Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Gospodari, gospodărire

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

         România este o ţară pe care natura a înzestrat-o cu locuri absolut superbe: munţi, câmpii, dealuri, ape şi păduri, cu terenuri roditoare, cu un potenţial turistic imens, dar care nu este pus în valoare aşa cum ar trebui. Cauza este mai mult decât cunoscută: liderii ţării sunt mai preocupaţi de propria imagine decât de imaginea ţării. Această indiferenţă ne-a costat şi încă ne costă.
         Poate ar trebui să coboare din jilţurile în care s-au cocoţat şi să vină la talpa ţării, într-o comună ori într-un sat unde un gospodar ori o mână de gospodari au făcut şi fac minuni. Şi aceasta fără influienţa scandalurilor politice ale unei culori sau ale alteia.
         Zilele acestea, deplasându-mă prin comunele judeţului, mi s-a demonstrat pentru a nu ştiu câta oară că - omul sfinţeşte locul. A se vedea două comune vecine! În una sărăcia şi lipsa de gospodărire fac casă bună. Primăria neîngrijită, bălăriile ating streşinile caselor, şanţurile nesăpate, iar drumurile, chiar dacă sunt doar pietruite, arată ca după război. Şi paradoxal, forţă de muncă există mai ales prin prisma beneficiarilor de ajutoare sociale. Dar dacă edilul nu este gospodar, cine să le ceară gospodărire?     
         Cealaltă comună parcă ar face parte dintr-o altă ţară. Parcă ai fi intrat într-un mic paradis. Flori, curăţenie, şanţuri dalate, drumuri îngrijite şi mai presus de toate oameni ai comunităţii preocupaţi de rezolvarea problemelor ce vrând nevrând mai apar.
Se spune că Primăria este edificiul public nr. 1 al fiecărei comunităţi. După cum arată clădirea primăriei îţi poţi face o primă impresie asupra edilului şef, a capacităţii sale de a administra localitatea şi de a gestiona cât mai eficient problemele comunităţii. În judeţ sunt primării care intră cu brio la categoria – edificiul public nr.1, deci sunt şi primari care se numesc cu adevărat ... gospodari ai comunităţii.
          Dar cum voinţa este cheia succesului, pot spune că astfel de exemple găseşti şi în rândul locuitorilor din mici comunităţi. Şcoli renovate de săteni după ce au strâns bani şi s-au apucat singuri de renovare. În deplină înţelegere, cei care n-au avut bani au muncit. Avem suficiente exemple de trăitori ai mediului rural care s-au apucat de reparat drumurile, nu doar comunale, ci şi judeţene. Sătui să mai aştepte ajutorul de la bugetul statului, care şi aşa nu vine, mai mulţi primari şi-au amintit proverbul "nevoia te învaţă". Unii au investit, împreună cu sătenii, în mici ateliere ca să nu mai apeleze la firme pentru a-şi repara drumurile. Alţii şi-au cumpărat singuri utilaje de construcţii. Comunele lor au acum trotuare nou-nouţe, iar cei care vor să-şi amenajeze drumurile din faţa casei primesc ajutor de la primărie. Deci, dacă se vrea, se poate!
          O tânără actriţă a scenei româneşti, de etnie rromă, spunea recent într-un interviu: „Lucrurile bune se întâmplă dacă tu lupţi şi nu îţi plângi de milă”. Cred că este cazul să ajungem şi noi la această concluzie!
          Deci cu bune, dar şi cu rele, aşa arată România europeană a anului 2014. Se pare că a început să nu ne mai placă sărăcia, lipsa de implicare şi indolenţa. Se pare că românii au început să-şi îndrepte privirea către avevăraţii gospodari, către adevăraţii conducători. Dar încă mai trebuie să luăm atitudine! 

         Ing.dr.ec Traian Dobre

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri