Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Geoană cu Vântu, Ponta cu Ghiţă

GALERIE
emil stratan200
  • emil stratan200
- +
"Când nu ai unde să votezi, poţi alege, cel mult, să schimbi ţara." (Andrei Manolescu)

Alegerile din 2009 au fost pierdute de către Mircea Geoană pentru că acesta a fost la "SPA", la Sorin Ovidiu Vântu. În 2014, Victor Ponta, zis micu’ Titulescu, a fost înfrânt, zic analiştii politici şi nu greşesc, din cauza lui Ghiţă. Fiecare cu îngerul lui sfătuitor.

Odată pierdute alegerile, ex-candidatul, încă prim-ministru, mărturisindu-şi starea de oboseală acumulată, declară sus şi tare că simte nevoia să se odihnească în sânul familiei. După o aşa înfrângere, alegătorii domniei sale au crezut că se va retrage câteva zile la o mănăstire din nordul Olteniei. Ce mănăstire, care mănăstire? Crescut de PSD, căsătorit în China, îşi lasă familia la Viena şi, ca un bun ortodox ce este, o şterge împreună cu Ghiţă tocmai în Dubai şi Abu Dhabi, unde se destinde prin cluburi exclusiviste. Fiind un împătimit al curselor de maşini, asistă şi la ultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, unde Lewis Hamilton, spre deosebire de el, iese învingător.

Domnul Ponta nu a învăţat nimic din înfrângerea suferită în alegerile prezidenţiale, continuând să ne mintă, aşa cum a făcut-o şi în campanie, fără pic de jenă. Rămâne de văzut câte dintre cele promise de el vor prinde viaţă - şi asta în cazul în care, bântuit de laşitate şi ajutat de PSD, nu va renunţa la guvernare.

În ciuda faptului că ţara se află într-un calendar întârziat, că nu avem buget, că nu ştim la ce curs vom calcula accizele şi ce taxe şi impozite noi vor veni, micul Titulescu şi-a propus să remanieze guvernul.

O altă gogomănie. Cum să cooptezi la guvernare un partid care nici nu există, Partidul Liberal Reformist al domnului Tăriceanu, care, alături de Teo Meleşcanu, face tot felul de jocuri murdare pentru a reface USL-ul? Despre ce USL poate fi vorba când partidul care urmează să fie cooptat la guvernare are doar câţiva parlamentari, iar parte dintre ei se află în vizorul DNA?

Alegerile din 2014 ne arată că românii au dat dovadă de o maturitate politică excepţională. Ei au ales, fără prejudecăţi, un preşedinte cu dublă minoritate - şi reformat, şi sas (ce păcat că avem aşa de puţini saşi), fapt salutat de toată presa europeană.

Englezii consideră victoria lui Iohannis ca fiind cel mai important eveniment al anului. Fostul preşedinte al Parlamentului Britanic a venit special la Bucureşti ca să-l felicite pe viitorul preşedinte. Angela Merkel, secretarul de stat american Joe Biden, François Hollande, cu toţii l-au felicitat. Nici chiar Vladimir Putin nu a omis să-l felicite.

Klaus Iohannis nu vine din sistemul în care a crescut domnul Ponta. Un sistem creat de domnul Iliescu în anii ’90, întreţinut de Adrian Năstase şi chiar de Constantinescu, preşedintele care, la sfârşitul mandatului, s-a declarat un învins al sistemului.

Iohannis vine cu o nouă viziune, cu un nou concept politic atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Eradicarea corupţiei, mult aşteptată de către români, reprezintă o componentă majoră a programului său. Recent, Preşedintele ales al României a participat la conferinţa "Statul de Drept, în Europa de Est", dedicată unei analize a activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a declarat: "Trăim într-o ţară parazitată de corupţie. Voi fi aliatul vostru în lupta pe care o duceţi. Corupţia este principalul duşman al competiţiei libere şi al promovării, care are la bază meritocraţia. Cu o justiţie eficientă, o naţiune poate face paşi uimitori."

Victoria lui Klaus Iohannis este una de bun-simţ, care se datorează şi celor din diaspora, indiferent dacă au reuşit să voteze sau nu.

Mandatul noului Preşedinte începe într-un context geopolitic complicat. Cei doi mari poli politici şi economici, Rusia şi America, sunt în coliziune. Rusia face tot ce poate pentru a submina ţările Uniunii Europene. În Europa, Germania şi Franţa sunt doi poli egoişti, având deseori divergenţe în ceea ce priveşte politica Uniunii Europene. Situaţia din Ucraina o cunoaştem cu toţii.

Din ultimele declaraţii ale conducerii de la Kremlin, ne dăm seama cât de interesată este aceasta de Moldova, Georgia şi Serbia. Iată de ce misiunea lui Klaus Iohannis nu va fi deloc uşoară, mai ales că acesta va fi nevoit să coabiteze cu cel care până acum a făcut ce a vrut atât în partid, cât şi în guvern.

Ne amintim cu toţii că, după comunicarea rezultatului alegerilor, domnul Ponta le-a declarat colegilor săi de coaliţie: "E bine să tăcem cu toţii o vreme." Sperăm să o facă şi singura lui preocupare să fie o bună guvernare, căci altfel vor fi necesare noi alianţe în Parlament, desemnarea unui nou prim-ministru şi deci constituirea unui nou guvern.

PSD-ul trebuie să înţeleagă că la alegeri au votat şi cei născuţi între anii 1992-1997, care nu sunt permeabili la Antena 3 sau la Vadim. În următorii zece-cincisprezece ani, vor tot veni din spate asemenea tineri să voteze. PSD-ul, dacă vrea să mai acceadă la guvernare, trebuie să se reformeze, pentru că altfel nu va ajunge nici măcar la gardul de la Cotroceni.

Emil Stratan este curator al Galeriilor de artă Eleusis 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri