Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zilele când computerul ne va duce la serviciu ori la mall nu-s departe

Google a prezentat un prototip de maşină fără volan, frână sau acceleraţie

GALERIE
Masina Google fara volan
  • Masina Google fara volan
- +

Google a dezvoltat primele prototipuri ale maşinii „fără şofer“ la care lucrează mai mulţi ani şi intenţionează să construiască în parteneriat cu companii auto 100-200 de automobile pentru teste, complet autonome şi lipsite de elemente tradiţionale de control precum volan, pedale de acceleraţie şi frână.

După ce ani de zile a adaptat vehicule Toyota şi Lexus pentru a testa sistemele capabile să se conducă singure maşina, iată că acum Google a decis să creeze un model propriu. E vorba de un un prototip cu două locuri, care va fi testat în oraş. Prototipul nu are volan, acceleraţie sau frână, poate primi doi pasageri şi are o viteză maximă limitată la 40 km/h. Are motor electric iar autonomia este de circa 160 km. Un constructor auto al cărui nume nu a fost comunicat va asambla o flotă de 100 de vehicule ce vor fi testate în SUA.

Sergey Brin, co-fondator al Google, a prezentat maşina într-o conferinţă de presă şi spune că drumul spre o maşină autonomă complet sigură este foarte lung şi compania va face parteneriate cu diverse grupuri producătoare de maşini şi de componente auto.

Micul vehicul are loc pentru doi pasageri, dispune de un compartiment de depozitare în bord şi de un ecran pe care sunt afişate date despre parcurs. Parbrizul nu este din sticlă, ci dintr-un plastic special. Partea din faţă este gândită special să pară jucăuşă, „zâmbitoare“ pentru că aceste vehicule să fie percepute ca fiind „prietenoase“ de public.

În pofida apariţiei acestui model nu se poate totuşi spune că Google va deveni un producător auto, fiindcă maşinile nu vor fi produse la o „uzină Google“ ci de un producător din zona Detroit, până la început de 2015 urmând să fie gata o flotă de 100 de maşini ce vor putea fi testate în oraşe din state precum California, Nevada şi Florida.

În toate aceste state legea permite testarea maşinilor autonome doar în prezenţa a doi şoferi de test, care să intervină dacă e nevoie. Restul statelor nu permit testarea acestor maşini pe drumurile publice.

O şansă pentru cei care nu pot conduce maşini

Maşinuţele Google vor face teste în traifcul din diverse oraşe şi camerele video, senzorii şi radarul pot reacţiona la diverse situaţii neprevăzute şi pot „vedea“ ce se întâmplă 200 de metri în faţa maşinii. Totuşi, tehnologia nu a ajuns chiar atât de departe, astfel că testele pot fi făcute doar în zone care au fost în prealabil cartografiate în detaliu sid atele sunt puse în computerul maşinii autonome.

Oficialii Google spun că un mare avantaj al acestor maşini este că le da o şansă de mobilitate şi oamenilor mai în vârsta sau celor cu problerme, fiindcă vor putea beneficia de avntajele deplasării cu propria maşină, fără să fie necesar să aibă permis de conducere şi fără a exista tentaţia de a conduce maşina chiar dacă nu posedă permis (din moment ce pasagerii nu dispun de volan sau pedală de acceleraţie). Mesajul Google este că nu mai este aşa departe ziua în care îi vei spune maşinii unde vrei să mergi, iar de condus se va ocupa în mod exclusiv un computer, ajutat de senzori şi de software-ul adecvat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri