitate naţională) este infim. Încă traversăm etapa amneziilor, ridicărilor din umeri şi naivităţilor trucate. Fiecare instituţie şi responsabil încearcă să se spele rapid pe mâini. SRI pretinde că ştia ceva, dar nu prea înţelegea ştiinţific efectul unor dezinfectanţi diluaţi. Fiindcă şi principalul serviciu secret se spălă pe mâini cu apă chioară. SRI recunoaşte că a cumpărat, la rându-i, pentru unităţile spitaliceşti proprii, de la Hexi Pharma, deşi, pe de altă parte, ar fi informat de sute de ori despre infecţiile nozocomiale din spitale. Concluzia: nici SRI nu a fost în stare să facă legătura între cauză şi efect. La un moment dat, însă a observat nişte probleme. Întrebare: şeful de la spitalul SRI, sau managerul de acolo, s-a dus la Parchet să facă o plângere penală? Mai ales că la MapN şi la SRI există laboratoare acreditate care pot testa concentraţia dezinfectanţilor. Ce mai ascunde, nu ştie sau nu înţelege SRI din informările pe care pretinde că le transmite autorităţilor în chestiuni sanitare? Fiindcă există în domeniul sănătăţii probleme şi mai grave decât dezinfectanţii.

Tragic, amnezia este totală. Consilieri prezidenţiali, însuşi Raed Arafat, foşti miniştri ai sănătăţii nu-şi aduc aminte despre informările SRI. Cum poţi să nu-ţi aminteşti de lucruri de o asemenea importanţă, dacă există o ameninţare directă la viaţa pacienţilor? SRI bifează mândru existenţa unor informări către consiliile judeţene din Cluj şi Vâlcea, acolo unde se ştie că sunt deja anchete anticorupţie, sau la Ministerul Sănătăţii. Foarte puţin şi parcă întâmplător pentru amploarea cazului. La ce buget şi ce densitate de informatori are serviciul este complet aiurea. Ce vrea să ne spună? Ceea ce ştiam deja, că a trimis notificări unor indivizi corupţi, care au supervizat pe şpăgi achiziţiile de apă chioară?

Apoi, vedem o justiţie complet apatică în chestiunile sanitare. Prin justiţie s-au muşamalizat şi s-au bagatelizat o mulţime de cazuri flagrante de malpraxis, iar SRI ne spune că ar fi transmis la parchete 22 de informări. Dacă au existat într-adevăr informări referitoare la cazuri concrete, de ce procurorii nu deschid dosare pentru neglijenţă în serviciu? Dosare pentru fiecare şef DSP, manager şi director de spital, dacă în fişa postului există obligaţii de depistare şi combatere a infecţiilor intraspitaliceşti şi nu s-a întreprins nicio măsură. Ce a fost la mijloc? Lene şi neglijenţă? Prostie şi cinism? Afaceri ale şefilor cu firmele furnizoare?

Cazul dezinfectanţilor diluaţi este de o gravitate ce aduce aminte de infecţiile cu HIV produse în masă în sistemul medical în ultimii ani ai dictaturii comuniste. Se impune o schimbare de paradigmă,  de regândire completă a ceea ce înseamnă verificarea calităţii produselor medicale şi a oamenilor care o fac. Aici nu mai este vorba de bani, de prejudicii şi afaceri, ci de viaţa şi sănătatea cetăţenilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri